Kohtaaminen tuotti karjalanpiirakoita

Rebekka Heinonen, Alma Simola, Suvi Girén ja hänen äitinsä Päivi sekä Ulla-Maija Haapamäki ja Annika Soukkio viihtyivät yhdessä leivontapöydän ääressä.
Taika Härkälän piirakka odottaa vielä rypytystä.

Seitsemän Kukkian maa- ja kotitalousnaisten puuhanaista valmistautuu Luopioisten yhdistysnurkassa opettamaan karjalanpiirakoiden tekoa lapsille. Riisipuuro, piirakkataikina sekä kaulimet ja piirakkapulikat odottavat valmiina, kun naiset keskustelevat siitä, kuinka usein tai harvoin he tulevat piirakoita leiponeeksi.

– Ensimmäistä kertaa olemme järjestämässä tällaista leivontatuokiota, yhdistyksen puheenjohtaja Irmeli Lahtua-Oesch sanoo.

Paikalla ovat hänen lisäkseen Helka Kortteenpohja, Mirja Seppälä, Leena Vierikka, Ulla-Maija Haapamäki, Liisa Lehtojoki ja Rauha Valkama.

– Olemme piirakoiden teossa itse oppineita, naiset tuumaavat.

 

Suomi 100 -leivontatuokio

Roki Haililla oli leivonnassa oikeat otteet.

Päivällä valmiiksi keitetty puuro on ehtinyt jäähtyä sopivaksi leivontaa varten. Taikinan raaka-aineina ovat vesi, vehnäjauhot, suola, ruisjauhot ja sulatettu voi.

– Voi parantaa taikinan leivottavuutta.

Aloite piirakoiden leipomistuokioon tuli MLL Luopioisten yhdistykseltä. Sen aktiiveista tai heidän lähipiireistään ei löytynyt piirakkamestareita taidon opettajiksi, joten yhdistys päätti kääntyä toisen yhdistyksen, Kukkian Maa- ja kotitalousnaisten puoleen. Nämä tarttuivatkin haasteeseen empimättä.

– Mietimme yhdistyksessä Suomi 100 -teeman toteutustapoja ja päädyimme kahdeksan tapahtuman sarjaan. Näistä neljä toteutetaan keväällä ja neljä syksyllä. Karjalanpiirakat saivat kunnia aloittaa tapahtumasarjan, MLL Luopioisten yhdistyksen puheenjohtaja Eija Lankinen kertoo.

 

Lapset ja aikuiset kohtaavat

Maisa Haataja rypytti piirakoita saamiensa ohjeiden mukaisesti.
Helka Kortteenpohja ja Liisa Lehtojoki valmistautuivat leivontatuokioon testaamalla taikinan leivottavuutta.

Perheitä saapuu leivontapöydän äärelle tasaiseen tahtiin. Pian pöytien ääressä käy ahkera huiske, kun pienet ja isommat kädet pyörittävät pulikoita sulassa sovussa vierekkäin. Valmiiden pohjien päälle lusikoidaan puuroa ja aikuiset neuvovat nuorempiaan rypytyksessä.

– Yksi tapahtumasarjamme perusajatuksista on tuottaa lasten ja aikuisten kohtaamisia. Tämä on kaikille avointa toimintaa, Eija Lankinen sanoo.

Leivontatuokiossa Maa- ja kotitalousnaiset sekä tapahtumaan osallistuneet perheet leipoivat sata piirakkaa. Loppuillasta tilan täytti kuumasta uunista leviävä herkullinen tuoksu.

Tekijät pääsivät nauttimaan kättensä töistä ja lähes kaikki piirakat päätyivät heti syötäviksi.

– Totesimme siinä äitien kanssa kahvitellessa, että noiden piirakoiden maku on ihan eri luokkaa kaupan piirakoihin verrattaessa. Suunnittelimme vastaavaa tapahtumaa järjestettäväksi uudelleen esimerkiksi Rautahovilla, vaikkapa perhekahvilan yhteydessä, Lankinen tuumaili tilaisuuden jälkeen.

Rebecca Heinonen, Iida Valkama ja Alma Simola ahkeroivat useita piirakoita.