Sääntelyn purkutalkoot

Sääntelyn purkutalkoot helpottavat hääjärjestelyitä. Enää ei ole rikollista pystyttää sydämiä opasteeksi kirkkotielle ja juhlatalon reitille.

Tiemestarin kyltinkeräyskierrosten lopettaminen on hyvä alku hääjuhlallisuuksien vapauttamiselle. Mutta vielä on talkoita jäljellä, jotta suomalaiset pääsisivät tiukasta itsesääntelystä.

Kuuliainen kansa itseään kahlitsee, eivätkä viranomaiset. Ei tiehallinto ole ennenkään määrännyt hääopasteiden kokoa ja koristeellisuutta, mutta suomalaiselle on selvää, että juhannuksen tienoilla vietettäviin satuhäihin tehdään suurimmat ja koristeellisimmat sydämet, jotka muuttuvat vaatimattomammiksi loppukesän keräilyerien aikaan.

Mutta navigaattorin opastamanahan paikalle päräytetään, joten tunnelmaa voisi nostattaa näyttävämmilläkin keinoilla. Vapautuvassa Suomessahan ei enää puututa banderolleihin, joten tien laidat voi reunustaa kunnon mainoslakanoilla.

 

Häihin liittyy valtava määrä muitakin hevosaikakaudelta periytyviä tapoja, jotka eivät sovellu 2010-luvulle. Nykyihminen voitaisiin vapauttaa juhlallisuuksien tiukasti säädellyissä perinteistä.

Riisin heittämisellä on toivotettu kirkon ovella hääparille lapsionnea ja vaurautta. Riisin voisi päivittää nykyisten ravintotottumusten mukaiseksi. Makaroni ja nuudeli ovat korvanneet riisin, joka ei ole enää kaukomailta rahdattava harvinainen herkku, vaan opiskelijaruoka ja joulupuuron raaka-aine.

Ihmiset ovat nykyisin pitkäikäisiä ja hanakasti pariutuvia. Lukuisten uusintakierrosten ansiosta häiden määrä on moninkertaistunut. Tämä kuormittaa luontoa.

Kaupungeissa riisiä syövät pulut paisuvat niin, etteivät enää pääse siivilleen. Maalla pikkulinnut pyylevöityvät ja juuttuvat vatsastaan pöntön koloon. Paljon energiaa sisältävistä vaaleista jasmiini- ja basmatiriiseistä tulisi siirtyä ravinteikkaampaan kokojyväriisiin.

Nykyaikainen ruokateollisuus on tuonut kauppoihin kätevät annospakkaukset. Niiden avulla uudistuvat myös hääperinteet. Pahvipaketin sekä sen päällä olevan muovikuoren voi poistaa, mutta annospusseja ei enää kannata avata. Pusseilla kun mäiskii hääparia, niin perheiden pikkupojatkin innostuvat riisin heittelystä. Muovin ansiosta riisi ei kostu sateellakaan, ja annospussit voidaan käyttää uudestaan.

Uusiokäyttökohteita on paljon muitakin.

Hääkimpun ja sukkanauhan heitolla on pyritty varmistamaan, että hääjuhlia riittää myös tuleviksi kesiksi: niiden perään syöksyilyllä avulla arvottiin, kuka seuraavaksi pariutuu. Nykyisin hyviä kukkia tai sukkanauhoja on turha heitellä, sillä parhaassa tapauksessa hääpari itse viettää jo lähivuosina uusintajuhlia – rekvisiitan lisäksi myös juhlan päähenkilöt osataan nykyisin kierrättää.

 

Hääkakun leikkuu on onnen ja hedelmällisyyden vertauskuva. Leikkausoperaatio suoritetaan yhdessä ja hidastetuin liikkein, jotta suuri hetki saadaan ikuistettua kameroilla. Hidastelu on nykyisin tarpeetonta, sillä modernin älypuhelimen automaattivalotus ja salama ehtivät reagoida liukasliikkeisemmänkin kakunleikkaajan suoritukseen.

Ennen oli tärkeää, missä järjestyksessä kädet asetetaan kakkulapion varteen. Käsien järjestys on mennyt uusiksi, jotta hääparin toinen käsi vapautuu selfien ottamista varten.

Hääkakut olivat aikanaan monikerroksisia konditoriataidonnäytteitä. Nykyisin harva hääpari voi syödä samaa kakkua, koska allergiat ja dieetit ovat erilaisia. Kakun leikkaus käy tarpeettomaksi, koska jokseenkin jokaiselle häävieraalle pitää leipoa oma kakku, koska niistä tarvitaan gluteenittomia, laktoosittomia, sokerittomia ja mauttomia versioita.

Lapsille kakkua ei kannata varata lainkaan. Jokainen kaverisynttäreiden järjestäjä tietää, etteivät muksut koske leivonnaisiin, jos tarjolla on karkkia, sipsiä ja kokista.

 

Häissä kaikki epäonni tarkoittaa onnea. Kupin, maljan tai ruukun särkeminen sekä sade pilaavat juhlatunnelman, joten lohdutukseksi hoetaan, että ne tuovat onnea.

Perinteen taustalta voi löytää sukujen naisväen. Heidän on pitänyt lepytellä nuukaa isäntää, joka kiehui suurena päivänä raivosta, kun arvoesineistöä särkyi. Kriisin kohdatessa kannatti vedota isännän heikkoon kohtaan: eihän hän voi ajatella kuuden kympin lasia, jos sen särkyminen tuo onnea meidän tyttärelle.

Entisaikaan suurinta epäonnea edusti arvokristallien särkyminen. Hyvinvointi on tuonut häätaloihin arvokkaampaakin esineistöä, jota voidaan särkeä persoonallisesti. Musiikki-ihminen voi liittää hääjuhliin rokkimaailmasta televisiontuhoamisperinteen: hääväki kokoontuu pihalle seuraamaan, kun kuvaruutu heitetään loppuillasta hotellin ikkunan läpi. Ruumiin kulttuuria palvovien sporttihäihin sopii karaokepaini, jonka tiimellyksessä saadaan kipsattavaa ja leikattavaa.

Kirjoittaja on Sydän-Hämeen Lehden  päätoimittaja.
Kirjoittaja on Sydän-Hämeen Lehden päätoimittaja.

Morsiamen ryöstö viittaa ikävällä tavalla ääri-islamistien perhesuunnitteluun, eikä siksi istu vapauteen ja vapaaehtoisuuteen uskoviin länsimaihin.

Morsiamen ryöstön perimmäinen tarkoitus on häävieraiden viihdyttäminen sulhasta häpäisemällä: miesparan pitää lausua runoja ja tehdä muuta noloa saadakseen rakkaansa takaisin.

Ihmiskaappauksen sijaan häpäisy voidaan tehdä nykyrikollisuuden keinoin. On siinä häävierailla ihmettelemistä, kun heijastetaan datatykillä kartanon seinään hääparin koneilta ja kännyköistä varastettuja viestejä ja kuvia. Se voi yllättää hääparinkin, kun saa tietää mitä toinen on selän takana säätänyt.