Kaksinkertaisesti valmistunut

 

 

Tampereella asuva Joonas Soukkio kaipaa edelleen maaseudun rauhaan. – Onneksi opiskelukiireet ovat takanapäin ja olen ehtinyt käydä tänä kesänä useita kertoja kotikonnuilla Luopioisissa.
Tampereella asuva Joonas Soukkio kaipaa edelleen maaseudun rauhaan. – Onneksi opiskelukiireet ovat takanapäin ja olen ehtinyt käydä tänä kesänä useita kertoja kotikonnuilla Luopioisissa.

19-vuotias Joonas Soukkio ei tiennyt vielä reilu vuosi sitten, että hän olisi pian tekevä jotakin historiallista. Luopioisista kotoisin oleva Soukkio oli aloittanut pari vuotta aiemmin kokkiopinnot Tampereen palvelualan ammattiopistossa ja opinnot Tampereen aikuislukiossa.  Vasta kolmantena opintovuonna hänelle selvisi, ettei kukaan ammattikoulusta ollut suorittanut molempien koulujen opintoja kolmessa vuodessa ja Soukkion suunnittelemassa laajuudessa.

Niinpä Soukkio meni ja valmistui kesän alussa sekä abiturientiksi että kokiksi.

– Vaikkei asia noin laajemmassa skaalassa ole valtava juttu, onhan se hienoa, että jätän kouluun itsestäni jonkinlaisen kädenjäljen, Soukkio hymyilee.

 

Koulutusleikkaukset näkyivät opinnoissa

Joonas Soukkio on aina pitänyt ruoanlaitosta. 8-vuotiaasta lähtien hän on juossut kaikenlaisissa kokkikerhoissa, ja 10-vuotiaasta eteenpäin hän oli se, joka valmisti perheessä eniten ruokaa.

– Tein perusruokaa, keittoja ja makaronilaatikkoa. Pitsa oli bravuurini. Aina tuli perheeltä kiitosta, koskaan eivät haukkuneet tuotoksiani.

Kesätyötkin ovat olleet silkkaa ruoanlaiton kanssa touhuamista – Soukkio on työskennellyt muun muassa Hannelen pitopalvelussa Luopioisissa ja leipurina Pälkäneen Niitty-Seppälässä.

– Lähes kaikki syömäni ruoat teen itse. En koskaan koskisi einesruokiin, Soukkio toteaa ja kertoilee sitten kokkikavereiden kanssa järjestetyistä illanvietoista, joissa pääsee toisinaan toden teolla testaamaan taitojaan.

Anna Tapion koulua käydessään Soukkio olikin vielä varma, että hän aikoo opiskella vain ja ainoastaan kokiksi. Lukion oppimäärästä hänen aikomuksenaan oli opiskella muutamia kursseja yhteiskuntaopista ja venäjän kielestä.

Anna Tapion koulun opinto-ohjaaja kiinnitti kuitenkin huomiota Soukkion hyvään koulumenestykseen ja ehdotti, josko Soukkio lähtisi kahdelle opinpolulle.

– Opon mielestä lukiosta saisi hyvää yleissivistystä. Kun ammattikoulun ja aikuislukionkin opot olivat asiasta samaa mieltä, ajattelin että mikäs siinä, kokeillaan sitten.

Ensimmäinen vuosi oli jokseenkin rankka. Soukkio riensi kello kahdeksaksi ammattikoululle opiskelemaan ranskankielisiä ruoannimiä ja valmistamaan jos jonkinlaisia kulinaarisia nautintoja. Kello viideltä alkoivat iltamyöhään jatkuvat lukio-opinnot. Päälle tulivat molempien koulujen kotona suoritettavat tehtävät.

– Taloudentaantuman aikaansaamat koulutusleikkaukset vaikuttivat paljon opintoihini. Ammattikoulun tuntimääriä vähennettiin, mikä lisäsi entisestään itsenäisten opintojen määrää. Minun aikanani ei myöskään enää tehty opinnäytetyötä. Se oli pettymys, koska siinä olisi saanut kasvattaa tietomäärää ja paneutua kunnolla siihen aiheeseen, mistä halusi tietää enemmän.

 

Mukaan kunnallispolitiikkaan?

Molemmista kouluista valmistunut Soukkio ei ole katunut valintaansa, vaikkakin kolmen vuoden ajan vapaa-aika oli kortilla. Eritoten lukiosta Soukkio sai laajempaa tietämystä niihin asioihin, joista hän oli ollut jo pitkään kiinnostunut: politiikasta ja yhteiskunnasta ylipäänsä.

Itse asiassa maailmanmenon tarkastelu ja halu vaikuttaa asioihin nappasi nuoren miehen siinä määrin mukaansa, että Soukkio liittyi vuoden alussa Suomen Keskustanuoriin. Suunnitelmissa on myös hakea yliopistoon lukemaan politiikan tutkimusta.

– Monet ympäristöön ja koulutukseen liittyvät asiat kaipaisivat muutosta. Olen uusiutuvien energianlähteiden kannattaja. Ydinvoiman käytöstä en ole niinkään vakuuttunut sen tuottamien ympäristöjätteiden vuoksi. Ympäristölait saisivat myös olla tiukempia; on väärin, etteivät väärinkäytöksiä tehneet yritykset joudu teoistaan sen suurempaan vastuuseen.

Soukkio ei myöskään näe mitään järkeä siinä, missä mitassa Suomessa on viime aikoina leikattu koulutuksesta.

– Koulutus oli aikaisemmin Suomen myynti- ja vientivaltti. Suomalaisen tietotaidon katoaminen syö myös taloudellista kasvua.

Soukkio on aikeissa lähteä ehdokkaaksi ensi vuoden kunnallisvaaleihin. Tämän kesän hän ahertaa kuitenkin SPR:n varainhankkijana. Hän iloitsee, että aikaa jää myös kotiseutuvierailuihin Luopioisiin.

– Kun on asunut 16 vuotta maaseudulla, on kaupungin vilskeeseen välillä vähän vaikea tottua, Soukkio myöntää.

Tampereella asuva Joonas Soukkio kaipaa edelleen maaseudun rauhaan. – Onneksi opiskelu kiireet ovat takanapäin ja olen ehtinyt käydä tänä kesänä useita kertoja kotikonnuilla Luopioisissa.