Vanha virsi

Ei ole helppo tarjota tasapuolisia palveluita laajalle alueelle. Esimerkiksi pelastustoimen ja ensihoidon palvelutaso ovat istuneet huonosti Sydän-Hämeen oloihin.

Ensihoidon palvelutasopäätöksellä pyritään takaamaan, että ambulanssi tuo kaikille riittävän avun riittävän nopeasti. Riskikohteet pyritään tunnistamaan ruutumallin avulla.

Ruudut eivät toimi Sydän-Hämeessä, ja syy on helppo nähdä kartalta. Suuret vedet jakavat seutua ja rajaavat kulkua.

Kukkian ja Pälkäneveden ympärille levittäytyvä asutus muodostaa kahdeksikon järvien ympärille. Jos haetaan keskeistä kohtaa kahdeksikosta, esikoululainenkin keksisi, että se sijaitsee risteyskohdassa. Sairaanhoitopiirin ruudukoissa sen sijaan päädytään siihen, että toisessa päädyssä on keskeisin paikka.

Pälkäneen tärkein ominaispiirre ei näy kartoilla, ja sekin puolustaa ambulanssin sijoittamista Aitooseen. Pälkäne kuuluu harvoihin kuntiin, joissa on enemmän mökkejä kuin asuntoja.

Moni mökki on ahkerassa käytössä myös kesän lomakauden ulkopuolella. Vapaa-aika muuttaa seudun painopistettä muutenkin. Matkailun veturi Sappee tuo kävijöitä ympäri vuoden, eikä ambulanssi ole harvinainen vieras laskettelukeskuksessa tai mökkirannoilla.

 

Pälkäneen sivukylissä kerättiin syksyllä 2012 nimiä Aitoon ambulanssin puolesta. Adressilla opetettiin sairaanhoitopiirin päättäjille seudun ominaispiirteitä.

Kylien väen mielestä silloin oltiin tekemässä tuplahölmöyttä: hoitotason ambulanssi meinattiin muuttaa perustason autoksi ja siirtää kokonaan Onkkaalaan. Hoitotaso pysyi, mutta kompromissi toi ambulanssin virastoajaksi Onkkaalaan. Asemapaikka on arkipäivisin terveysasemalla. Muun aikaa ambulanssi ajaa apuun Aitoon paloasemalta käsin.

Vajaan neljän vuoden aikana ei ole muuttunut mikään, mutta sairaanhoitopiiri pitää taas hyvänä ajatuksena auton ambulanssin siirtämistä Onkkaalaan. Jos ambulanssiyrittäjä tai kunnan sairaanhoitopiiriedustaja saisivat päättää, asemapaikka palautettaisiin kokonaan Aitooseen.

Ambulanssin siirto Onkkaalaan tarkoittaisi sitä, että entistä suurempi osa kunnasta jäisi vapaaehtoisten varaan. VPK:t tekevät ensivastetehtävissä tärkeää työtä, mutta nyt niille ollaan sysäämässä liian suuri taakka ja vastuu. Onkkaalasta ambulanssi ei enää ehdi keskustan ulkopuolelle kaikkein kiireellisimpiin tehtäviin.

Kihniön tyytymättömyys eriarvoisuutta lisäävään palvelutasopäätökseen saattaa tietää sitä, että asiasta väännetään pitkään, kuten myös neljä vuotta sitten. Pälkäneellä asia puhuttaa jälleen etenkin kylissä.

 

Palvelutasopäätöksen jälkeen ambulanssiyrittäjät kilpailutetaan uudelleen. Neljän vuoden takainen tarjouskilpailu harvensi alaa kovalla kädellä.

Ilmiö on terveydenhoitoalalta tuttu: voittoja veroparatiisien kautta keräävät kansainväliset jättiyritykset ostavat kilpailijoita pois markkinoilta. Suuruutensa avulla ne voivat myös tehdä sellaisia tarjouksia, että pienyritykset kuihtuvat pois. Toimilupien hakeminen on niin raskas prosessi, että yhden auton yrittäjän on käytännössä mahdoton palata markkinoille, jos hän häviää tarjouskilpailun.

Pälkäneen ambulanssipalveluista vastaava Sydän-Hämeen ensihoito alkaa olla harvinaisuus ambulanssiyritysten joukossa. Alan markkinoita vallannut 9Lives on jo levittäytynyt Kangasalle.

Tarjouskilpailun alla on kuulunut sellaista viestiä, että sairaanhoitopiiri haluaisi Kangasalan ja Pälkäneen terveyskeskusalueelle alueelle saman ambulanssitoimijan. Linjaus ei ole kovin johdonmukainen. Ylöjärvi ja Kuru muodostavat vastaavanlaisen alueen, mutta siellä pelastuslaitos hoitaa ambulanssin kaupungissa ja Kurun palvelut kilpailutettiin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?