Tangon taikaa ja rankkaa aikaa

 Mummo on jo ennallistanut huushollin kesälomalaisten jäljiltä. Olihan koti jonkin aikaa sekaisin, kun väkimäärä moninkertaistui ja irtonainen tavara samoin. Näin on monessa mummolassa, kun lapset ja lastenlapset sekä miniät ja vävyt viivähtävät lomailemassa. Voivat viipyä pitkäänkin. Ihan kiva! Ensimmäinen viikko on melkein pelkkää iloa, mutta sitten alkaa jo vähän väsyttää. Yöunet jäävät lyhyiksi, päiväunet jopa vallan pois.

Meillä vanhuksilla menee normaalioloissa paljon aikaa oman ruhon huoltotoimissa. Pitää hoidella ja voidella sitä ja tätä. Vaan jos loma-aikaan on kiivas päiväohjelma, jäävät silmätipat tiputtamatta tai närästyspillerit syömättä. Lääkärin määräämät reseptilääkkeet sentään tulee nautituksi, ainakin yleensä.

Keskusteltiin kesäväsymyksestä samanikäisten ”tyttöjen” kesken. He ymmärtävät, kun on paljon samoja kokemuksia. Miehet eivät aina osaa auttaa ja kannustaa vaimoaan. Eiväthän he rasitu ruokatalouden monimutkaistumisesta, tiski- ja pyykkimäärien lisääntymisestä. He kisailevat ja leikkivät lasten kanssa jonkin verran. No saattavat myös mennä kalaan isojen ja pienten sukulaisten kanssa.

Tänä kesänä ei paljon tarjettu makailla rannalla aurinkoa ottamassa. Hyvä jos pikipäin lapset uitettiin. Jengi pysytteli sisätiloissa. Ei siis jäänyt vanhoille rauhallista aikaa päiväunia varten.

Kirkastusjuhlat tuovat oman vipinänsä lomailevan ”nuorison” elämään. Kun lähdetään yömyöhään Aitooseen, on usein saatu pienimmät lapset unten maille. Isommat jo ovat innostuneita tähtien välkkeestä, ja mukaan on päästävä. Luopioisissa nuoruutensa viettäneet keski-ikäisetkään eivät voi jättää ”kirkkareita” käymättä, ainakaan kokonaan. Niinpä monet isoäidit saavat olla pienempien vahtina. Aamuyöstä uni helposti keskeytyy, kun hilpeä seurue kotiutuu.

Tänä vuonna oli samana viikonloppuna myös Mikkelinmäellä kirkastussunnuntain kotiseutujuhla. Sinne vanhat haluaa. Kymmenien vuosien perinne. Veneitten saapumista ei ehtinyt katsoa, mutta mäelle ehdittiin. Erään ikätoverin oli vaikea päästä juhlaan, kun uupuneet ”kirkastelijat” eivät meinanneet virkistyä  vahtimaan lapsiaan. Oli pakko lopulta suorittaa kovaääninen herätys ja ottaa kirjallinen kuittaus siitä, että vastuu siirtyi klo 11.30 isovanhemmilta vanhemmille.

Sattuivat vielä nuo Tangomarkkinatkin samoille illoille. Nuori ja ikääntynytkin miesväki katseli televisiosta  yleisurheilua ja jalkapallon kisoja  EURO 2016. Mummolle viriteltiin katsottavaksi jokin pieni tietokoneenpoikanen, mikä lie tabletti. Pätki ja sätki, eikä laulujen lumo oikein tavoittanut vanhan sydäntä. Sen sentään pystyi seuraamaan, kuka missäkin karsinnassa pääsi jatkoon, ja kuka lopulta voitti. Lauantain lottojännitystäkään ei päässyt kokemaan, tulokset katsottiin pikapikaa koneelta.

Ennen lomakautta suunniteltiin hommia, jotka hoituisivat, kun on nuorta apuvoimaa.  Esimerkiksi mattojen pesu. Vaan ei onnistunut tänä vuonna, kun sade ei paljon pitänyt lomaa. Hällä väliä! Pieni juttu maailman isojen murheitten kuten sotilasvallankaappausten ja terrori-iskujen rinnalla. Ja kyllä nuo lomalaiset tekivät siinä hyvän työn, ettei  vanha ja vaivainen muistanut päiväkausiin surra omia murheitaan .                                                                                                                                                                                                                                  Mymmeli