Kulttuurit kohtasivat ystävyyden illassa

Mariam paistaa irakilaista leipää yhdessä Lilja Metsärannan (vasemmalla) ja Ulla-Maija Haapamäen kanssa.

Mariam paistaa irakilaista leipää yhdessä Lilja Metsärannan (vasemmalla) ja Ulla-Maija Haapamäen kanssa.

hh

Sade tuli rankka, hämähäkin vei. Aini Pajunen (vasemmalla), Lilja Metsäranta ja Raija Vaaleri leikittävät lapsia.

Päivi Kosonen laulaa. Jorma Kahilainen ja Samer Saad säestävät.

Päivi Kosonen laulaa. Jorma Kahilainen ja Samer Saad säestävät.

Luopioisten SPR anoi ja sai säästöpankkisäätiöltä apurahaa Aitoossa asuville turvapaikanhakijoille järjestettävää tapahtumaa varten. Yhdistyksen aktiivit hakivat perheet kodeistaan ja kuljettivat heidät ostoksille kirkonkylän kirpputorille. Käyttörahaa irakilaiset saivat heille jaetusta säätiön apurahasta.

–Olemme lahjoitusten avulla kalustaneet heidän asuntonsa, mutta tarpeellisia tavaroita puuttuu vielä, Raija Vaaleri SPR:n Luopioisten osastosta kertoo.

–Kodinkoneita ainakin ostettiin, ryhmän mukana kirpputorilla kulkenut vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Hanne-Miia Ollikainen SPR:n Hämeen piiristä täydentää.

Perheiden lapset viihtyivät ostosreissun aikana Mikkolan navetalla, jossa Perttu Pohjanperä valmisti heille pajupillejä. Soittamisesta innostui erityisesti 3-vuotias Ahmed-poika.

Isommat irakilaistytöt valmistivat Ulla-Maija Haapamäen ja Lilja Metsärannan kanssa irakilaista leipää.

–Hiivaleipäjauhoja, vettä ja suolaa, Haapamäki luettelee taikinan koostumuksen.

Leipä paistetaan kuumalla pannulla ilman rasvaa tai öljyä.

 

Musiikki yhdisti

 

Ystävyysillan tarjoilupöydässä eri ruokakulttuurit kohtasivat, kun irakilaisen leivän ja sen täytteiden rinnalla oli tarjolla perisuomalaista pullaa. Haudutettu maitotee ja kahvi toimivat kuumien juomien vaihtoehtoina.

Illan vierailevaksi tähdeksi Tampereelta oli saatu Samer Saad, Bagdadin sinfoniaorkesterin alttoviulisti, joka on joutunut pakenemaan kotimaastaan kohtaamansa väkivallan takia. Irakiin häneltä jäi vaimo ja kaksi lasta.

Myös Saadin viulu jäi Irakiin. Uuden viulun hän sai Suomessa joululahjaksi, kun Pirkko-Liisa Ollila kyseli facebookissa, onko kenelläkään ylimääräistä viulua. Soitin löytyi Helsingistä.

Saad osaa soittaa ja laulaa jo muutamia suomalaisia kappaleita. Näytteenä tästä esitti muiden muassa Heijastuksia –kappaleen Jorma Kahilaisen säestämänä.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?