Laulujen lähde on luonnossa

Kuva Alpo Roikola
Aurinko ja kesäilta ovat yhdistelmä, joka on herkistänyt monta lauluntekijää. Kuva Alpo Roikola

Ensi tiistaina Nuijantalossa koittaa perinteikkäiden Lottalaulajaisten aika. Pälkäneen Maanpuolustusnaisten yhteislauluiltaa on vietetty Pälkäne-viikolla jo toistakymmentä vuotta, usein yli sadan laulajan voimin. Tämän kesän laulujen teemana on suomalaisen luonnon koko kirjo.

Luonto on luultavasti maailman vanhin taiteen innoittaja. Runoilijat ja säveltäjät ovat kautta aikojen rakentaneet omat luontopolkunsa, joten Lottalaulajaisissa riittää, mitä seurata. Oppaana niiden kiertelyssä toimii edellisvuosien tapaan Kirsti Uotila, joka on laatinut lauluillan ohjelman.

Tämänkertaisten luontolaulujen äärellä voi testata omaa runotuntemustaan, sillä osa lauluista on poimittu vuosikymmenten takaisista kokoelmista kuten

Maanpuolustusnaisten laulutapahtuma kunnioittaa Pälkäneen lottien työtä. Nähtävänä on myös aitoja pälkäneläisiä lottapukuja.
Maanpuolustusnaisten laulutapahtuma kunnioittaa Pälkäneen lottien työtä. Nähtävänä on myös aitoja pälkäneläisiä lottapukuja.

vanhoista koululaulukirjoista. Niissä esiintyy muun muassa luonnonilmiöitä, jotka ”leimuaa ja loimuaa, ne roihuaa ja lyö” ja toisia, joista sanotaan ”yli soiluvan veen ne sousi, ne aallon ulpuina ui”.

Mitkä ja keiden sanoittamissa lauluissa, se selviää viimeistään Lottalaulajaisissa.

Lauluilta alkaa Nuijantalossa tiistaina 26. heinäkuuta kello 18.30. Esilaulajana toimii Korsukööri, jota säestää Matti Huomo harmonikallaan. Väliajalla palvelee Maanpuolustusnaisten perinnelottien kahvipuffetti. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.