Arjen pienet valinnat ratkaisevat

Pirjo Lehtelä asuu miehensä ja kahden kouluikäisen lapsensa kanssa Pälkäneellä. Lehtelä muutti Pälkäneelle Kangasalta kymmenen vuotta sitten.
Pirjo Lehtelä asuu miehensä ja kahden kouluikäisen lapsensa kanssa Pälkäneellä. Lehtelä muutti Pälkäneelle Kangasalta kymmenen vuotta sitten.

Arki on täynnä pieniä valintoja, jotka ratkaisevat. Lähdenkö kauppaan pyörällä vai autolla? Vienkö lapseni liikuntaharrastukseen autolla vai kävellen? Selaanko Facebookia vai lähdenkö kävelylenkille? Katselenko televisiota vai teenkö lihaskuntojumppaa kotona?

– Aikaa on kaikilla yhtä paljon. Omasta itsestään on kiinni, miten sen haluaa käyttää, tuore liikunta-alan yrittäjä Pirjo Lehtelä painottaa.

Liikunnalliset elämäntavat opitaan jo pieninä, joten Lehtelä kannustaa ihmisiä miettimään, millaista mallia näyttää omille lapsille. Hän kertoo harmistuvansa aina kun näkee vanhempia, jotka kuskaavat lapsiaan pienenkin matkan autolla harrastuksiin.

– Meillä onkin tapana kävellä tai pyöräillä mahdollisimman paljon arjessa. Toki on tilanteita, jolloin kulkeminen on pakko hoitaa autolla, mutta kannustan ihmisiä miettimään, milloin kyyditykset tai muun liikkumisen voisi hoitaa auton sijaan jalan tai polkupyörällä, Lehtelä kannustaa.

Aina kuntoilu ei vaadi sen ihmeempiä puitteita. Kotonakin pystyy tekemään monipuolisen lihaskuntotreenin oman kehonsa painolla, ja juoksemiseen ja kävelemiseen ei tarvitse muita varusteita kuin lenkkitossut.

Personal trainer -palveluita ja liikuntaryhmiä

Pirjo Lehtelä sai opintonsa Varalan urheiluopistossa Tampereella valmiiksi keväällä. Liikunnan ammattitutkinnon opiskelleelle naiselle oli lähes itsestään selvää, että hän suuntautuu yrittäjäksi. Pälkäneellä perheensä kanssa asuva Lehtelä pitää siitä, että saa tehdä suunnitella asiat omalla tavallaan, eikä tarvitse taipua esimerkiksi liikuntakeskusten tai kuntosalien asettamiin valmiisiin kaavoihin.

Liikuntapalvelu Pirjo Lehtelä starttaa toimintansa toden teolla syksyllä. Suunnitelmissa on tarjota yksilöllisten personal trainer -ohjausten lisäksi palveluita ryhmille.

– Aion laittaa pystyyn ryhmän synnyttäneille naisille. Tarkoituksena on vetää babybic-jumppaa, jossa äidit käyttävät vauvaansa painona. Vauvaa voi nostella esimerkiksi käsillä ylöspäin ja vahvistaa näin käsivarsia. Vauvaa voi käyttää lisäpainona vatsalihaksia tehdessä, ja punnerrusliikkeessä vauvat voi asetella siten, että äidit pääsevät suukottelemaan vauvaansa aina lattianrajaa lähestyessään, Lehtelä kertoo.

Lehtelän kokemusten mukaan vauvatkin nauttivat jumppaamisesta yhdessä äitinsä kanssa. Jumpassa saa olla paljon sylissä, ja lähes kaikki vauvat nauttivat myös liikkeestä, jota lihaskuntoliikkeiden yhteydessä syntyy. Ryhmien pitopaikka on vielä avoin, mutta ajatuksissa on pitää niitä siellä, mihin äitien on helppo tulla, esimerkiksi Perhekeskus Pirtille.

Pirjo Lehtelä on harrastanut aina liikuntaa. - Ilman ei osaa olla, Lehtelä sanoo.
Pirjo Lehtelä on harrastanut aina liikuntaa. – Ilman ei osaa olla, Lehtelä sanoo.

Liikuntaa kolme kertaa viikossa

Kuntoilua vasta aloittaville Pirjo Lehtelä suosittelee malttia. Liikkeelle kannattaa lähteä rauhallisesti, jotta homma ei tyssähdä siihen, että harjoitteleminen tuntuu liian raskaalta. Kuntoilun aloittajalta vaaditaan ennen kaikkea pitkäjänteisyyttä.

– Esimerkiksi lenkkeillessä voi alkuun voi juosta kaksi lyhtypylvään väliä ja kävellä seuraavat kaksi. Pikkuhiljaa juostavaa matkaa voi pidentää. Juokseminen on siitä kiitollinen laji, että kehittymisen huomaa melko nopeasti, mutta säännöllistä työtä se toki vaatii.

Liikuntasuositusten mukaan hengästyttävää liikuntaa tulisi harrastaa kolme tuntia viikossa. Kuntoilun aloittavillekin hyvä harjoittelutahti on noin kolme kertaa viikossa.

– Lisäksi kävelylenkin voi toki tehdä vaikka joka päivä, Lehtelä huomauttaa.

Kokonaisvaltainen hyvä olo

Tuore yrittäjä mainitsee, ettei usko pätkääkään mihinkään ihmedieetteihin. Pelkkää kaalikeittoa syömällä paino putoaa ehkä hetkeksi, mutta pidempiaikaiseen painonhallintaan se ei auta.

– Ei ole kyse pelkästä liikunnasta vaan elämäntavasta. Kun terveellisen elämäntavan oppii ja omaksuu, ei sitä ilman osaa ollakaan, Lehtelä uskoo.

Lehtelä on itse liikkunut aina ahkerasti. Lapsuus ja nuoruus kuluivat aktiivisesti tanssien – alkaen tanhuista ja päätyen hip-hopin ja jazz-tanssin kautta nykytanssiin. Lehtelä pyrki nuorempana opiskelemaankin tanssilinjalle Tampereen konservatorioon, mutta ovet sinne eivät kuitenkaan auenneet sinne.

Lehtelä on kuitenkin kiitollinen siitä, että saa nyt tehdä työtä alalla, jota hän rakastaa. Hänen onkin vaikea kuvitella elämää ilman liikuntaa: liikunnasta tulee hänelle kokonaisvaltaisen rentoutunut ja hyvä olo.

– Jos on pidempään liikkumatta, minulle tulee suorastaan paha olo. Ja jos mielessä pyörii paljon ratkaisemattomia asioita, paras paikka purkaa niitä on lenkkipolku.