Ylitykset vievät tämän vuoden pakkaselle

Timo Ailio ihmetteli, miksi Aitoon koululainen maksaa vuodessa 3000 euroa enemmän kuin Kirkonkylän koulun oppilas.
Timo Ailio ihmetteli, miksi Aitoon koululainen maksaa vuodessa 3000 euroa enemmän kuin Kirkonkylän koulun oppilas.

Pälkäne jatkaa ensi vuonna entisin veroprosentein. Ansiotuloista kuntaveroa maksetaan 21 prosenttia. Kiinteistöveroprosentti on edelleen 1,00. Vakituisten asuntojen kiinteistöveroprosentti on 0,45, mökkien ja muiden asuinrakennusten osalta 1,05.

Nyt näyttää siltä, että ensi vuoden talousarviosta on tulossa alijäämäinen. Myös kuluvan vuoden tulos on painumassa pakkaselle.

– Kesäkuussa osavuosikatsaus ennusti tälle vuodelle 521 000 euroa plussaa, mutta kolme kuukautta myöhemmin ennustetaankin, että päädymme 308 000 euroa pakkaselle. Mistähän 830 000 euroa aiempaa pessimistisempi arvio johtuu, Tero Ahlqvist (ps) tiedusteli Pälkäneen kunnanvaltuustossa.

Kunnanjohtaja Janita Koiviston mukaan näyttää siltä, että sosiaali- ja terveyspalvelut, kehittämispalvelut, vesihuoltopalvelut ja tekniset palvelut ylittävät tänä vuonna budjettinsa.

– Lisäksi verotettavat tulot sekä valtionosuudet ovat koko maassa alentumassa ennustettua enemmän, kunnanhallitusta johtava Eero Laesterä kertoi.

Timo Ailio (sd) puuttui Kirkonkylän ja Aitoon koulujen isoihin yksikköhintaeroihin. Aitoossa oppilaskohtainen hinta on kolmisen tuhatta euroa kalliimpi. Olavi Seppälän mukaan kustannusero johtuu oppilasmäärän vaihtelusta ja Aitoossa opiskelevista turvapaikanhakijalapsista. Janita Koiviston mukaan myös kiinteistökustannukset vaikuttavat yksikköhintaan.

Rainer Zeitlin (kok) arvosteli kouluruokakyselyä.

– Toivoisin, että palautetta kerättäisiin vakavassa hengessä.