Saksien suhinaa jo 25 vuotta

Hauholainen Elias Honkamäki käy säännöllisesti Parturiliike Mervissä leikkauttamassa hiuksensa.
Hauholainen Elias Honkamäki käy säännöllisesti Parturiliike Mervissä leikkauttamassa hiuksensa.

– Ajanvarausta minulla ei ole ollut koskaan. Nautin päivien yllätyksellisyydestä, parturi Mervi Teronen kertoo.

Parturiliike Mervi on ollut Pälkäneen Takojantiellä jo 25 vuotta. Sitä ennen Teroselle ehti kertyä työkokemusta niin Valkeakoskelta, Forssasta kuin Tampereeltakin.

Pälkäneen vuosiin on mahtunut paljon pitkiä ja hyviä asiakassuhteita, mutta myös vähän vaikeampia aikoja.

Leikkauksen taito

Mervi Terosen ensisijainen urahaave oli poliisin työ, mutta pituuskasvu ei yltänyt vaadittuihin mittoihin. Parturin ammatti oli toivelistalla hyvänä kakkosena.

– Suvussamme on paljon alan ihmisiä ja pääsin jo kouluaikana näkemään ja kokemaan työtä kampaamoapulaisena, Teronen kertoo.

Haaveammatista tuli sitten totta ammattikouluopintojen myötä. Teronen oli viimeisiä Valkeakosken ammattikoulusta valmistuneita partureita. Hänen jälkeensä opinnot muuttuivat parturi-kampaaja -linjaksi.

– Parturin työssä korostuu leikkaamisen taito. Värjäyksiä en ole koskaan tehnyt ja permanenttejakin harvemmin, Teronen kertoo.

Hänen asiakkaansa ovat pääasiassa miehiä ja lapsia. Hiusten leikkauksen lisäksi Teronen tekee partojen tasauksia ja ajoa.

– Hiusten leikkauksessa minulla käy myös naisia, mutta jos minulta kysytään kampaajan töitä, ohjaan heitä kollegojen luo.

Vastavuoroisuus toimii hyvin, sillä kollegat ohjaavat parturipalveluja kysyviä asiakkaita myös Parturiliike Merviin.

Kesät vilkkaimpia

Mervi Terosella on laaja vakioasiakaskunta ja osa tulee kauempaakin leikkauttamaan hiuksensa nimenomaan Parturiliike Merviin. Kesäaika on aina liikkeessä aina vilkkainta, sillä asiakkaina käy paljon myös kesäpälkäneläisiä.

Yksi pitkäaikaisista asiakkaista on 23-vuotias Elias Honkamäki Hauholta.

– Olen asioinut täällä yli kymmenen vuoden ajan. Pidän siitä, että tänne ei tarvitse varata aikaa, rakennusmestariksi opiskeleva nuorukainen sanoo.

Honkamäki käy leikkauttamassa hiuksensa muutaman kerran vuodessa. Tahti on Mervi Terosen mukaan hyvin normaali.

– Osa asiakkaista käy täällä vähintään kerran kuussa, osa kerran vuodessa. Leikkauksen tarve riippuu paljon siitä, minkälainen malli hiuksissa on, hän kertoo.

Parturin työssä on seurattava aktiivisesti maailman menoa, jotta pysyy selvillä hiustrendeistä. Varsinkin nuoret kysyvät Merviltä uusia malleja hiuksiinsa.

– Tässä työssä parasta ovat asiakkaat. On hienoa, kun pystyn auttamaan heitä leikkaamalla hyvännäköiset hiukset tai ratkaisemaan päänahan ongelmia, Teronen kertoo.

Parturiliike Mervi on toiminut osoitteessa Takojantie 2 jo 25 vuoden ajan. Seinällä on kokoelma asiakkaiden lähettämiä kortteja.
Parturiliike Mervi on toiminut osoitteessa Takojantie 2 jo 25 vuoden ajan. Seinällä on kokoelma asiakkaiden lähettämiä kortteja.

Vihdoin pälkäneläiseksi

Mervi Teronen perusti parturiliikkeensä Pälkäneelle sukulaisensa suosituksesta. Alkuun hän kyllä kuuli epäilyksiä, ettei häntä hyväksyttäisi paikkakunnalla, mutta ne osoittautuivat pian vääriksi.

Yli kahdenkymmenen vuoden ajan Teronen ajoi töihin Valkeakoskelta. Pari vuotta sitten elämään tuli suuri muutos, kun hän muutti Pälkäneelle avomiehensä luokse.

– Tuntui hyvältä muuttaa tänne ja olen viihtynyt hyvin. Erityisesti pidin siitä, että seurakunta ja pankki toivottivat heti tervetulleiksi, hän kiittelee.

Onnen lisäksi elämään tuli vaikeuksia, sillä Terosella todettiin syöpä.

– Sain asiakkailtani paljon kannustusta ja myötätuntoa. Vaikka jouduin olemaan sairauden vuoksi pois töistä, asiakkaat palasivat uudelleen, hän kertoo.

Terosen omat hiukset lähtivät hoitojen myötä, mutta ovat jo kasvaneet tuuheina takaisin.

– Käytin peruukkia ja sen kautta sairaus tuli monen asiakkaan kanssa puheeksi, Teronen kertoo.

Sairaus ei ole täysin hellittänyt otettaan, mutta iloinen ja sosiaalinen nainen jatkaa sinnikkäästi työssään.

– Nautin jokaisesta päivästä, jonka saan olla töissä, hän kertoo.