Valokuitu tuo elinvoimaa

Elinvoimaisempaa kuntaa rakentava Pälkäne haluaa olla asuinkunta, mutta myös vapaa-ajanasukaskunta. Mökkiläisten määrä ja merkitys asukaslukuun suhteutettuna on Pälkäneellä suurempi kuin juuri missään muussa kunnassa.

Vapaa-ajanasukkaiden toiveita kuultiin, kun rakennusjärjestys uusittiin ennätysvauhdilla joustavammaksi ja sallivammaksi. Sitä joudutaan tosin vielä säätämään, koska ELY-keskus vaatii enimmäisrakennusmäärän rantatonteille.

Voimaan astuessaan uusi rakennusjärjestys saa monet ranta-asukkaat katsomaan mökkipaikkaa uusin silmin. Voisiko mökkiä laajentaa tai muuttaa ympärivuotisesti asuttavaksi? Saisiko kesäpaikasta kehitettyä yhteisen paratiisin koko perheelle tai suvulle?

 

Kesäasukkaat tuovat olennaisen piristysruiskeen etenkin haja-asutusalueiden palveluille ja tapahtumille. Osin mökkiläisten ansiosta myös kuntakeskuksessa Onkkaalassa ja Luopioisissa on kattavat palvelut sekä vakituisille että vapaa-ajan asukkaille. Ilman heitä Rautajärven, Puutikkalan tai Kuhmalahden kyläkaupat tuskin olisivat auenneet uudelleen.

Kesäasukkaiden tuoma piristys on entistä tärkeämpää, kun maaseutu muuten on menettänyt vetovoimaansa. Pälkäneen asukasluku on laskenut viimeisen kymmenen vuoden aikana neljällä prosentilla. Parhaimmillaan käyrät kävivät 7000 asukkaan paremmalla puolella, nyt ollaan reilussa 6600:ssa. Alkuvuonna koettu käänne parempaan ei ole todellinen, vaan turvapaikanhakijoiden aikaan saama.

Erityisen vanhusvoittoinen väestörakenne on entisen Luopioisten puolella. Viime vuonna alueelle syntyi yhdeksän vauvaa, joista neljä Aitooseen. Vanhan Pälkäneen puolellakaan ei ole aihetta juhlaan, sillä uusia kuntalaisia syntyi vain pari koululuokallista eli 44.

 

Kunnan kasvua ei enää rajoita tonttipula. Rakennuspaikkoja on tarjolla monenlaisessa ympäristössä ja lisää kaavoitetaan sellaista vauhtia, että kaikki tuskin rakentuvat koskaan.

Pälkäneellä ladataan paljon toiveita liikuntahalliin, jonka uskotaan elävöittävän hiljaisen maalaiskylän imagoa. Mutta muuttajien ja rantahankkeiden kannalta paljon olennaisempi satsaus on valokuituhanke.

Laajakaistan merkitys ei ole vielä auennut kaikille pälkäneläisille yhtä kirkkaasti kuin vapaa-ajanasukkaille. Heistä moni haluaisi hoitaa palaverit etänä mökiltä, mutta langaton netti ei sitä mahdollista.

4G ratkaisi ongelman hetkellisesti. Esimerkiksi Aitoossa saattaa parhaimmillaan mitata pitkälti yli 50 megan nopeuden. Kirkastusjuhlien aikaan pariin, kolmeen megaan pudonnut vauhti antaa esimakua siitä, miten verkko tukkeutuu, kun kaikilla 4G-kännykät, joiden ruudulla liikkuvat kuvien sijaan videot. Myös Pokémon Go:n kaltaiset peli-ilmiöt voivat räjäyttää verkkoliikenteen määrän niin nopeasti, etteivät operaattorit ehdi siihen reagoida.

Toivottavasti laajakaistayhtiön ensimmäiset pilottikohteet toteutuvat pian ja sana ruuhkattomasta laajakaistasta leviää nopeasti kylillä. Silloin rakentaminen etenee nopeasti ja Pälkäne harppaa tärkeällä saralla kehityksen kärkeen maalaiskuntien joukossa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?