Luistelukiertue liikutti Sariolassa

 

Luisteluvauhdissa mukana Elli Ylistenniemi (vihreä takki)
Käsineet ilmaan.
Krista Riihelä (vasemmalla), Oona Volanen, Viivi Virtanen ja Milja Keino iloisissa tunnelmissa luistelutunnin jälkeen.

Oona Volanen vetäisee päästään pipon, jonka alta paljastuvat hien kostuttamat otsahiukset. Pohjan koulun neljäsluokkalainen hehkuu reippaan ulkoliikunnan tuottamaa iloa kiskoessaan luistimia pois jaloistaan.

– Hyvältä tuntuu, Oona kuvaa oloaan.

Tytöt samassa ryhmässä, Krista Riihelä, Viivi Virtanen ja Milja Kieno, nyökyttelevät kokevansa samoin. Koko Pohjan koulu pääsi osallistumaan viime perjantaina Ice Skating Tour -tapahtumaan, jonka ohjatut luistelutunnit nostattavat sykkeen ja loistavan fiiliksen.

Krista arveli ennen tunnin alkua, että luistelu Sariolan kaukalossa saattaa olla tylsää. Reipas taustamusiikki, iloiset vetäjät ja yhdessä liikkuminen pyyhkäisivät pian lievän vastentahtoisuuden taivaan tuuliin.

– Musiikki oli melkein parasta.

– Me ei koskaan voiteta mitään, mutta nyt voitettiin karkkipussi. Se jaetaan, tytöt iloitsivat luistelutunnin kruunanneesta yllätyspalkinnosta.

Käsineet ilmaan

Luistelu on ollut tänä talvena Pohjan koululaisten pääasiallinen ulkoliikuntalaji heikon lumitilanteen johdosta. Osallistuminen Sariolassa pidettyyn luistelutapahtumaan toi oman lisänsä joulukuulta alkaneeseen kauteen.

– Lapset lähtivät tänne mielellään, opettaja Pauliina Seppälä kertoo.

– Täällä on luisteltu eri tapoja, Elli Ylistenniemi valottaa tunnin sisältöä.

Vilpeilän koulun nuorimmat oppilaat osallistuivat samalle tunnille Pohjan koululaisten kanssa. Koko joukko luisteli kolmeen ryhmään jaettuna, kolmen vetäjän johdolla hyvin suunnitellusti niin, ettei aikaa juuri kulunut seisoskeluun ja oman vuoron odottamiseen.

Nopeatempoisen luistelutunnin päätteeksi oppilaat saivat luvan kanssa riehua. Ilmaan lensi käsineiden lisäksi lopulta jo takkejakin.

Innostuksen sytytystä

Ice Skating Tour on Luisteluliiton organisoima kokonaisuus, jota tekevät yhteistyössä Luisteluliiton kanssa kuntien liikunta- ja vapaa-aikatoimet sekä koulut. Vuosittain järjestetään noin 60 tapahtumaa eri puolilla Suomea.

Kiertueen ohjelmapakettiin kuuluvat koululaisluistelut päivällä ja koko perheen luistelut illalla. Suoramalla viime torstai-iltana pidetty Kangasalan yhteinen luistelutapahtuma veti liikkeelle peräti nelisensataa osallistujaa.

– Me innostamme luistelemaan, yritämme saada hyvät fiilikset, mutta emme opeta luistelua, kiertuepäällikkö Lauri Paalasmaa kiteyttää kiertueen perusidean.

– Lähdemme sinne, minne meitä kutsutaan, hän täydentää.

Ice Skating Tour on voittoa tavoittelematon, ilman valtion tukea toimiva organisaatio. Se laskuttaa kutsujaa tapahtuman kustannukset peittävällä rahasummalla. Paalasmaa arvioi, että Kangasalla torstaina ja perjantaina järjestetyt tapahtumat tulivat maksamaan kunnalle runsaat 1700 euroa.

– Se ei ole iso summa, noin yksi euro luistelijaa kohden.

Lauri Paalasmaa muistuttaa, että luistelutaito kasvaa vain luistelemalla. Hänen mukaansa tarvitaan 50 luistelukertaa vuodessa, jotta lasten taidot kehittyvät ja samalla pysyvät yllä.