Team Rynkeby Tampere harjoitteli Sappeessa Pariisia varten

Takaisin baanalle ja kohti Hämeenlinnaa.
Takaisin baanalle ja kohti Hämeenlinnaa.

Joukko kelta-asuisia pyöräilijöitä polkee sateisena lauantaipäivänä keltaisilla maantiepyörillään ylös Sappeenvuoren mäkeä. Noin 30 polkijan ryhmä on lähtenyt aamuvarhain Tampereelta ja ajellut Kangasalan ja Valkeakosken kautta Pälkäneelle puolimatkan lounastauolle.

Aika ajoin rankaksikin yltynyt sade ja Salmentaan soratieosuus on jättänyt jälkensä matkaajiin. Sekä pyörät että kuljettajat ovat märkiä ja kuraisia. Sappee näyttää porukalle heti vahvuuksiaan taukopaikkana: pyöristä huuhdellaan enimmät kurat pesupaikalla ja kohmettuneet sormet lämmitellään kodassa nuotion loisteessa. Huoltoryhmän kuuma keitto ja muut antimet keräävät varauksettomat kiitokset kaikilta.

Skandinaavista tiimityötä syöpää vastaan

Sade ja kura eivät karkoittaneet hymyä huulilta. Pahimmat hiekat rattaista huuhdottiin Sappeen pesupisteellä.
Sade ja kura eivät karkoittaneet hymyä huulilta. Pahimmat hiekat rattaista huuhdottiin Sappeen pesupisteellä.

Liikkeellä ei ole mikä tahansa ketjunvenyttäjien retkue, vaan Team Rynkeby Tampere, joka harjoittelee heinäkuussa odottavaa pidempää pyöräilyrykäisyä varten. Ryhmän jäsen Samuli Silvonen, joka ei tänään vaivojensa takia päässyt ajamaan, vaan kulkee huoltoauton mukana, on ehtinyt pyöräilijöitä odotellessa jo hieman valaisemaan taustoja.

– Team Rynkeby on Tanskasta liikkeelle lähtenyt hyväntekeväisyyshanke, jossa eri puolilta Pohjoismaita olevat pyöräilyjoukkueet ajavat joka kesä Pariisiin ja keräävät varoja syöpää sairastaville lapsille ja heidän perheilleen. Tampereen tiimi on yksi Suomen neljästä joukkueesta.

Silvonen oli mukana jo viime vuonna, jolloin Tampereen tiimi aloitti. Hieno kokemus innosti miestä lähtemään uudelleen.

– Tampereelta tulee pyöräilymatkaa Pariisiin noin 1400 kilometriä, vaikka Helsinki-Travemunde -osuus mennäänkin lautalla. Liikkeelle lähdetään 7. heinäkuuta ja perillä ollaan 16. päivä. Päivämatkat

Team Rynkeby Tampereen kapteeni Mikko Penttilä (vasemmalla) ei pitänyt harjoituslenkin olosuhteita minään ongelmana, sillä ennusteet lupasivat vielä pahempaa. Tiimin jäsen Samuli Silvonen paranteli vammojaan, eikä osallistunut harjoitusajoon.
Team Rynkeby Tampereen kapteeni Mikko Penttilä (vasemmalla) ei pitänyt harjoituslenkin olosuhteita minään ongelmana, sillä ennusteet lupasivat vielä pahempaa. Tiimin jäsen Samuli Silvonen paranteli vammojaan, eikä osallistunut harjoitusajoon.

vaihtelevat noin sadasta yli 200 kilometriin. Reitti kulkee pikkuteitä pitkin ja maisemat ovat upeita, Silvonen vakuuttaa.

Mukaan lähtevät valitaan vuosittain hakemusten perusteella. Joukkueeseen pyritään valitsemaan monipuolinen joukko miehiä ja naisia, joskin kohtalainen fyysinen kunto on matkalla tarpeen. Osallistujat sitoutuvat ajamisen lisäksi osallistumaan myös varojen hankkimiseen sponsorien ja erilaisten tapahtumien ja tempausten avulla. Polkijat maksavat itse kaikki matkastaan koituvat kulut, sillä niihin ei keräysvaroja käytetä.

– Kaikki keräysvarat ohjataan Sylva ry:n kautta suoraan syöpää sairastaville lapsille ja heidän perheilleen. Suomen lahjoitussumma oli viime vuonna 238 000 euroa. Summa on kasvussa, sillä mukaan lähtee koko ajan uusia lahjoittajia, kertoo Tampereen tiimin huoltovastaava Piia Vilmunen.

Matka ei etene ilman huoltoa

Toimiva huolto on pitkällä matkalla elintärkeä osa kokonaisuutta. Se tuli selväksi jo harjoitusviikonloppuna. Suuri osa Tampereen ajajien huoltovastuusta lankeaa tänä vuonna pälkäneläiselle Laurénin perheelle ja kuljetusliike J. Laurénille.

Jari (vasemmalla), Aki ja Satu Laurén lähtevät heinäkuussa huoltohommiin kohti Pariisia.
Jari (vasemmalla), Aki ja Satu Laurén lähtevät heinäkuussa huoltohommiin kohti Pariisia.

– Meidän suurin toimeksiantajamme Arla kyseli halukkuutta lähteä mukaan, ja hyvän asian innostamana lupauduttiin. Hankittiin retkeä varten uutta puoliperävaunukalustoakin kylmälaitteilla varustettuna. Meidän autolla kulkee menomatkalla eväitä ja muita varusteita ja paluumatkalla ajajien pyörät, kertoo yrittäjä Jari Laurén.

Perheen äiti Satu toimii ruoka-alan ammattilaisena keittiöhommissa ja poika Aki on ryhmän some- ja musiikkivastaava. Kaikkien kolmen odotukset Pariisin matkalta ovat korkealla. Luvassa on unohtumaton seikkailu.

Sappeen lounastauko maukkaine tarjoiluineen nostatti polkijoiden odotukset myös huollon suhteen korkeuksiin. Siitä vakuudeksi porukka kajautti kapteeninsa Mikko Penttilän johdolla yhteen ääneen kiitoshuudon muonittajille lähtiessään jatkamaan matkaansa Luopioisten kautta Hämeenlinnaan yöpymään. Sunnuntaina odotti vielä toinen parinsadan kilometrin harjoituspäivä – toivon mukaan hieman kuivemmissa merkeissä. Sitä ennen hyväntekijät pääsivät kuitenkin nauttimaan illalla huoltoryhmän järjestämistä yllätyksistä Hämeenlinnassa.