Rautajärven kaava täytti viimeisen liitoslupauksen

Pälkäneen kunnanvaltuusto hyväksyi viimetiistaisessa kokouksessaan Rautajärven kyläkaavan. Pitkään valmisteltu kaava mahdollistaa kylän kasvun pitkäksi aikaa, sillä se osoittaa 40 rakennuspaikkaa.

Jarkko Pihkala (kok) kiitteli, että kaavan myötä Pälkäne lunastaa kuntaliitoksen yhteydessä tehdyt lupaukset.

– Kymmenen vuotta sitten neuvoteltiin tiiviisti yhdistymisprosessista ja sen reunaehdoista, joita asetettiin kolme: viemärin rakentaminen Aitoosta Onkkaalaan, Luopioisten historian kirjoittaminen ja Rautajärven kaava.

Luopioisten historia on kirjoitettu, ja kaksi muuta hanketta valmistuvat tämän syksyn aikana.

Siirtoviemärin yhteydessä rakennettiin myös vesijohto, joka tuo vettä Aitoosta Onkkaalaan. Viemäriputki jatkettiin ympäristökeskuksen vaatimuksesta Jouttesselän ali Sappeeseen.

Jättimäinen vesi- ja viemärihanke oli pienelle kunnalle iso ponnistus. Viemäri otetaan vihdoin syksyn aikana käyttöön, kun viimeisetkin pullonkaulat on poistettu Onkkaalan päästä.

– Valitusten vuoksi hanke viivästyi viidellä vuodella ja ylimääräisiä kustannuksia kertyi puolitoista miljoonaa euroa. Demokratia joskus maksaa, Pihkala kommentoi.

Hän huomautti, että harva kunta on hoitanut Pälkäneen tapaan kaikki kuntaliitoksen yhteydessä sovitut asiat.

– Meillä löytyy läheltäkin esimerkkejä siitä, että neuvotteluvaiheessa luvataan ummet ja lammet, mutta uusi valtuusto ja uudet päättäjät pyyhkivät lupauksilla takapuolta, Pihkala sanoi.

Esimerkiksi kaksi vuotta aiemmin kuntaliitoksen toteuttaneet sahalahtelaiset odottavat vieläkin palvelutaloa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?