Mari mekkoihinsa

Yleisradion aamutelevision pätevä toimittaja Sanna Ukkola puuttui nettikirjoituksessaan kaupallisilla kanavilla yöaikaan julkaistavaan ennustajaeukkojen tiedonvälitykseen. Itsekin olen ihmetellyt tätä rahankeruun moraalia.

Asiakkaat ovat enimmäkseen ikäihmisiä, joita kiinnostaa oma tulevaisuus mutta erityisesti lastenlasten selviytyminen elämässä. Yleensä tarjotaan rahaa vastaan mieluisia ratkaisuja, mutta uskottavuuden kannalta tarvitaan myös sellaisia näkymiä, jotka itkettävät ja järkyttävät kysyjiä.

Kaikki vastaukset ovat tietenkin täyttä humpuukia, kuten horoskoopit yleensäkin. Se ei tarkoita sitä, että aina ennustus menee vikaan. Jos soitan ennustajalle ja kysyn, kuolenko sydänkohtaukseen tai syöpään tai joudunko onnettomuuteen, joku veikkaus saattaa hyvinkin olla oikea. Ei tänne kuitenkaan ikiajoiksi jäädä kekkaloimaan.

Ongelma on siinä, että ennustajien ja kanavien taloutta kohennetaan täydellisellä humpuukilla. Sama menetelmä verottaa lapsia eli heidän vanhempiaan kysyttäessä a-kirjaimella alkavia autonmerkkejä tai kaupunkeja, jotka alkavat h-kirjaimella. Kun lapsi oivaltaa vastauksen ja on soittanut oikeaan numeroon, toimittajatyttö kiittää vastauksesta ja pyytää ennen rahanjakoa luettelemaan kymmenessä sekunnissa nykyhallituksen ministerit tai suomalaiset olympiavoittajat vuonna 1952.

Jollei tätä tietoa ole, luvassa oleva tuhatlappunen odottaa seuraavaa soittajaa, jota ei ehkä löydy koko viikkoon Maikkarin, Moikkarin tai Nelosen kassaan.

Kirjoittaja on lehtimies, Aitoo – Helsinki.
Kirjoittaja on lehtimies, Aitoo – Helsinki.

Tämä on nyt kuitenkin melko harmitonta huijausta, mutta samaan sortuu myös veronmaksajien ylläpitämä Yleisradio. Perjantaiaamuisen Jälkiviisaat -ohjelman keskustelijoiksi on vaihdettu kärkkäiden mutta asioita ymmärtävien henkilöiden, kuten Nokian takavuosien toimitusjohtaja Kalle Isokallion, tilalle pari näyttelijää.

Onneksi Helsingin Sanomista ja Iltalehdestä lainatut journalistit puhuvat yleensä asiaa, mutta kiusallista on kuunnella esimerkiksi näyttelijä Mari Rantasilan pohdintaa yhteiskunnan ja politiikan sisällöstä ja tavoitteista. Hänelle ei kelpaa mikään muu kuin koipussista haettu vanha taistolainen pohjavire.  Eli suutarit pysykööt lesteissään ja Mari palatkoon mekkoihinsa.