Pohjois-Pälkäneen kylien vaiheet kansien välissä

Yli 400-sivuinen Luikalan, Pohjalahden ja Salmentaan kyläkirja julkistetaan perjantaina.
Yli 400-sivuinen Luikalan, Pohjalahden ja Salmentaan kyläkirja julkistetaan perjantaina.

Yli 16 vuoden ajan työstetty Luikalan, Pohjalahden ja Salmentaan kyläkirja on valmistunut. Älähän hättäile -niminen teos julkistetaan perjantaina 5.8. kello 17 Luikalan työväentalolla.

Salmentaka-Luikala -kyläyhdistys ryhtyi puhumaan kyläkirjan laatimisesta 1980-luvun lopulla, ja vuonna 2000 mukaan tuli myös Pohjalahti. Jo silloin myytiin arpoja ja jaettiin tilillepanolomakkeita tulevan kyläkirjan rahoittamiseksi. Hanke kuitenkin jäi muiden kiireiden jalkoihin – ja saattoi tulla rimakauhukin, olisihan nivottava yhteen kolmen kylän tapahtumia.

Keväällä 2015 toimeen tarttui Salmentakaa syntyisin oleva Arja Pahkasalo, jolle äitinsä kertomat talojen nimet ja henkilöt olivat jollakin lailla olemassa, vailla todellista hahmoa tai tarkkaa tietoa. Vuonna 2000 kerätty aineisto, haastattelut ja muu materiaali on nyt saatu yksiin kansiin.

 

Minä pistän vettä poron päälle

Älähän hättäile -kirjan kertomukset käsittelevät kylien vaiheita. Mukana on kipeitä muistelmia, mutta myös huumoria.

Kirjoittajien toiveena oli tuoda sukujen ja asumusten kautta esille Luikalan, Pohjalahden ja Salmentaan kulttuuria ja henkilöiden välistä vuorovaikutusta sekä tietoja omankin suvun vaiheista.

Kyläkirjan nimeä hahmoteltiin pitkään. Kun kansikuvaksi valikoitui Luikalasta Onkkaalaan johtava jäätie, nimeksi hahmottui Älähän hättäile,   … minä pistän vettä poron päälle!

Nimi kuvastaa sitä vieraanvaraisuutta ja ehkä myös verkkaisuutta, mitä kahvinkeitto aikoinaan on ollut. … istahdahan sinä, minä viritän tulen hellaan ja keitän porokahvit, eihän kiire ollut kummallakaan, kylään poikenneella tutulla tai kahvinkeittäjällä.

Nimi on myös herättänyt joillakin ajatuksen, että vanhan kahvinporon päälle lisättäisiin vettä. Sekin ajatus istuu hyvin, sillä kylien vaiheissa on koettu pula-aika, yleinen niukkuus, köyhyys ja koettelemukset.

On myös osattu olla säästäväisiä. Haastatteluissa ei tullut esille minkäänlaista pröystäilyä. Pirttiin poikennutta vierasta, tuttua tai tuntematonta, ei toimitettu pois, vaan usein kiehautettiin kahvit ja juteltiin tovi.

 

Paljon kuvia ja piirroksia

Kyläkirjan ensimmäisen kappaleen on kirjoittanut Petri Sihvonen. Tuula Joki ja Seija Toijala (kirjassa tyttönimellään Nikkanen) toimittivat runsaasti kuvia. Antti Salonen teki piirrokset ja monet lähettivät kuvia omista kokoelmistaan.

Kirjatoimikunnan jäseniltä Katariina Järviseltä, Tauno Saariolta, Juha Salmiselta ja etenkin Sirja Urkolta on paljon materiaalia.

– LuPoSan sihteerin Tarja Saarenheimo-Penttilän kanssa on opittu monta digitaalisen tekniikan tuomaa uutta asiaa, Arja Pahkasalo sanoo.

Lisänsä kirjaan toivat Pohjalahdentien varren tilat ja asumukset, jotka kuuluvat Epaalan ja Huntilan kyliin. Eli kysymys on hieman kolmea kylää laajemmasta kokonaisuudesta. Yli 400 -sivuisen kirjan tyylikkään ulkoasun ja taiton suunnitteli ja teki ammattilainen, taiteen maisteri Solange Ruz-Pahkasalo.

Kyläkirjaa myydään Luikalan Työväentalolla perjantaina kello 17alkavassa julkistamistilaisuudessa ja lauantaina Luikalan Kylätorilla. Kyläkirja sivuaa myös Luikalan likkojen käsityöharrastusta, ja työväentalolla on sopivasti myös käsitöiden myyntinäyttely.