Uusia makuja makukylältä

Heli Parikka­-Makkosen Maaseutu Maistuu ­yritys aloitti toimintansa pääsiäisen  tienoilla.
Heli Parikka­-Makkosen Maaseutu Maistuu ­yritys aloitti toimintansa pääsiäisen
tienoilla.

Laitikkalassa sijaitsevan tilamyymälä Kesänmaun ovet eivät ole vielä avautuneet asiakkaille, mutta myymälän leipomossa vilinää ja vilskettä on ollut jo aamuviidestä lähtien. Suuressa saavissa valmistuu taikinajuureen ruisleipätaikina, ja lämpimät korvapuustit, pullat ja leivät odottavat pääsyä myymälän puolelle.

Leipomossa ei tarvitse ihmetellä, miksi lämpimäisten ääressä hääritään lyhythihaisessa paidassa. Täydet uunit paahtavat tilaan kuumuutta, ja aamu itsessäänkin on varsin kesäinen.

– Ei täällä enää niin lämmin ole kuin aivan aamusta, ruisjauhoa taikinasaaviin lisäävä yrittäjä Heli Parikka­-Makkonen sanoo ja naurahtaa.

Noin puoli tuntia ennen kaupan aukeamista Parikka­Makkonen alkaa täyttää tilamyymälän hyllyjä ja vitriinejä. Leipomon ja myymälän ovien välissä ei montaa askelta ole, joten kauaa aikaa hyllyjen täyttö ei vie. Pian kaikki alkaa olla valmista päivää varten.

Yhteistyön kautta yrittäjäksi

Tilamyymälä Kesänmaussa toimiva Maaseutu Maistuu tuottaa liikkeen valikoimaan niin tuoreita leipomotuotteita kuin kotiruokaakin. Myymälän tiloissa sijaitsevassa leipomossa leivotaan leipiä ja pullia, ja kotiruokavalikoimassa on muun muassa lihapullia ja erilaisia perunavalmisteita. Lisäksi yrityksen palveluihin kuuluu pitopalvelu.

Suunnitelmat pääsiäisenä toimintansa aloittaneesta yrityksestä alkoivat jo reilu vuosi sitten, kun Kesänmaun ja Katajan Lihan lihamestari Kari Kataja otti aiheen puheeksi Maaseutu Maistuu ­yrittäjän Heli Parikka­Makkosen kanssa. Hänellä ajatus omasta yrityksestä oli pidemmän aikaa hautunut haaveissa, ja eteen tarjoutunut reitti antoi aatoksille lisäpontta.

– Ensin hieman sivuutin aihetta, mutta kun Kari alkoi viime syksynä jutella asiasta uudemman kerran, niin siitä se sitten lähti , yli kahdenkymmenen vuoden keittiöala­ ja kymmenen vuoden pitopalvelukokemuksella työskentelevä Parikka­Makkonen sanoo.

Yhteistyö ei alkanut tyhjästä, sillä Parikka­Makkonen ja Kataja tuntevat jo pitkältä ajalta niin sanottujen palvisikakeikkojen kautta. Tämä tarkoittaa sitä, että Kataja on tuonut tilauksesta erilaisiin tilaisuuksiin kokonaisen palvisian, ja Parikka­Makkonen on edellisen työnantajansa puolesta tuonut paikalle pitopalvelun. Nyt Parikka­Makkosen ja Katajan on mahdollista tiivistää yhteistyötä entisestään, ja tarjota yhdessä kerralla koko paketti.

Lisäksi yhteistyöllä on roolinsa Katajan tilan lomamökkien osalta. Parikka­Makkosen yritys tarjoaa pitopalvelua näköetäisyydellä, Pinteleen rannalla sijaitsevien mökkien vuokraajille. Tuore yrittäjä katsoo myös Laitikkalan sijainnin hyväksi.

– Sekä Hämeenlinna että Tampere ovat molemmat melko lähellä, eli tämä on sinänsä kaikin puolin keskeinen paikka. Pitopalveluasiakkaiden näkökulmasta ympäristössä on myös jonkun verran tiloja, joissa voidaan järjestää juhlia. Laitikkalasta on siis hyvä lähteä viemään pitopalvelua.

Seutu tarjoaa sijainnin ja liikenneyhteyksien lisäksi eri elintarvikkeiden tuottajia. Parikka-Makkonen sanoo, että paikallisten raaka­aineiden toimittajia haeskellaan vielä, mutta tällä hetkellä käytössä ”oman kylän mauista” ovat jo esimerkiksi Heikkilän tilan juustotuotteet.

– Lähden liikkeelle ensisijaisesti siitä, että käytän paikallisia makuja mahdollisimman paljon. Jos on jotain, mitä täältä ei saa, niin kaikki raaka­aineet ovat joka tapauksessa kotimaisia.

Yrittäjä Heli Parikka­Makkonen aloittaa päivän leipomossa jo aamuvarhaisella.
Yrittäjä Heli Parikka­Makkonen aloittaa päivän leipomossa jo aamuvarhaisella.

Perinteistä raikkaalla otteella

Perinteinen ei välttämättä tarkoita aina samojen ratkaisujen valitsemista. Heli Parikka-Makkonen kertoo valmistavansa ruokansa perinteisesti, mutta hän pyrkii mahdollisuuksien mukaan ottamaan valmistamiseen raikkaan otteen. Maku on kaiken a ja o, mutta Parikka­Makkonen mieluummin tukee vahvoja makuja, kuin maustaa ruokaa raskaasti.

– Toki teen hämäläisen pitopöydän, se ei ole siitä kiinni ollenkaan, mutta välillä myös siihen voisi ottaa köykäisemmän otteen. Eli myös perinteisessä pitopöydässä voi käyttää aiempaa köykäisempiä ja uudempia makuja.

Tarkoituksena ei kuitenkaan ole vaihtaa koko ruokalistaa, ja suunnittelussa edetään asiakkaan ehdoilla.

– Ken tykkää palapaistista, se sen saa, mutta mukaan voidaan ottaa jotakin, mikä ei periaatteessa kuulu hämäläiseen pitopöytään. Näin voi siis hieman leikkiä.

– Asiakashan päätöksen tekee, mutta annan aina ehdotuksia esimerkiksi raaka­aineiden suhteen. Sitten, jos asiakas tarttuu johonkin tiettyyn raaka­aineeseen, niin silloin voidaan miettiä mahdollisuutta maustaa hieman eri tavalla.