Tuhottiinko auttamishalu?

Viime vuoden lopulla paljastui, että osa ihmisistä elää omassa rinnakkaistodellisuudessaan. Pälkäneellä rasistisen ja väkivaltaisen fantasiamaailman paljasti kunnan päätös ottaa turvapaikanhakijoita tyhjiin vuokra-asuntoihin.

Raivo kanavoitui Facebook-ryhmiin, koska perinteiset mediat joutuisivat käräjille, jos ne sallisivat sivuillaan laittomat uhkaukset ja vihanlietsonnan, joka kohdistui sekä tulijoihin että heidän auttajiinsa.

Vainoharhainen viha perustuu kansainväliseen tuotantoon. Netti on täynnä valemedioita, jotka jakavat totuuksina toistensa keksimiä ja vääristelemiä juttuja. Sivustojen sekoittamat ihmiset eivät usko ”virallista totuutta”, vaan väittävät että poliisi ja mediat peittelevät vierasmaalaisten tai vääräuskoisten tekemiä pahuuksia.

 

Vihasivustojen vuoksi Pälkäneentien ja Aitoon vuokra-asuntoihin talvella muuttaneet lapsiperheet saapuivat latautuneeseen ilmapiiriin. Ennakkoon maalaillut pelot ovat osoittautuneet turhiksi.

Lapset kävivät viime lukuvuoden koulua Aitoossa ja opettelivat innolla muun muassa luistelua. Myös monet vanhemmat ottivat nopeasti haltuun suomalaisen elämänmenon: perheet viihtyivät mustikkametsässä ja muutamat miehet pääsivät työelämäänkin kiinni muun muassa kiinteistönhoitohommissa.

Suurimpia ongelmia ovat olleet erilaiset päivärytmit etenkin muslimien paaston aikaan sekä ilman pyöräilykypärää autojen seassa viilettävien lasten liikennekäyttäytyminen.

Keskisormi pystyssä kulkevat paikalliset provosoijat odottavat kuitenkin koko ajan, koska nettifoormeilla raportoidut raiskaukset ja väkivalta alkavat. Viime viikolla lynkkausmieliala roihahti, kun Pälkäneentien kerrostalossa asustava mies raportoi Facebook-ryhmässä viiden miehen yöllisistä vierailuista, joihin liittyi jopa terä- ja ampuma-aseita.

Väitteet olivat sen verran rankkoja, että jos ne pitäisivät paikkansa, teot päätyisivät pian lööppeihin ja tekijöille tuomittaisiin vankeusrangaistuksia. Ryhmässä tarinaa jaettiin ja säestettiin innolla. Tällaisessa tunneryöpyssä kuuluu myös aina haukkua mediat ja kaipailla (totuudesta) riippumatonta uutisfoorumia.

 

Suomeen saakka kanavoitunut pakolaisvirta oli vuosi sitten niin vuolas, ettei kukaan miettinyt etukäteen, miten turvapaikanhakijat istuvat maalaispitäjiin.

Maaseutu on paljastanut sekä hyvät että huonot puolensa. Tiiviit yhteisöt pystyivät tukemaan tulijoita. Mutta esiin nousi myös ahdasmielisempi puoli. Vieraan pelko poiki kaksi hyökkäystä Kaivannon turvapaikanhakijoita vastaan.

Maahanmuuttovirasto on voinut sulkea kiireellä perustettuja vastaanottokeskuksia, kun pakolaisvirrat on padottu lähemmäs kriisialueita. Kaivanto suljettiin keväällä ja Pälkäneen asunnot tyhjenevät syyskuun aikana. Turvapaikanhakijoille tämä tietää ankeaa pomputtelua. Myös auttajat surevat jo etukäteen, kun ystävyyssuhteet katkeavat ja juuri kotiutuneet tulijat heitetään uuteen paikkaan.

Toivottavasti eteen ei aivan heti tule kriisiä, jossa apuun tarvittaisiin vastaavanlaista vapaaehtoisvoimaa. Löytyisikö sitä enää sen jälkeen, kun auttajat ovat saaneet niskoillensa rasistien vihat ja joutuneet viranomaisten pompottelemiksi: hetkessä pystyyn polkaistu toiminta lakkautetaan saman tien.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?