Petteri Leivo voitti Sappeen kaikki kisat

Petteri Leivo voitti Sappee Bike Festin kaikki kolme kisaa.
Petteri Leivo voitti Sappee Bike Festin kaikki kolme kisaa.
Petteri Leivo lähti "sokkona" endurokisaan.
Petteri Leivo lähti ”sokkona” endurokisaan.

Petteri Leivo putsasi palkintopöydän viikonloppuna ensimmäistä kertaa järjestetyssä Sappee Bike Festissä. 19-vuotias salolainen voitti lauantaina endurokisan ja ilman ketjuja ajetun chainless-kisan. Sunnuntaina hän pokkasi ylivoimaiseen tapaan ensimmäisen aikuisten Suomen mestaruutensa alamäkiajossa. Muut mitalistit jäivät Sappeen rinteissä reilun kahden sekunnin päähän voittajasta.

Leivo joutui alkuun hieman hakemaan ajorytmiä, sillä hän saapui Sappeeseen suoraan Euroopan isoista mäistä. Parin viikon reissulla Leivo ajoi kaksi kisaa.

Petteri Leivo vauhdissa Sappeen rinteissä
Petteri Leivo vauhdissa Sappeen rinteissä

– Tämä oli kauden ensimmäinen ulkomaan kisamatka. Ensimmäinen kilpailu meni vähän ihmetellessä. Toisena viikonloppuna olimme maailmancupin osakilpailussa. Siitä jäi hyvä fiilis, vaikken selvinnytkään 80 finalistin joukkoon.

Maailmancupissa pyörii huippukuskeja, joiden vauhtia nuorukainen on tähän saakka ihastellut lähinnä YouTube-videoista.

– Olihan siinä alkuun aika pieni olo, kun katseli miten isot pojat vetää.

Myös kisarinteet ovat vauhdikkaampia ja vaativampia kuin mihin suomalaiskuskit ovat tottuneet.

– On se vähän eri touhua kuin täällä. Paineet kostautuivat virheinä. Mutta ei finalistien vauhti mitenkään mahdottomalta näyttänyt. Sopivasti jäi reissusta nälkää.

 

Suomen paras rata

Viime vuoden Suomen mestari Mika Sukanen nousi sadasosan turvin kakkoseksi.
Viime vuoden Suomen mestari Mika Sukanen nousi sadasosan turvin kakkoseksi.

Alamäkiajon Suomen mestaruudet ratkottiin hieman nopeammaksi ja vaativammaksi muokatulla Sappeen maajoukkueradalla. Sen vaativuus oli Petteri Leivolle iloinen yllätys.

– Sappeen rata oli tosi hyvä. Ehkä paras mitä olen Suomessa ajanut. Siinä joutui koko ajan tekemään jotakin. Matkalla oli kohtia, joihin oli oikeasti jarrutettava, jos aikoi selvitä pystyssä. Kyse ei ollut pelkästä polkemiskisasta.

Leivo tykitti lauantain aika-ajossa pari sekuntia kovemman ajan kuin viime vuonna mestaruuden voittanut Mika Sukanen. Väliin kiilasi vielä reilun sekunnin Leivolle hävinnyt Visa Linnala.

Visa Linnala oli miesten alamäkikisan kolmonen.
Visa Linnala oli miesten alamäkikisan kolmonen.

Alamäkiajon finaali eteni huipputasaisena. Toista sekuntia lauantaista parantanut Sukanen onnistui nipistämään sadasosan Linnalaa kovemman ajan ja Antti Lampen jäi kaksikolle vain muutaman sadasosasekunnin. Mutta viimeisenä radalle polkaissut Leivo puristi vielä reilut puolitoista sekuntia aika-ajonoteeraustaan kovempaa ja vei mestaruuden ylivoimaisesti.

– Menestys on tullut pienenä yllätyksenä. Ennen kautta oletin, että ensimmäisellä kaudella miesten sarjassa ei ole paljon podiumille asiaa, edellisvuodet junnusarjoja hallinnut salolaiskuski sanoo.

 

Krossia kolmevuotiaana

Sappeen endurorata vaati taitoa. Liukkaassa alastulossa taiteilee Mikko Piispa.
Sappeen endurorata vaati taitoa. Liukkaassa alastulossa taiteilee Mikko Piispa.

Nuoresta iästään huolimatta Petteri Leivo on kokenut kuski.

– Itse asiassa aloitin ajamisen motokrossin parissa. Ekakerran pääsin mopon sarviin kolmevuotiaana. Isä laittoi ekaan mopoon apupyörät, Leivo muistelee.

Krossi-into lopahti kuitenkin kymmenen vanhana.

– Pelasin futista ja harrastin paljon muutakin. Mutta maastopyöräily on aina ollut jotenkin kuvassa mukana.

Viisi vuotta sitten Leivo alkoi harrastaa pyöräilyä tosimielellä.

– Lähdin 15-vuotiaana kokeilemaan ekoihin harrastesarjan kisoihin. Seuraavana vuonna ajoin jo DH:n (down hill, alamäkiajo) ja enduron Suomen cupia.

Leivo on pärjännyt nuoresta pitäen myös endurossa, mutta alamäkiajo on hänen leipälajinsa.

Anni Mononen voitti naisten endurokisan.
Anni Mononen voitti naisten endurokisan.

– Kai se on se vauhti ja haastavuus, jotka kiehtovat. Ekoihin endurokisoihinkin lähdin aikanaan kaverin mukana kokeilemaan DH-pyörällä.

Leivo on treenannut syksystä 2014 alkaen lajilegenda Matti Lehikoisen laatimien ohjelmien mukaisesti.

– Monet käyvät vain ajelemassa, mutta minä teen etenkin talvella paljon peruskuntotreeniä. Silloin kertyy kilometrejä ja tunteja pyörän satulassa.

Kohentunut fysiikka on näkynyt vauhdissa.

– Vaikka alamäkiajossa tullaankin mäkeä alas, niin kyse on fyysisestä lajista, Leivo sanoo.

 

Sokkona enduroradalle

Nuorimman sarjan mestariksi taituroi Kasper Hickman.
Nuorimman sarjan mestariksi taituroi Kasper Hickman.

Petteri Leivo innostui Sappeessa myös Bike Festin endurokisaan.

– Alun perin tarkoituksenani oli keskittyä vain alamäkiajoon, eikä lähteä tuhlaamaan paukkuja ennen kisaa.

Mutta kun DH:n lauantaisten harjoitusten ja aika-ajon välissä oli viiden tunnin tauko, Leivo päätti startata myös endurokisaan. Hän ajoi kisan ”sokkona”, eikä käynyt etukäteen tutustumassa reittiin.

– Kisa oli paljon lyhempi ja nopeampi kuin edelliset endurokisat. Esimerkiksi Himoksen rata oli tosi rankka. Se vei viisi tuntia. Ja cupin kahdessa edelliskisassa ei ollut hissejä, vaan nousutkin poljettiin.

Eliel Maukonen oli kymmenvuotiaissa kakkonen.
Eliel Maukonen oli kymmenvuotiaissa kakkonen.

Leivo voitti lauantaina myös leikkimielisen ketjuitta ajetun kisan. Oikeiden ajolinjojen merkitys korostuu, kun matkalla ei pysty polkemaan vauhtia.

– Jos jarrutus menee myöhäiseksi ja jarrua joutuu painamaan kesken mutkan, niin sieltä ei pääse niin kovaa ulos. Itse asiassa ketjuitta ajo on todella hyvää treeniä.

Keväällä yhdistelmäajoneuvon kuljettajaksi valmistunut Leivo johtaa alamäkiajon Suomen cupia, jossa on jäljellä vielä kaksi osakilpailua.

– Seuraavaksi suuntaan Leville, jossa ajetaan endurokisa. Suomen cupin lisäksi ohjelmassa on mahdollisesti myös MM-kisat Italiassa.

 

Iltakisat peruuntuivat

Ensimmäistä kertaa järjestetty Sappee Bike Fest onnistui viikonlopun osalta hienosti. Enduro- ja alamäkikisat keräsivät paljon osanottajia. Myös radan varrella riitti tunnelmaa, sillä kannustusjoukkoja oli kiitettävästi liikkeellä.

Pyöräfestarin kisaosuus käynnistyi kuitenkin pari päivää suunniteltua myöhemmin, sillä torstaille ja perjantaille suunnitellut maantie- ja maastokisat sekä lauantainen ylämäkikisa jouduttiin perumaan osanottajakadon vuoksi.

– Arki-illat osoittautuivat hankalaksi ajankohdaksi, Sappeen rinnetoiminnan johtaja Kosti Puurunen sanoo.

Järjestäjät odottivat vielä kisaviikon alussa, että sääennusteiden myötä vilkastunut ilmoittautumistahti toisi väkeä myös maantie- ja maastokisojen lähtöviivalle. Mutta suurin kiinnostus kohdistui viikonlopun vauhtilajeihin.

Maantie- ja maastokisojen järjestäminen vaatii paljon vaivaa ja väkeä. Nyt osanottajia oli sen verran vähän, ettei ponnistukseen ei kannattanut ryhtyä.

– Saattaa myös olla niin, ettei toinen kisa samassa maastossa jaksa kiinnostaa pyöräilijöitä, Puurunen sanoo.

Laipan maisemissa 3.9. ajettava Sappee MTB on ollut monen maastopyöräilijän kalentereissa viime syksystä alkaen.

 

Klinikat ja markkinakylä

Bike Fest ei ollut pelkkää kisailua, vaan lajin huippunimet tarjosivat lajioppia alamäkiajo- ja maastopyöräklinikoilla. Alamäkiklinikkaa veti Matti Lehikoinen. Miehen maailmanlaajuisesta maineesta kertoo jotakin, että suomalaisurheilijoista vain Kimi Räikkösen Facebook-sivuilla on enemmän seuraajia.

– Lehikoinen oli tosi innoissaan klinikoista. Mies olisi jäänyt myös viikonlopun kisoihin, jos hänen ei olisi pitänyt lähteä Jenkkeihin kisailemaan. Alustavasti oli puhetta, että Lehikoinen tulisi vetämään klinikkaa myös ensi vuonna, jos vain saamme aikataulut natsaamaan, Kosti Puurunen sanoo.

Maastopyöräklinikkaa veti moninkertainen Suomen mestari Kimmo Kananen, joka on vastikään tehnyt myös kirjan lajista.

Kisaratojen lisäksi tunnelmaa riitti myös markkinakylässä. Pyörien ja välineiden maahantuojat ja valmistajat esittelivät välineitään Sappeenvuoressa koko viikonlopun ajan. Paikalla oli myös televisiosarja Latelan väki omalla bussilla.

– Ensi vuonna jatketaan ilman muuta, todennäköisesti kolmipäiväisellä tapahtumalla, Kosti Puurunen sanoo.

Väki löysi pyöräfestarin hyvin heti ensimmäisenä vuonna. Lauantaina Sappeen parkkipaikalla oli autoja kuin hiihtolomaviikonloppuina.

– Viikonlopun aikana kävi paljon uusia harrastajia, jotka varmasti löytävät myös pyörän kanssa rinteeseen. Ilman muuta Bike Fest vankisti Sappeen mainetta pyöräilykeskuksena, Puurunen sanoo.

 

14-vuotiaiden poikien kakkonen Tarmo Ryynänen rikkoi minuutin haamurajan.
14-vuotiaiden poikien kakkonen Tarmo Ryynänen rikkoi minuutin haamurajan.

Junnut nostattivat tunnelmaa

Onni Rainio voitti 14-vuotiaiden sarjan.
Onni Rainio voitti 14-vuotiaiden sarjan.

Sappeen endurokisa oli suunniteltu niin, että aloittelevakin kuski selviää reitistä, mutta vaikeusastetta riittää myös kokeneelle harrastajalle. Alamäkiajossa ratkottiin Suomen mestaruudet ja siksi vaatimustason asetti kärki.

Katsojaa hieman hirvitti, kun ennen huippukuskeja samalle reitille polkaisivat nuorimmillaan kymmenvuotiaat juniorit. Pienimmätkin harrastajat selvittivät reitin hienosti.

14-vuotiaiden kovatasoinen kisa nostatti tunnelmaa jo ennen kuin tekijämiehet päästettiin irti. Polvivaivojen vuoksi yleisurheilukentiltä pyörän sarviin siirtynyt vantaalainen Tarmo Ryynänen hämmästytti kaikki alittamalla minuutin haamurajan. Tuloksella olisi voittanut 16-vuotiaiden sarjan ja sijoittunut 18-vuotiaissakin kakkoseksi. Miesten elite-sarjassa minuutin alle paineli vain kärkikuusikko.

Lopulta Ryynäsen aika ei riittänyt mestaruuteen, sillä jo lauantain aika-ajossa rajan rikkonut Onni Tainio onnistui puristamaan vielä reilun sekunnin kovemman noteerauksen.  Naisten sarjassa mestaruutta juhli Kadi Alder.

 

 

Sappee Bike Fest. Alamäkiajon SM-kisa 24.7.

Harrastesarjan voitti Oscar Tulander.
Harrastesarjan voitti Oscar Tulander.

Elite 1) Petteri Leivo HHCMB 53,72, 2) Mika Sukanen HyPy 56,02, 3) Visa Linnala KAF 56,03, 4) Antti Lampén HyPy 56,08, 5) Ville Ormo DHT 56,72, 6) Mikko Lampen HyPy 57,56, 7) Olli Majalahti DHT 1.02,92, 8) Tuomo Kivekäs DHT 1.02,96, 9) Jonne Mäkelä DHT 1.04,86, 10) Petrik Jurs 1.19,81.

Naiset 1) Kadi Alber 1.13,94, 2) Eeva Pöllänen DHT 1.14,72, 3) Salli Saimovaara RR 1.15,33, 4) Laura Mikkola TaBC 1.34,44.

M18 1) Oskar Vuori SLADI 59,03, 2) Aapo Soukkio TaBC 1.01,52, 3) Jesse Elo HHCMB 1.04,17.

M16 1) Vertti Lintinen DHT 1.01,90, 2) Mikael Schouwvlieger DHT 1.08,30, 3) Jere Liiri KAF 1.09,67, 4) Juho Mikkelä KAF 1.10,35, 5) Niilo Närvänen RR 1.26,72.

M14 1) Onni Rainio JyPS 58,68, 2) Tarmo Ryynänen DHT 59,88, 3) Tuukka Westerholm HyPy 1.00,03, 4) Veeti Heinonen DHT 1.02,40, 5) Peetu Haverinen DHT 1.03,16, 6) Eetu Frilander DHT 1.07,34, 7) Eemil Meckelborg SMTB 1.09,19, 8) Kalle Nieminen DHT 1.15,20.

12-vuotiaiden mestari Pessi Haverinen.
12-vuotiaiden mestari Pessi Haverinen.

M12 1) Pessi Haverinen DHT 1.08,37, 2) Ville Nieminen DHT 1.14,44, 3) Valtteri Myllymaa DHT 1.17,47, 4) Hugo Heikkonen DHT 1.19,04.

M10 1) Kasper Hickman BMX HKI 1.27,36, 2) Eliel Maukonen SLADI 1.29,55.

M30 1) Leo Kokkonen RidingJKL 59,47, 2) Santeri Siltala KAF 1.00,18, 3) Aki Romppanen MTBCF 1.01,31, 4) Karri Koskitanner KangKi 1.02,42, 5) Jarkko Leppimaa RR 1.03,95, 6) Jukka Tuomala MTBCF 1.04,21.

Harraste 1) Oscar Tulander Karu MTB 1.00,11, 2) Ville Hannu Team Olli Finland 1.01,25, 3) Aleksi Kuitunen HHCMB 1.02,76, 4) Iikka Ahonen 1.03,41, 5) Andris Toomas Martinson U Team 1.03,77, 6) Vesa Sammalisto KangKi 1.05,05, 7) Simo Kuparinen 1.05,43, 8) Veikka Väyrynen 1.07,39, 9) Markus Pulkkinen 1.07,73, 10) Aaro Visala Karu MTB 1.07,85, 11) Samuli Hellberg Tres Duros 1.07,89, 12) Jukka Rautanen SLADI 1.09,87, 13) Juho Särkilahti 1.10,59, 14) Kaarlo Martikainen Ripakinttu Racing 1.11,39, 15) Heikki Ankkuri 1.12,49.

 

Sappee Bike Fest. Enduro 23.7.

Markkinakylä toi pyörävälineet Sappeenvuoreen.
Markkinakylä toi pyörävälineet Sappeenvuoreen.

Pro 1) Petteri Leivo 16.10.00, 2) Sami Autero ja Veli-Pekka Juntunen 16.14.00, 4) Marko Melko 16.19.00, 5) Antti Känsälä 16.54.00, 6) Mikko Jokinen 16.56.00, 7) Vesa Ulvila 17.09.00, 8) Johannes Raukola 17.13.00, 9) Jukka Mäennenä 17.21.00, 10) Sakari Hinkkala 17.30.00, 11) Niko Jokela 17.31.00, 12) Riku Backända 17.42.00, 13) Dennis Stenbäck 17.43.00, 14) Markus Pulkkinen 17.46.00, 15) Erno Mäkelä 17.50.00, 16) Iikka Ahonen 17.51.00, 17) Lauri Tiittula 18.02.00, 18) Janne Penttilä 18.04.00, 19) Antti Nousiainen 18.06.00, 20) Ville Knuutinen 18.14.00, 21) Samuli Hellberg 18.16.00, 22) Eero Honkala 18.39.00, 23) Simo-Pekka Tuure 19.07.00, 24) Henri Huupponen 19.10.00, 25) Pauli Vartiainen 19.16.00, 26) Janne Lassila 19.27.00, 27) Santeri Savolainen 19.29.00, 28) Ville Varis 19.36.00, 29) Markus Kajander 19.49.00, 30) Mikko Piispa 19.51.00, 31) Sampo Leikas 19.58.00, 32) Jani Käyhty 20.03.00, 33) Aleksis Chavez 20.10.00, 34) Lauri Lammi 20.49.00, 35) Markus Nybäck 21.05.00, 36) Santeri Mäkinen 22.47.00, 37) Teemu Nieminen 27.19.00.

Sini Nurmi oli naisten sarjan kakkonen enduropoluilla.
Sini Nurmi oli naisten sarjan kakkonen enduropoluilla.

Lady 1) Anni Mononen 19.44.00, 2) Sini Nurmi 22.52.00, 3) Anne Luukkonen 23.38.00, 4) Sari Jokinen 24.04.00, 5) Helena Lemström 24.16.00.

Rookie 1) Erkki Suokonautio 13.09.00, 2) Marko Kanerva 13.19.00, 3) Teemu Järvenpää 13.50.00, 4) Henri Tirkkonen 14.03.00, 5) Antti Lehtinen 14.22.00, 6) Sami Pasanen 14.30.00, 7) Teemu Korhonen 14.34.00, 8) Toni Backlund 14.37.00, 9) Mika Valonen ja Antti Keskinen 14.52.00, 11) Juuso Alm 15.07.00, 12) Juho Jussilainen 15.14.00, 13) Ilpo Heiskanen 15.44.00, 14) mika volotinen 16.33.00, 15) Jani Tossavainen 17.04.00, 16) Arttu Palola 17.41.00, 17) Oscar Strang 20.38.00.