Kukkia-kvartetti viihdytti Rautajärvellä

Sibeliuksen Jo joutuu ilta -laulun myötä viipyiltiin vielä hetki
joulunajan tunnelmassa. Kuva: Erkki Kaukonen

Loppiaisena Rautahovin täytti iloinen ja juhlava, suomalaisten säveltäjien luoma musiikki. Tulipalopakkasta uhmaten soittoa oli saapunut kuulemaan yli satapäinen joukko läheltä ja vähän kauempaakin. Kukkia-kvartetti koostuu neljästä ammattimuusikosta: Riikka Westerlundista ja Katri Nikkasesta, viulu; Ilona Rechardtista, alttoviulu ja Marion Göbelistä, sello. Heitä yhdistää opiskelu Sibelius-Akatemiassa. Nykyään he soittavat eri orkestereissa, opettavat ja esiintyvät kamarimuusikkoina.

Viime kesän Puutikkalan-ensikonsertin innostunut vastaanotto sai jousikvartetin vetäjän Riikka Westerlundin katsastamaan Kukkia-järven ympäristössä muitakin esiintymistiloja. Vastaremontoitu Rautahovi tarjosi viihtyisät ja lämpöeristetyt puitteet talvikauden musiikkitapahtumalle. Rautajärven kyläyhdistys lähti järjestelykumppaniksi.

Klassikoita ja tuoreita herkkupaloja

Kesäpuutikkalalainen, viulisti Riikka Westerlund kokosi
Kukkia-kvartetin vuonna 2015. Rautajärven loppiaiskonsertin ohjelmassa
kuultiin musiikkia suomalaisilta säveltäjiltä. Kuva: Sini Hylli

Ohjelmassa tunnelma vaihteli ylevän juhlavasta riehakkaaseen. Juhlamarssi näytelmästä Prinsessa Ruusunen lienee monelle tuttu, ainakin häissä kirkkouruilla soitettuna. Erkki Melartinilta kuultiin myös Perhosvalssi. Einojuhani Rautavaaran Pelimannit tulkitsi kansansävelmiä nykymusiikin kielellä ja kutitteli vaihtelevilla rytmeillään. Päätösosa Hypyt kieputti kuuloaistia ja melkein jo tanssijalkaakin. Tämän perään kvartetti jatkoi Mauri Viitalan Neljällä kansansävelmällä.

Jean Sibeliuksen Voces Intimae –jousikvarteton nopean allegro-osan aikana kuulijan mielikuvitus keinahteli mestarisäveltäjän ja muusikoiden hyppysissä. Teoksen nimi viittaa sisäisiin ääniin. Kotimaista nykymusiikkia edusti Kimmo Hakolan Jousikvartetto nr. 4. Siitä kuultiin otteita, ”herkkupaloja”, kuten konsertin juontanut Riikka Westerlund esitteli. Teos on aivan tuore; jousikvartetti Meta4 kantaesitti sen viime vuonna.

Valssin vietävänä

Konsertin loppupuolen ohjelmaan kuuluivat Oskar Merikannon Valse lente ja Sibeliuksen Valse triste. Kvartetti oli sijoittanut näiden lomaan vielä yhden kansansävelmän. Hiluhilu soi Jorma Panulan sovituksena. Tanssihalukkaat pääsivät verryttelemään jäseniään, kun valssien sarja jatkui. Heikki Aaltoilan Akselin ja Elinan häävalssi ja Eino Sipposen Kukkian valssi innostivat useita pareja parketille. Sitten yleisön ja kvartetin yhteinen hetki oli ohi, ja elävän musiikin sekä kyläyhdistyksen puffetin virkistämänä väki kääriytyi takkeihinsa ja katosi pakkasiltapäivän sineen. Seuraavan kerran Kukkia-kvartetti esiintyy tulevana kesänä heinäkuun 1. päivänä Puutikkalan VPK:n talolla.

 

Piia Salmi

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?