Enää tämä kauppa, sitten helpottaa

Vasemmalla pääosan esittäjä Laura Parviainen, Jussi Saari ja Marja Liisa Niittynen. Kuva Elina Mäkinen
Vasemmalla pääosan esittäjä Laura Parviainen, Eero Salmela, Jussi Saari ja Marja Liisa Niittynen. Kuva Elina Mäkinen

Vappu Peltosen elämä on tasapainoilua kiinteistövälittäjän työn ja perhe-elämän kesken. Arki on kiireistä, mutta kalenterin avulla kaiken saa haltuun. Ja jos ei muuten ehdi, omasta ajasta voi aina nipistää.

Siinä on lähtökohta Kangasalan Lepokodilla esiintyvän Salaseuran teatterin ja Kulttuuriosuuskunta Terän yhdessä tuottamalle näytelmälle Katsotaan kalenterista! joka saa ensi-iltansa heinäkuussa.

Salaseuran teatteri on uusi ryhmä, mutta kaikki sen jäsenet ovat kokeneita harrastajanäyttelijöitä. Vappu Peltosen roolissa nähdään sekä Ramppi-teatterista että Pikkuteatterista tuttu Laura Parviainen.

– On tarkoitus tarjota vaihtoehto aikuisten kesäteatterille Kangasalla, kertoo ohjaaja Mika Eerola. Tavoitteena on tehdä kevyttä ja iloista kesäteatteria mutta ei hömppää.

Salaseuran teatteri ottaa kaikesta tapahtuvasta ilon irti, mutta aihe sinänsä on vakava, monelle kovien paineiden keskellä elävälle aivan liian tuttu.

Vappu Peltosen työnantaja on kiristäjä, joka vaatii alaisiltaan kovia uhrauksia eikä sanottavasti piittaa heidän jaksamisestaan ja hyvinvoinnistaan. Hän haluaa hyötyä ahkeruudesta ja kunnollisuudesta – työntekijän aika on hänen näkemyksensä mukaan yhtä kuin esimiehen aika.

Vapun elämässä tapahtuu koko ajan aivan liikaa. Ja silti hän tietää, että tämä yksi kauppa täytyy vielä jaksaa puristaa, sitten helpottaa ja ehtii olla perheen kanssa.

Ja sitten vielä yksi, ja sen jälkeen vielä yksi. Lopuksi kaikki on suloisesti sekaisin, mutta onneksi ei sentään umpikujassa.

– Aihetta käsitellään runsaan huumorin avulla, ja lopussa käy niin, että paha saa palkkansa, Mika Eerola lupaa.