Kokous- ja juhlatilat: ”Päätalo” Huippu palvelee Sappeeta ja sen ympäristöä

Ekokammin eksotiikka tiivistää tilaisuutta

Sappeen Huippuun sopii isompikin seminaari.

Sappeen Huippuun sopii isompikin seminaari.

Seminaaripäivä tai illanvietto ei välttämättä aja tarkoitustaan, jos seurue hajoaa varpusparven tavoin kaupungille. Sopiva etäisyys kaupungin valoista takaa sen, että porukka pysyy tiiviimmin yhdessä. Siksi muutaman kymmenen kilometrin matka Tampereelle tai Hämeenlinnaan ei ole Sappeelle rasite, vaan etu.

Sappeesta löytyy 700 petipaikkaa sekä kokous- ja illanviettotiloja erilaisten ryhmien tarpeisiin. Kaikkein tiivein tunnelma syntyy Sappeenvuoren huipulla olevassa Ekokammissa, jonka vierestä löytyy myös perinnesauna.

Erähenkinen Ekokammi on parhaimmillaan talvisessa maisemassa, kun rinteisiin tykitetty lumi verhoaa ympäristön puut tykkylumella. Tilausravintola tarjoaa tilaisuuden irrottautua hetkeksi arjesta, vaikka ollaankin keskellä hiihtokeskusta.

Puitteet luovat taianomaisen tunnelman. Valkoisen maiseman keskellä hohtaa ikkunoiden kutsuva valo. Takkatulen loimu ja kynttilöiden lämpö toivottavat tulijat tervetulleeksi pitkän pöydän äärelle. Onnistuneen illanvieton kruunaa vierestä löytyvä perinnesauna, johon nykyajan kiireet ja häiriöt eivät yllä.

Moni ryhmä on pitänyt kokemusta niin eksoottisena, että Ekokammin tunnelmaan halutaan palata kerta toisensa jälkeen.

 

Isot mökit toimivat kokoustiloina

Myös isommat mökit ovat suosittuja kokoustiloja. Niissä voidaan keskittyä päivä asiaan, ja käydä sen lomassa rinteissä tai Sappeen jylhissä maisemissa kulkevilla laduilla ja poluilla, joiden varresta löytyy taukopaikaksi laavuja. Edes sauna ei hajota porukkaa illaksi, kun mökin pihassa on ulkoporeallas.

– Kokousporukat rakentavat selkeän aikataulun ja tilaavat ruuat mökkeihin. Näin aikaa ei kulu epäolennaiseen, Sappeen rinneravintoloita johtava Juha Silvan sanoo.

Sappeen juhlapalvelu kuskaa Huipun keittiössä loihdittavia herkkuja myös mäkeä kauemmas.

– Häihin ja rippijuhliin otetaan monesti ruokien lisäksi myös ammattihenkilökunta. Kun ammattilaiset hoitavat tarjoilun, isäntäväki ei jää keittiön vangiksi, vaan voi viettää aikaa vieraiden kanssa.

Tyylikkääseen tarjoiluun kuuluu myös astiasto.

– Harvasta kodista löytyy omasta takaa sellainen astiasto, joka riittää isojen juhlien tarpeisiin, Juha Silvan sanoo.

 

Vohvelin karaokelistalla 15 000 kappaletta

Ekokammi, mökit ja Sappeen muut kokoontumistilat palvellaan ”päätalosta” käsin. Huippu toimii päivisin rinneravintolana ja muuntuu illaksi jopa tuhat kuulijaa vetäväksi viihdeareenaksi.

Pienemmille ryhmille toimivampi tila on Vohveli, joka palvelee laskettelukaudella rinneravintolana. Vohvelin sesonki alkaa kuitenkin jo syyskuussa, kun karavaanarit vetävät vaununsa Sappeenvuoreen. Vaunujen ja lähiseudun väki kokoontuu Vohveliin perjantaisin laulamaan karaokea.

Legendaarisen karaokebaarin maineen saanut ravintola on satsannut vahvuuteensa. Täksi talveksi on hankittu nettipohjainen karaokesysteemi, jonka listoilta löytyy 15 000 kappaletta. Mieleistään laulettavaa voi selailla myös kännykällä, kun lataa siihen karaokesovelluksen.

Sappeen kolmattakin ravintolaa on remontoitu, sillä alakahvilan terassi uusittiin kesän aikana.

 

Ekokammin pitkän pöydän äärellä vietetään tiiviitä ja tunnelmallisia iltoja.

Ekokammin pitkän pöydän äärellä vietetään tiiviitä ja tunnelmallisia iltoja.

Vilkas kokoussyksy kertoo talouskäänteestä

Sappee on seudun parhaita talousmittareita.

Talouden tuulia voi haistella mökkikylässä ja rinteissä. Jos rahasta on tiukkaa, vapaa-ajasta on helppo säästää. Isoimpien ja arvokkaimpien mökkien käyttö vähenee ja yöpymisjaksot lyhenevät. Toisaalta tiukka talous tuo myös lisää kävijöitä eteläisen Suomen hiihtokeskukseen: Lapin ja Keski-Euroopan sijaan käydään laskemassa lähempänä.

Siksi parhaita talousindikaattoreita ovatkin yritysryhmät. Kun firmojen tilauskirjat tyhjenevät, koulutukset, kokoukset, asiakastilaisuudet ja pikkujoulut jätetään väliin. Jos johonkin lähdetään, niin ainakin eletään säästöbudjetilla.

Kuluva kokoussyksy paljastaa, että taloustilanne on kohentumassa.

– Kokousporukoita on ollut paljon sekä mökeissä että Huipussa, Sappeen rinneravintoloita johtava Juha Silvan kertoo.

Kokousporukat osaavat arvostaa keskeistä sijaintia: Sappeeseen ajaa eteläisen Suomen joka kolkasta parissa tunnissa. Myös vierestä löytyvät oheisaktiviteetit ovat vieraille tärkeitä. Kokouspäivän lomassa tai sen päätteeksi pääsee erämaamaisemiin vaeltamaan, hiihtämään tai heittämään frisbeegolfia.

Kokousporukat asettuvat usein isoihin mökkeihin, joihin voidaan tarjoilla kaikki ruuat aamiaisesta illalliseen. Usein ilta huipentuu ulkoporealtaassa, joka on arjen yläpuolelle siirtävä elämys niin tähtitaivaan alla kuin sateessakin.

– Ulkoporealtaat ovat lisänneet selvästi isojen ja laadukkaiden mökkien kysyntää, Juha Silvan kertoo.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?