Klassista ja viihdettä jousilla

Viulisti Riikka Westerlund on koonnut ystävineen Kukkia-kvartetin, jonka ensiesiintyminen on Puutikkalan VPK-talolla lauantaina 2.7. kello 14.

Viulisti Riikka Westerlund on koonnut ystävineen Kukkia-kvartetin, jonka ensiesiintyminen on Puutikkalan VPK-talolla lauantaina 2.7. kello 14.

Puutikkala sykkii kesällä myös musiikin saralla. Lauantaina 2.7. kello 14 Puutikkalan VPK:n talolla kuullaan Kukkia-kvartetin ensiesiintyminen. Kvartetissa soittavat Riikka Westerlund ja Katri Nikkanen, viulu, Ilona Rechardt, alttoviulu sekä Marion Göbel, sello. Huippumuusikoista koostuvan kvartetin on koonnut kaikki kesänsä Puutikkalassa Kukkia-järven rannalla viettänyt Westerlund.

– Kävin viime elokuussa soittamassa VPK:n talolla ja huomasin, että siellä on erinomainen akustiikka, Westerlund kertoo.

Kokemus innoitti kokoamaan Kukkia-kvartetin ja ottamaan yhteyttä kyläaktiiveihin konsertin järjestämiseksi.

– Konsertti on osa Mikkolan Navetta ry:n järjestämää Kukkia Soi -tapahtumaa ja Puutikkalan VPK järjestää konsertin kahvituksen, Westerlund kiittelee.

Riikka Westerlund on viettänyt lapsuudestaan lähtien kesänsä Puutikkalassa. Kesäpaikan huvimaja on hänen isänsä rakentama.

Riikka Westerlund on viettänyt lapsuudestaan lähtien kesänsä Puutikkalassa. Kesäpaikan huvimaja on hänen isänsä rakentama.

Lauantain konsertissa on luvassa klassisen musiikin helmiä ja kevyempiä kappaleita, joista osan tahdissa voi myös tanssahdella.

– Ensimmäisen puoliskon aikana soitamme osia kauneimmista jousikvartetoista, muun muassa Beethovenia ja Ravelia. Toisella puoliskolla ikivihreät ja valssit vuorottelevat ja todellakin toivomme yleisön innostuvan myös tanssilattialle, Westerlund kertoo.

Puutikkalan kesäparatiisit

Lapsuutensa kesät Westerlund vietti Hyllin tilan täysihoitolassa.

– Isäni piti puuhastelusta ja elämä Hyllin tilalla antoi siihen hyvät mahdollisuudet, Westerlund muistelee.

Lapsille elämä täysihoitolassa tarjosi sosiaalisen yhteisön sekä mieleenpainuvia kokemuksia heinäpelloilla ja järvirannassa.

– Vuonna 1998 vanhempani ostivat täältä oman paikan, vuonna 1920-rakennetun talon järven rannalta, Westerlund kertoo.

Rantahuvilan pihassa oleva huvimaja on Westerlundin isän rakentama. Nyt kesäpaikka on viimeiset kaksi vuotta ollut tyttären hoidossa, sillä isä siirtyi ajasta ikuisuuteen kaksi vuotta sitten, äiti jo joitakin vuosia aiemmin.

– Hoidin isää työn ohessa viimeiset vuodet, Westerlund kertoo.

Elämä jatkuu ja musiikille on nyt entistä enemmän aikaa, myös Puutikkalassa.

Musiikki vei mukanaan jo lapsena

– Musiikki oli läsnä elämässäni pienestä pitäen ja esiinnyin lapsena laulamalla. Ensiesiintymiseni televisiossa oli 3-vuotiaana, Westerlund muistelee.

Lauluesiintymistä saaduilla rahoilla hän osti 6-vuotiaana ensimmäisen viulunsa. Viulu valikoitui soittimeksi, kun Espoon musiikkiopistossa piti valita instrumentti. Varsinainen ammatinvalinta tapahtui kuusi vuotta myöhemmin.

– Minulla oli innostava opettaja ja sain paljon myös Oriveden nuorisomusiikkileireiltä, joilla kävin kesäisin, Westerlund kertoo.

Espoon musiikkiopistosta Westerlund siirtyi 14-vuotiaana Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolle. Opintonsa hän suoritti Sibelius-Akatemian solistisella linjalla. Kukkia-kvartetin muut jäsenet ovat hänen ystäviään opiskeluajoilta.

– Soitimme nuorena yhdessä kamari- ja sinfoniaorkestereissa. Nyt on ihanaa soittaa pitkästä aikaa yhdessä, Westerlund kertoo.

Kvartetti harjoitteli ensimmäisen kerran viime elokuussa, ja muutkin olivat VPK:n talon akustiikkaan ja tunnelmaan hyvin tyytyväisiä.

Vaihtelevaa työtä

Sibelius-Akatemian jälkeen Westerlund on osallistunut useille mestarikursseille ja opiskellut stipendiaattina Pietarin konservatoriossa. Silloin tällöin hän käy Wienin filharmonikkojen konserttimestarin, Rainer Honeckin opissa.

– Tutustuin häneen ollessani töissä Malmössä ja rohkaistuin kysymään hänen opetustaan, Westerlund kertoo.

Työn kautta Westerlund on saanut matkustaa ja asua eri paikoissa. Hän on työskennellyt viulistina muun muassa Radion sinfoniaorkesterissa, Suomen kansallisoopperan orkesterissa, Tapiola Sinfonietassa, Sinfonia Lahdessa ja Kööpenhaminan filharmonikoissa. Lisäksi hän on toiminut viulunsoiton lehtorina Hyvinkään musiikkiopistossa ja johtanut nuoriso-orkestereita.

Paitsi soittamista, Westerlund on opiskellut myös orkesterinjohtamista Jorma Panulan mestarikursseilla.

Viulisti harjoittelee myös kesälomallaan. Vastapainoksi Westerlund rentoutuu veneilemällä Mämminselälle tai ottamaan aurinkoa Evinsalon kalliolla.

– Se on hellepäivinä ihan parasta, Westerlund hymyilee.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?