Rajalansaaren sauna kasvattaa suosiotaan

Rantaelämää Rajalansaaressa. Kuva: Seppo Kääriäinen.
Rantaelämää Rajalansaaressa. Kuva: Seppo Kääriäinen.

Rajalansaaren savusaunasta alkaa muodostua käsite, osa pälkäneläisyyttä. Luopioisten kirkonkyläläisten talkootyönä kesäkeskiviikkoisin lämmittämä sauna kerää viikottain kymmeniä saunojia nauttimaan löylyistä, Kukkiassa uimisesta, hyvästä seurasta ja leppoisasta tunnelmasta.

– Kävijämäärä on suurimmillaan aina heinäkuussa, viimeksikin paikalla oli nelisenkymmentä saunojaa, Mikkolan Navetan savusaunavastaava Mirjami Valli kertoo.

Savusauna on kooltaan pienehkö ja lauteille mahtuu kerrallaan sujuvasti viisi tai kuusi henkilöä. Silti kaikki halukkaat pääsevät löylyihin ja ruuhkaa syntyy harvoin. Saunomisaika on pitkä, iltakuudesta kymmeneen. Erillisiä naisten ja miesten vuoroja ei ole, vaan saunassa löylytellään sulassa sovussa uimapuvut päällä. Tunnelmaa tuomassa saunassa on myös koivuvihta.

– Vihtaa meillä käytetään lähinnä antamaan tuoksua, sillä vihtominen tuottaa melkoisia nokijälkiä saunojiin, Valli naureskelee.

Peseytymistä varten saunan sivustalla on alue, jossa peseytyminen tapahtuu vatien ja kuupan avulla järvivedellä. Suurin osa kuitenkin huuhtoo hikensä järvessä käydessään.

Kulloinenkin saunanlämmittäjä toimii myös venetaksin soutajana. Noutopiste sijaitsee Rajalanniemen kärjessä, Niementien parkkipaikalta on opaste rantaan. Taksi lähtee Rajalansaaresta niemen kärkeen aina, kun siellä nähdään ihmisiä heiluttamassa kyytiin pyrkimisen merkiksi. Osa saunojista tulee saareen omalla veneellä tai kajakilla.

– Illan mittaan saunan lämmittäjä soutaa väliä kymmenkunta kertaa, Valli arvioi.

Paitsi paikallisia ja kesäasukkaita, saunaan tuodaan myös ulkomaiset vieraat. Nuotion ääressä he pääsevät helposti juttusille muiden kanssa ja kokemus suomalaisesta kesäillasta järven rannalla on ainutlaatuinen.

– Melkein joka kerta on mukana joitain ulkomaalaisia, joita tuodaan kokemaan suomalaista eksotiikkaa, Valli kertoo.

Rajalansaaren sauna lämpiää vielä kaikkina elokuun keskiviikkoina. Saunamaksu on aikuisilta viisi euroa.

– Elokuun hämärtyvät illat tuovat oman tunnelmansa saunomiseen, Valli kertoo.