Ulkoisusinto kasvussa

Kunnan kirjapitoa ja palkkahallintoa ei pidä ulkoistaa, koska kukaan ei tiedä, mihin se siirretään sote- ja maakuntauudistuksen jälkeen. Muun muassa tällä perusteella ulkoistusta vastustettiin maanantaina Kangasalan valtuustossa.

Kirjapito ja palkkahallinto kannattaa ulkoistaa ennen kuin maakuntahallinto luodaan, koska silloin työntekijät ovat etulyöntiasemassa: he pääsevät luomaan uutta organisaatiota ja oppimaan uusia menetelmiä. Silloin työpaikka on varmempi myös isommassa organisaatiossa. Tällaisilla perusteilla Heikki Lyytinen (kok) puolusti ulkoistusta.

 

Kangasallakin ollaan havahtumassa siihen, että lähipalvelut säilytetään yksityistämällä. Kun päätöksenteko siirtyy maakuntatasolle, palveluita ei enää keskitetä 31 000 asukkaan kuntaan. Sekin muuttuu menettäjäksi. Jos palvelut siirretään yhtiön hoidettavaksi, tutut palkanlaskijat ja hoitopaikat voivat pysyä kotikylällä.

Kuntaorganisaatiota palveleva kirjapito ja palkkahallinto ei ole kuntalaisen kannalta olennainen lähipalvelu, mutta päättäjät evästivät johtoaan pontevasti: kunnan pitää neuvotella sellainen ratkaisu, että palvelu pysyy Kangasalla mahdollisimman pitkään ennen kuin isompi organisaatio mahdollisesti siirtää sen Tampereelle tai vielä kauemmas.

Maakuntahallinnon rakentaminen tulee kasvattamaan kuntien ulkoistusintoa. Pikkupaikkakunnan ränsistyvällä vanhainkodilla ei ole tulevaisuutta, kun vanhustenhuoltoa rakennetaan maakunnan kuvakulmasta. Mutta jos kunta on saanut paikkakunnalle yksityisen toimijan, joka on rakentanut itselleen toimivat tilat, mummoja ja vaareja ei ehkä jatkossa kärrätä isomman paikkakunnan laitokseen.

 

Historiallisen hyvää tilinpäätöstä maanantaina kiitelleet Kangasalan päättäjät kehuivat, että valtuustosta löytyy vielä vastuunkantajia, jotka pystyvät tekemään myös ikävät päätökset.

Maanantai-iltana niitä oli tiedossa lisää, kun kirjanpidon ja taloushallinnon ulkoistus palasi valtuuston käsittelyyn. Kertaalleen pöydälle jätetty ratkaisu on herättänyt runsaasti kritiikkiä, koska siitä ei synny juurikaan säästöä.

Ulkoistus hyväksyttiin niukasti äänin 25–23. Valtuusto teki päätöksen yhden jäsenen vajaamiehisenä. Kokoomuksen poissaolijoita paikattiin 15 varavaltuutetun listalta, mutta se loppui kesken.

Vahvasti varamiehinen kokoomusryhmä pysyi äänestyksessä isoista valtuustoryhmistä yhtenäisimpänä: se asettui ulkoistuksen kannalle tyhjää äänestäneitä Torsti Tulenheimoa ja Soili Uotila-Välimäkeä lukuun ottamatta.

Ulkoistusratkaisu oli hankalin demareille. Raimo Kouhia, Isto Kaarne, Timo Lehtinen, Hanna Laine ja Timo Villgren eivät päättäneet aatteen palolla, vaan järki edellä. Isommalla organisaatiolla on paremmat järjestelmät ja resurssit asian hoitamiseksi. Eivätkö juuri tällaiset tukipalvelut ole niitä, jotka kannattaa hoitaa keskitetysti?

Päätöksen taustalla vilahti myös Pälkäne-kortti. Se pohtii Kangasalan tapaan kirjanpidon ja taloushallinnon siirtämistä Kuntapron hoitoon.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?