Pälkäneen kunnanvaltuustossa toivottiin, että kuntaan rakennettavaa valokuituverkkoa markkinoitaisiin vielä aktiivisemmin kaikille asukkaille, yrittäjille ja mökkiläisille.
Kokoomusryhmää johtava Rainer Zeitlin toi terveisiä Uusi-Mälkilän suunnalla vapaa-aikaa viettäviltä kesäasukkailta.
– He eivät olleet kuulleet valokuituhankkeesta lainkaan.
Zeitlin kertoi, että terveydenhoito- ja hoiva-alalla on suuret odotukset digitalisaation suhteen.
– Digitalisaatio korostuu sote-uudistuksessa. Siksi valokuidun rakentaminen koko kuntaan on Pälkäneeltä merkittävä panostus. Olemme ajan hermoilla, Zeitlin kiitteli.
Kyläverkoille luvassa tukea
Pälkäneen Valokuitu Oy:n hallitusta johtava elinkeinoasiamies Jaana Koivisto-Virtanen toi valtuustolle myönteisiä uutisia: hankkeen hinta-arvio on laskenut alkuperäisestä, ja avustusta voidaan saada useammastakin lähteestä hieman suunniteltua enemmän.
Vajaan kymmenen miljoonan euron hankkeeseen on luvassa vajaan miljoonan euron avustus viestintäviraston kautta, jos kunta tukee hanketta vastaavalla summalla. Lisäksi maaseuturahastolta voidaam saada kyläverkkotukea niihin perimmäisiin johto-osuuksiin, joita viestintävirasto ei tue.
– Kyläverkkotuen ehdot selviävät joulukuussa, Koivisto-Virtanen kertoi.
Hanketta liikkeelle laittamassa ollut Tero Ahlqvist (ps) tiesi, että viestintävirastonkin tuki saattaa muuttua vielä edullisemmaksi.
– Ehdotuksen mukaan ilman tukea jäävä viimeinen kahden kilometrin häntä on kutistumassa sataan metriin. Jos pääsemme viemään kuitua tuen kanssa 1,9 kilometriä lähemmäs viimeisiä asiakkaita, tukikelpoisen verkon osuus kasvaa noin 50 kilometrillä. Lisäksi markkinaehtoisia alueita on putoamassa pois, jolloin avustusta saataisiin taajamienkin osalta.
Ahlqvistin mukaan lakimuutosta sovelletaan myös olemassa oleviin hankkeisiin, joten Pälkäneellekin luvassa oleva avustuspotti olisi kasvamassa.
Rakentaminen jatkuu neljä vuotta
Valokuidun rakentaminen on aloitettu Harhalan ja Taustin pilottialueilta. Koko kunnan suunnittelu on hieman myöhässä, mutta suunnitelmien pitäisi valmistua joulukuun puoliväliin mennessä.
Runkoverkko on rakennettava valmiiksi kesään 2019 mennessä, jotta siihen voidaan saada viestintäviraston tukea. Muiden osien rakentaminen jatkuu vuoden 2020 loppuun saakka.
– Rakentaminen painottuu kesäkuukausiin. Tavoitteena on, että 40 prosenttia kotitalouksista ja yrityksistä sekä 20 prosenttia vapaa-ajan asukkaista ottaisi laajakaistaliittymän, Jaana Koivisto-Virtanen kertoi.
Tavoite vaikuttaa realistiselta, sillä pilottialueilla yli puolet liittyi verkkoon.
Kunta on sijoittanut yhtiöön 260 000 euroa ja taannut sen lainoja. Viestintäviraston avustuksen saaminen edellyttää kunnalta vielä noin miljoonan euron avustusta, mutta sen jälkeen yhtiö pyörii omillaan.
Se kerää liittyjiltä 1500 euron liittymämaksun ja 24 euron kuukausimaksua. Toimitusjohtajasta ja liittymäkauppiaista kertyy yhtiölle rakennusaikana noin 100 000 euroa vuosittaiset henkilöstökulut. Verkon valmistuttua henkilöstökulut putoavat 20 000 euroon vuodessa.
Viimeisimmät kommentit