Auttajat: Pälkäneen torilla kesälauantaisin palveleva kahvio tukee Suomen syöpälapsia ja Noora Bergin unelmaa

Mansikkakakuilla ponnistellaan kohti Pariisia

 

Noora Berg toivoo voivansa ensi kesänä pyöräillä rahaa syöpälasten ja heidän perheidensä auttamiseen.

Noora Berg toivoo voivansa ensi kesänä pyöräillä rahaa syöpälasten ja heidän perheidensä auttamiseen.

 

Kesäkahviosta saa hempeitä herkkuja.

Syöpälasten hyväksi varoja keräävästä kesäkahviosta saa hempeitä herkkuja.

Team Rynkeby on Tanskassa syntynyt yhteispohjoismainen hyväntekeväisyyshanke, jolla kerätään varoja syöpää sairastaville lapsille ja heidän perheilleen.

Se on taitoa ja kuntoa vaativa pyöräilytapahtuma, jossa joukkueet polkevat yhden viikon aikana 100–200 kilometrin päivämatkoja päämääränään Pariisi. Ensi perjantaina tämänkesäisen Team Rynkeby Finlandin 131 pyöräilijää aloittavat matkansa Helsingistä.

Team Rynkeby on myös pälkäneläisen Noora Bergin haave.

Hänen tyttärensä Pihla sairastui 17-vuotiaana harvinaiseen aivojen alueen itusolusyöpään ja syöpähoitojen seurauksena vielä harvinaisempaan tautiin, sädenekroosiin, joka vaurioittaa aivokudosta ja aiheuttaa vaikean vammautumisen.

Osallistuminen Team Rynkeby -pyöräilyjoukkueeseen liittää yhteen kaksi Noora Bergin elämän keskeistä asiaa, syöpälasten auttamisen ja urheilun.

Ennen Pihlan sairastumista koko Bergin perhe harrasti monipuolisesti liikuntaa. Noora juoksi, hiihti, ui ja pyöräili – hän suorastaan eli liikkumisesta. Kaksi vuotta sitten hänestä tuli tyttärensä omaishoitaja, ja urheilu jäi samoin kuin kaikki muut omat harrastukset.

– Olen tiennyt Team Rynkebystä siitä asti, kun meistä tuli syöpänuoren perhe, ja olen punninnut mielessäni mahdollisuuksia lähteä mukaan, että pääsisin sitä kautta takaisin urheilun pariin, Berg kertoo.

 

Tuhansia kilometrejä omaa aikaa

Ensi kesänä Noora Bergin haaveesta tulee totta, jos paikka joukkueessa aukeaa. Alustavasti hänelle on se jo luvattukin Sylva

Noora Berg pysähtyi lauantaina kahvioon lounaalle.

Noora Berg pysähtyi lauantaina kahvioon lounaalle.

ry:n kautta, jolla on Suomen joukkueissa omia edustajia. Siksi matkaan valmistautumisen uskaltaa jo aloittaa, vaikka aivan varmaa mukaan pääsy ei ole. Team Rynkebyhyn on joka vuosi paljon enemmän hakijoita kuin paikkoja.

– Paljon työtä tämä minulta vaatii. Harjoittelen parhaillaan esimerkiksi polkemalla työmatkoja Hauholle, mutta tarvitaan paljon muutakin. Ryhmäajoa pitää harjoitella oman tiimin kanssa, ja lisäksi jokaisella pyöräilijällä pitää olla poljettuna 2500 kilometriä ennen matkaan lähtöä, Berg kertoo.

Mikään ei nykyään ole hänen elämässään yksinkertaista eikä varsinkaan oman ajan järjestäminen. Harjoittelu jatkuu läpi talven esimerkiksi spinningpyöräilynä ja lihaskuntoharjoituksina, ja ensi keväänä pitäisi voida viettää pitkiä päiviä pyörän satulassa.

– Se vähän arveluttaa, että miten ehtisin tehdä kaiken… Mutta toisaalta tuntuisi rohkaisevalta tietää, että on jotain ihan omaa tiedossa, Noora Berg pohtii.

 

Erityisen erityinen kahvio

 Epäilemättä Suomen kauneimpiin kuuluvan kahviokyltin on suunnitellut taiteilija Alma Heikkilä.


Epäilemättä Suomen kauneimpiin kuuluvan kahviokyltin on suunnitellut taiteilija Alma Heikkilä.

Team Rynkebyhyn osallistuvat pyöräilijät kustantavat itse asumisen ja ruuan matkan aikana, samoin lentolipun paluumatkalle ja mahdolliset muut matkakustannukset. Lisäksi jokaisen pitää hankkia itselleen samanlainen polkupyörä, pyöräilyasu ja muut varusteet. Yhteensä kustannuksia kertyy noin 3000 euroa, josta suurin osa on kiinteää osallistumismaksua ja loput lisäkustannuksia.

Osallistuminen on hintavaa, mutta siitä johtuen Pälkäneen torilla saadaan tänä kesänä nauttia kahviosta, jolla Noora Bergin sukulaiset ja ystävät keräävät rahaa

Eerika Laurilan (vasemmalla) ja Leena Heikkilän (keskellä) myyntitiskiä täyttävää moni taitava kotileipuri ja valikoima on sen mukainen.

Eerika Laurilan (vasemmalla) ja Leena Heikkilän (keskellä) myyntitiskiä täyttävää moni taitava kotileipuri ja valikoima on sen mukainen.

osallistumismaksuun.

Eikä nyt puhuta mistä tahansa kahviosta: valikoimaan kuuluu kahvin ja pullan lisäksi keittolounas, kotona leivottua leipää, suolaisia ja makeita piirakoita, kakkuja, leivoksia ja lisäksi Laurilan ja Aspilan tilalta lahjoitettuja vihanneksia ja juureksia. Kaikkea saa ostaa myös mukaan.

– Valikoima vaihtelee aina sen mukaan, mitä kukin on milläkin viikolla leiponut, kertoo myyntitiskin takana puuhaava Eerika Laurila.

Hän ja Leena Heikkilä ovat kahvilan vakituisia myyjiä, mutta leipomis- keittämis-, lahjoittaja- ja muuhun avustajatiimiin kuuluu iso joukko ihmisiä Pälkäneeltä ja kauempaakin. Myyntipöydälle ilmestyy usein erikoisherkkuja, joiden kaltaisia löytää harvoin torikahviloista.

Kahviokojun katolla liehuu epäilemättä yksi Suomen kauneimmista kahvilakylteistä, jonka on suunnitellut ja toteuttanut taiteilija Alma Heikkilä.

– Meille on tästä sekin ilo, että pääsemme toteuttamaan haaveitamme ja leipomaan sellaista, mitä aina olemme haaveilleet, Heikkilä nauraa ja osoittaa vaaleanpunaisilla marsipaanitulppaaneilla koristettuja leivoksia ja herkullisen näköisiä kantarellipiirakan paloja.

Mutta kahvilan erityisyys ei tule pelkästään siitä. Kaikki on toteutettu niin vahvalla tunteella, että se säteilee paikan tunnelmaan. Sitä ei voi selittää, ainoastaan aistia paikan päälle.

Parhaaseen mansikka-aikaan kahviosta saa ostaa kokonaisia mansikkakakkuja tai palan kahvin kanssa. Myyntitiskin takana palvelee Eerika Laurila.

Parhaaseen mansikka-aikaan kahviosta saa ostaa kokonaisia mansikkakakkuja tai palan kahvin kanssa. Myyntitiskin takana palvelee Eerika Laurila.

Valkeakoskelainen Raija Haliseva osti mukaansa kesäkeittoa. Hän on kahvion vakituinen asiakas ja leipoo lisäksi karjalanpiirakat myyntiin.

Valkeakoskelainen Raija Haliseva osti mukaansa kesäkeittoa. Hän on kahvion vakituinen asiakas ja leipoo lisäksi karjalanpiirakat myyntiin.

 

 

 

Yrittäjä, haluatko auttaa?

Team Rynkebyn pyöräilijöiden tehtävänä on hankkia keräykselle sponsoreita. Koska pyöräilijät maksavat kaikki kustannuksensa itse, lahjoitusvarat käytetään lyhentämättöminä syöpälasten ja heidän vanhempiensa tukemiseen. Suomen tapauksessa se tapahtuu Sylva ry:n kautta.

Viime vuonna Team Rynkebyllä oli yhteensä 5 500 sponsoria Suomessa, Tanskassa, Ruotsissa, Norjassa ja Färsaarilla. Lahjoituksia kertyi 6,45 miljoonaa euroa.

Jos haluat yrityksesi puolesta tukea Nooraa, Pihlaa ja kaikkia Suomen syöpää sairastavia lapsia ja nuoria, voit ottaa alustavasti yhteyttä Noora Bergiin jo nyt. Varoja aletaan kerätä syyskuun alussa, kun paikka Team Rynkebyssä on varmistunut.

Tarkempia tietoja löydät Team Rynkebyn sivustolta osoitteesta www.team-rynkeby.fi/sponsorointi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?