Pälkäneen putket pettivät kolmesti

Pälkäneen vesijohtoverkostosta karkaavan veden määrää on saatu parin vuoden aikana pienennettyä merkittävästi, kun kunta on uusinut keskustan vanhoja himaniittiputkia. Samalla myös äkilliset putkirikot ovat vähentyneet.

Joulukuun vaihteessa sattui kuitenkin viikon aikana kolme putkirikkoa. Toissa viikolla vesiposti ja tien ali kulkeva 160-millinen runkolinja pettivät Onkkaalantien varressa päivän välein. Viime viikolla hajosi 110-millisen runkolinjan venttiili Kankaanmaantien ja Lahdentien risteyksessä.

– Meillä ei ole enää hauraita himaniittiputkia. Ne falskasivat saumoista sen verran, että vuodot tasoittivat yllättäviä paineiskuja. Nyt verkosto pitää paremmin, ja siksi paineiskut voivat rikkoa heikkoja kohtia, vesihuoltolaitoksen käyttöpäällikkö Harri Vierikka sanoo.

Painepiikkejä aiheuttaa esimerkiksi palopostin liian nopea avaaminen tai sulkeminen. Paloposteja käytetään muun muassa kenttiä jäädytettäessä.

– Eikä säävaihteluidenkaan vaikutuksia voi sulkea pois, Vierikka sanoo.

Alkutalven aikana lämpötila on sahannut pakkasen ja suojasään välillä, jolloin maaperäkin jäätyy ja sulaa vuorotellen.

Viime viikkojen vuodoista huolimatta Harri Vierikka uskoo, että vesijohtoverkosto on entistä paremmassa kunnossa.

– Nämä olivat vuoden ensimmäiset yllätykselliset vesikatkokset, jos oikein muistan.

Lisäksi vahinkojen korjaaminen on helpompaa, sillä vesihuoltolaitos on uusinut sulkuja. Toimivien sulkujen ansiosta vedet voidaan katkaista vuotokohdan ympäriltä, mutta muualla vesi juoksee.

– Eihän sulkuja koskaan ole liikaa. Näidenkin vuotojen yhteydessä on havaittu, mihin niitä pitää ensi kesänä asentaa vielä lisää.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?