Hallinto-oikeus kumosi terveyskeskusvalituksen

Hämeenlinnan hallinto-oikeuden mielestä Kangasalan kunta kohteli kuntalaisia yhdenvertaisesti päättäessään Kuhmalahden terveysaseman lakkauttamisesta. Päätöksestä tehdyn valituksen hylännyt hallinto-oikeus katsoo, ettei päätös syntynyt virheellisessä järjestyksessä, eikä ollut muutenkaan lainvastainen.

Kangasalan kunnanvaltuusto lakkautti Kuhmalahden terveysaseman kesäkuussa 2015. Päätöksestä valittaneet kuhmalahtelaiset Liisa Alanko, Arja Marttala, Juhani Yli-Hinkkala, Riitta Tuominen ja Sinikka Toivonen katsoivat, ettei asiasta tiedotettu riittävästi, eikä kuntalaisille varattu lainmukaisia osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia. Valittajien mielestä terveyskeskuksen lakkauttamisesta olisi pitänyt järjestää samanlainen kuulemistilaisuus kuin koulua lakkautettaessa.

Hallinto-oikeus katsoo, että lakkautussuunnitelmat nousivat esiin jo syksyn 2013 säästöpaketissa. Suunnitelmasta luovuttiin väliaikaisesti kunnanvaltuuston päätöksellä marraskuussa 2014, mutta lakkautus tuli uudelleen vireille keväällä 2015.

Hallinto-oikeuden mielestä tiedotus oli riittävää. Kunta julkaisi asiasta tiedotteet lokakuussa 2014 ja toukokuussa 2015. Lisäksi elokuussa 2014 järjestetyssä Kuhmalahden asukasillassa keskusteltiin terveysaseman kohtalosta.

Sydän-Hämeen Lehdessä terveysaseman lakkauttamista käsiteltiin yhdeksän kertaa keväällä 2015 ja Kangasalan Sanomat kirjoitti aiheesta vajaan vuoden aikana 13 kertaa. Terveysaseman puolesta kerätyt adressit sekä päättäjille toimitetut kirjelmät ja muu palaute kertovat siitä, että lakkautussuunnitelmat tunnettiin ja asukkaat osasivat käyttää vaikutusmahdollisuuksiaan.

Hallinto-oikeuden mielestä terveyskeskuksen lakkautus ei aseta kuntalaisia eriarvoiseen asemaan. Kunta järjestää jatkossakin palvelut lähellä kuhmalahtelaisia ja turvaa keskittämisen avulla palveluiden laatua. Sahalahdella voidaan tarjota monipuolisempia palveluita, eikä isompi yksikkö ole niin haavoittuvainen, koska henkilökunnan rekrytointi ja sijaisten hankkiminen on helpompaa.

Kunta katsoi oikeudelle antamassaan lausunnossa, että terveyskeskuspalveluiden keskittäminen Sahalahdelle lisää palveluiden määrää ja monipuolistaa tarjontaa. ”Sahalahden terveysasemalle muodostuu kolmen lääkärin, sairaanhoitajan, terveyskeskusavustajan, kahden terveydenhoitajan, hammaslääkärin, suuhygienistin, hammashoitajan, fysioterapeutin ja kotihoidon henkilöstön sekä Fimlab Oy:n laboratoriohenkilöstön muodostama palvelukokonaisuus. Kuhmalahden Pohjan kyläkeskuksessa kirjaston tiloissa järjestetään torstaisin hoitajavastaanottoa ajanvarauksella”, kunnanhallitus kuvaili.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?