Missä on nykynaisen paikka?

Elisabeth Rehnin näkemyksiä nykynaisen asemasta kuulee Nuijantalolla 19. elokuuta.
Elisabeth Rehnin näkemyksiä nykynaisen asemasta kuulee Nuijantalolla 19. elokuuta. Kuva: Frankie Fouganthin.

Pälkäneen Nuijantalolla 19. elokuuta järjestettävä Naisen paikka? -tapahtuma on lähtölaukaus Suomen satavuotisjuhlavuoteen, jota koskevassa keskustelussa on ihmetelty, mihin naiset ovat hävinneet juhlavuoden teemoista.

Tilaisuuden alustuspuheenvuoron pitäjäksi on kutsuttu kirjailija, taidehistorioitsija Anna Kortelainen. Kirjojen lisäksi Kortelainen on kirjoittanut esseitä ja artikkeleita taidehistoriallisiin julkaisuihin, kirjoihin ja näyttelyluetteloihin sekä kolumneja aikakaus- ja sanomalehtiin. Hän on ollut vakiovieraana Timo Harakan juontamassa eri aiheita käsittelevässä kirjallisuusohjelmasarjassa 10 kirjaa. Vuonna 2009 julkaistussa teoksessa Hurmio. Oireet, hoito, ennaltaehkäisy. Kortelainen tuo lukijan eteen monenlaisia, eri aikakausilla eläneitä potilaita, jotka ovat sairastuneet hurmioon.

Kortelaisen lisäksi teemasta keskustelemaan ovat lupautuneet  Elisabeth Rehn sekä kirjailija Johanna Sinisalo. Suuri yleisö tuntee Johanna Sinisalon kenties parhaiten hänen Finlandia-palkinnon saaneesta esikoisromaanistaan Ennen päivänlaskua ei voi (2000). Sinisalo on saanut Suomen parhaasta tieteis- tai fantasianovellista myönnettävän Atorox-palkinnon seitsemän kertaa.

Ruotsalaisen kansanpuolueen entinen kansanedustaja, Suomen ja koko maailman ensimmäinen naispuolinen puolustusministeri Elisabeth Rehn on tullut aktiivipoliitikon uran jälkeen tunnetuksi maailmalla liikkuvana ihmisoikeustaistelijana.

Nuijantalolla nähdään myös Johanna Sinisalon & Hannu Mänttärin Tiskivuoro– sarjakuva-albumin ruuduista koottu näyttely (28.7.-20.8.). Tekijät ovat 19. elokuuta paikalla kertomassa sarjakuvan vaiheista ja aiheista, joista ensimmäiset ovat ilmestyneet jo 1980-luvulla.

Miehiäkään tilaisuudessa ei ole unohdettu, sillä illan päätteeksi esiintyy Dave Lindholm.

Keskustelua johdattelee Pälkäneen kulttuurituottaja Marketta Vaismaa. Tilaisuuden juontaa Eero Laesterä, ja tapahtuman järjestäjänä toimii Pälkäneen Suomalainen Nuija ry.