Harhalan koulussa pyöritettiin sata pullaa

Jokainen Harhalan koulun oppilas sai leipoa kolme pullaa. Kuvassa työn touhussa Rasmus Vuottoniemi, Heikki Haapaniemi, Sara Sipilä, Ella Merikari ja Emma Syrjänen.
Marja-Leena Kärkkäinen Aitoon Martoista käy kyläkouluissa pitämässä leivontatuokioita.

Harhalan koulun oppilaita ei tarvinnut juurikaan houkutella ruokasaliin, jossa Aitoon Marttojen Marja-Leena Kärkkäinen odotti valmiin pullataikinan kanssa. Jokainen koulun oppilaista sai pyöriteltäväkseen palan taikinaa, josta syntyi ahkerissa käsissä kolme pyöreää tai tipun mallista pullaa.

– Parasta leipomisessa on taikina, neljäsluokkalainen Ida Jääskeläinen painotti.

Ida kertoi leipovansa usein kotona äidin, isän, veljen tai kavereiden kanssa.

Myös Aino Rukolla on jo paljon kokemusta leipomisesta. Hän leipoo kotona usein yksin tai äidin kanssa.

– Suosikkini on suklaakakku.

Puheet levottomista koululaisista tuntuivat kaukaisilta seuratessa Harhalan koululaisten työskentelyä taikinan kanssa. Monesti ennenkin lasten ja nuorten kanssa leiponut Kärkkäinen jakoi taikinaa ja opasti lapsia oikean tekniikan kanssa. Pian ensimmäinen ryhmä sai pullansa pelleille ja vuoro vaihtui.

– Kyllä oli maukasta, kiitteli rehtori Henrik Kalima valmiiden pullien makua.

Maun salaisuus piili taitavien leipureiden lisäksi taikinassa, jonka Kärkkäinen oli valmistanut alusta asti käsityönä.

– Ei siinä ihan puoltakaan tuntia mennyt vaivatessa.

Sadasta valmiista pullasta osa päätyi pakasteeseen odottamaan laskiaista, mutta toki jokainen sai syödä yhden heti tuoreeltaan.

Idea leivontatuokioon syntyi Aitoon Martoissa syksyllä, kun Pälkäneen kunta kannusti yrityksiä ja yhteisöjä ideoimaan tapahtumia Suomen juhlavuoden kunniaksi.

– Meillä on ollut pullapäivä jo vuosien ajan Aitoon koulussa ja nyt keksimme haastaa siihen myös muut Pälkäneen kyläkoulut. Lisäksi käymme Sahalahdella, Kärkkäinen kertoi.

Leivontatuokioiden tavoitteena on opettaa kaikille lapsille pullan pyörittämistä ja kädentaitojen arvostamista. Tuokiot järjestetään kouluissa tammi-helmikuun aikana.

– Kyllä tämä leivontatuokio oli hieno juttu. Näitä kädentaitoja ja perinteitä opettavia vierailuja saisi olla enemmänkin, Henrik Kalima toivoi.

Ida Jääskeläinen ja Aino Rukko nauttivat leipomisesta. Taustalla Marja Leena Kärkkäinen opastaa Ella Järvistä.