Golfmestaruudet ratkottiin Rautajärvellä

Lauantaina 30. heinäkuuta Rautajärven Käenniemessä, KäkiGolfin kentällä, järjestettiin golfkilpailut, joissa ratkaistiin Pälkäneen mestaruus ja KäkiGolfin mestaruus. Pälkäneen mestaruuskisaan osallistui reilu kaksikymmentä golffaria, joista yhdeksäntoista otti osaa myös KäkiGolf -klubin mestaruuteen.

– Pälkäneen mestaruus ratkaistaan raa’alla lyöntipelillä ilman tasoituksia, kun taas KäkiGolfin mestaruus on tasoituksellinen, klubi-isäntä Heikki Käenniemi kertoo osanottajille ennen kilpailun alkua. Tasoituksellisessa kilpailussa pelaaja saa hyvitystä oman tasonsa mukaisesti, kun taas ilman tasoitusta kilpailtavassa lyöntipelissä vain lyöntien määrä ratkaisee.

– Tämä on toinen vuosi, kun kilpailemme Pälkäneen mestaruudesta, kentän aikanaan rakennuttanut Matti Ahvenharju kertoo.

Hänen mukaansa Lintumäen ja Tapiolan tilojen alueelle levittäytyvä golfkenttä valmistui kymmenen vuotta sitten ja jo viiden vuoden ajan se on ollut avoinna kävijöille. Kentällä on kuusi väylää, joista lyhin on par kolme ja pisin par viisi. Lauantain kilpailuissa kenttä kierrettiin kolmeen kertaan eli yhteensä 18 reikää. Kilpailijat lähtivät kuudessa 3–4 hengen ryhmässä eri aloituslyöntipaikoilta samanaikaisesti eli yhteislähtönä.

Useita tunteja kestänyt kilpailu ratkesi lopulta, kun Pälkäneen miesten lyöntipelimestariksi vain 83 lyönnillä pelasi Markku Nuto ja naisten mestariksi Eija Iso-Junno 91 lyönnillä. He saivat vuodeksi haltuunsa Aito Säästöpankin lahjoittamat kiertopalkintopokaalit.

KäkiGolfin miesten mestaruuden vei 47:llä ns. bogey-pisteellä Juha Kaiterniemi ja naisten voittaja oli Marja-Leena Kärkkäinen 33 bogey-pisteellä. He saivat myös lasiset kiertopalkinnot.

Molemmissa kilpailuissa oli yli 70-vuotiaille senioreille oma palkintoluokka. Pälkäneen lyöntipelissä paras seniori oli Juhani Ilmarinen ja KäkiGolfin tasoituspelissä parhaaksi senioriksi golfasi Eero Viitaniemi. Heidän kaulaansa ripustettiin olympiavuoden kunniaksi mitalit kaiverruksineen.

Mestaruuksien lisäksi kilpailuissa palkittiin ensimmäisellä väylällä yhdellä lyönnillä ja kuudennella väylällä kahdella lyönnillä lähimmäksi reikää päässyt pelaaja. Ensimmäisellä väylällä 88 senttimetrin päähän reiästä löi Matti Heikkilä ja kuudennella väylällä 284 senttimetrillä palkinnon nappasi Juhani Ilmarinen.

 

Kesätöitä golfkentällä

Kilpailuihin osaa otti myös KäkiGolfilla kesätöissä ollut pälkäneläisnuori Matias Nieminen. Niemisen mukaan ajatus golfkentälle kesätöihin tulemiselle oli lähtenyt jo edellisvuoden kilpailuista, joissa hän oli ollut osallistumassa.

– Olen harrastanut golfia aktiivisesti seitsemän vuotta, joten kokemustakin löytyy jo aika lailla, hän kertoo.

Kesäharjoittelijan työnkuvaan kuuluu kiinteistön ylläpitoon ja kentän huoltoon sekä kentän vieressä asustavien pässien hoitoon liittyvät tehtävät.

– Tämä on ollut todella hauskaa työtä ja olen saanut ulkoilla paljon, Nieminen myöntää.

Hänen mielestään on mukavaa, kun työaika ei ole tarkkaan määrättyä, vaan työnteon ja taukoilun saa rytmittää itse.

Niemisen työsopimus alkoi kesäkuun alussa ja hän jatkaa töitään elokuun loppuun saakka.

 

Kymmenen vuotta golfia Käenniemessä

KäkiGolfin kymmenenvuotista taivalta juhlittiin 21.7. juhlakilpailulla. Ennen kilpailun alkua Heikki Käenniemi piti puheen Kalle Antinpojasta, joka eli 1800-luvulla Käenniemessä. Käenniemen mukaan Kalle Antinpojan elämäntarina on kertomus miehestä, joka nousi tyhjän päältä kuuden kartanon omistajaksi. Käenniemi halusi, että Kalle Antinpojan ja hänen esi-isiensä sekä Kallen jälkeen Käenniemen maita viljelleiden muistoa vaalittaisiin siksi, että heidän ansiostaan tänä päivänä on pystytty rakennuttamaan upea golfkenttä pelloille, joka vielä 230 vuotta sitten oli vain suota, metsää ja kivikkoa.

Juhlakilpailuissa kilpailijat olivat pukeutuneet Kalle Antinpojan aikaisiin vaatteisiin ja golffareiden asuihin ja he kilpailivat pareittain golfissa. Lisäksi he käyttivät esi-isiensä aikaisia nimiä.

Juhlakilpailun voitti pari Janne Heikinpoika ja Jani Jarmonpoika. Toiseksi tuli pari Matti Matinpoika ja Marjatta Paulintytär sekä kolmanneksi Kimmo Pekanpoika ja Tomi Seponpoika. Tässäkin kilpailussa palkittiin lähimmäksi ensimmäisen väylän ja kuudennen väylän reikiä lyöneet golffarit. Juhlakilpailun voittajat saivat palkinnoiksi soutuveneen perämelat. Toiset ja kolmannet palkinnot olivat tuohiset verkonpainot ja puulusikat. Ne olivat muisto siitä, että Kalle Antinpoika oli myös ahkera kalastaja ja hankki myös siten pääomaa, joilla aloitti sijoituksensa maaomaisuuteen.

– Juhlakilpailupäivä oli kyllä todella hieno ja asut toivat tunnelmaa, mukana ollut Marja-Leena Kyöstintytär eli Marja-Leena Kärkkäinen kehuu.

Matti Heikkilä löi yhdellä lyönnillä lähimmäksi reikää ensimmäisellä väylällä.
Matti Heikkilä löi yhdellä lyönnillä lähimmäksi reikää ensimmäisellä väylällä.
Juhlakilpailupäivänä golffarit pukeutuivat vanhanaikaisiin vaatteisiin. Kuva: Marja-Leena Kärkkäinen.
Juhlakilpailupäivänä golffarit pukeutuivat vanhanaikaisiin vaatteisiin. Kuva: Marja-Leena Kärkkäinen.
Pälkäneen golfmestaruuden naisten sarjan voitti Eija Iso-Junno (keskellä)
Pälkäneen golfmestaruuden naisten sarjan voitti Eija Iso-Junno (keskellä)