Rinkeli Grand Prix 2017 -kilpailun hopeasija Kangasalle

Keskellä pokaalia pitelevät voittajat Oskari Takkinen ja Iida-Kaisa Juntunen sekä heistä vasemmalla opettaja Arja Korhonen-Masalin. Voittajista oikealla Tredu Kangasalan joukkue Saara Lehtimäki, Satu Vierelä ja Reijo Heinonen. Vasemmalla Koulutuskeskus Salpauksen joukkue, reunassa vasemmalla Suvi Nieminen, Nella Kumpulainen ja opettaja Outi Nieminen.

Tampereen seudun ammattiopisto Tredun Kangasalan joukkue nappasi hopeaa vuoden 2017 Rinkeli Grand Prix -kilpailussa viime lauantaina. Joukkueessa kilpailivat Satu Vierelä ja Saara Lehtimäki opettajanaan Reijo Heinonen. Kisan voitti Turun ammatti-instituutin joukkue, jonka muodostivat opiskelijat Iida-Kaisa Juntunen ja Oskari Takkinen opettaja Arja Korhonen-Masalinin johdolla. Pronssitilan nappasivat lahtelaisen Koulutuskeskus Salpauksen kilpailijat Suvi Nieminen ja Nella Kumpulainen opettaja Outi Niemisen johdolla.

Kilpailu käytiin viime lauantaina Kotkassa, Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto Ekamin järjestämänä, ja siihen osallistui yhteensä 11 joukkuetta ammattioppilaitoksista ympäri maata. Rinkeli Grand Prix on ammattioppilaitosten nuorisoasteen leipuri-kondiittoriluokkien SM-kilpailu, johon voivat osallistua alle 23-vuotiaat opiskelijat. Mukana ollaan kolmihenkisin joukkuein, kahden opiskelijan ja opettajan voimin. Opettaja ei kuitenkaan saa osallistua käytännön työskentelyyn kilpailun aikana. Kilpailun järjestää Suomen Leipuriliitto ry yhdessä yhteistyökumppaneidensa Helsingin Mylly Oy:n, Leipurin Oyj:n, Mauste-Sallinen Oy:n, Finnbakels Oy:n ja Valio Oy:n kanssa. Kilpailu oli järjestyksessään kahdeskymmenes kahdeksas, eli sitä on järjestetty yli neljännesvuosisadan ajan.

Rinkeli-kilpailussa mitataan sekä leipurin että kondiittorin taitoja. Kukin joukkue valmistaa viiden tunnin aikana neljä tuotetta: kaksi kahvileipätuotetta ja kaksi konditoriatuotetta, joista kummastakin toinen on pakollinen ja toinen vapaavalintainen. Kilpailun vaativuutta lisää se, että pakolliset tuotteet paljastetaan kilpailijoille vasta kilpailua edeltävänä iltana. Vapaavalintaisia tuotteita joukkueet voivat harjoitella etukäteen. Pakolliset tuotteet suunnittelee kilpailun tuomaristo.

Kilpailun tuomareina toimivat yhden Leipuriliiton edustajan lisäksi yhteistyökumppaneiden edustajat. Tuomarit arvostelivat sekä pakollisissa että vapaavalintaisissa tuotteissa maun ja ulkonäön sekä lisäksi joukkueiden ammattitaidon. Arvostelussa painotettiin pakollisten tuotteiden osaamista.

Pakollisena kahvileipänä tehtiin Omenapunnuspulla ja pakollinen konditoriatuote oli Suomi100-kakku. Vapaavalintaisissa tuotteissa kilpailijat valmistivat yhtä laatua konditoriatuotteita ja yhtä laatua makeita, hiivalla nostatettuja kahvileipätuotteita, kumpaakin kahdellekymmenelle hengelle.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?