Europarlamentaarikko: Sirpa Pietikäisen mielestä päättäjiin vaikuttaminen on paljon mainettaan parempaa, mutta vaarana on näkemysten painottuminen vahvojen toimijoiden mukaan ja tavallisten kansalaisten kannan jääminen vähäiselle huomiolle

”Keskinäinen juttelu on tosi tärkeää”

– Tämä on teidän elämäänne. 30 vuoden päästä – kun te ette ole vielä vanhainkodissa – nähdään elämmekö keskenämme tapellen katastrofin keskellä vai olemmeko saaneet hoidettua asioita yhdessä niin, että meillä ja ympäristölläkin olisi vielä hyvä olla, asioista kysymään rohkaissut europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen tuumasi Pälkäneen yhteiskoulun ja lukion auditoriossa.

Pietikäinen, joka vietti niin sanottua vihreää eli europarlamentaarikon kotimaassa vietettävää viikkoa, lupasi vastata herääviin kysymyksiin sähköpostitse – kunhan ne eivät ole suoraan kenenkään koulutehtäviä. Ainakaan aivan peruskysymyksistä ei tiistaina Pietikäistä kuunnelleiden tarvitse lähteä liikkeelle, sillä europarlamentaarikko eli ”meppi” avasi kattavasti EU:n toimintaa.

Yhä enemmän on asioita, joista ei onnistuta päättämään Pälkäneellä tai edes Suomessa. Pietikäisen mukaan useiden maiden yhteisillä pelisäännöillä pyritään ratkomaan kaikkia koskevia ongelmia ja toisaalta saamaan painoarvoa Euroopan maiden yhteisille näkemyksille; monesti jättimäiseksi Suomessa mielletty EU on maailmantalouden mittakaavassa pienehkö tekijä – yksittäisestä maasta puhumattakaan.

– Siellä voidaan kuitenkin sopia vain sellaisista asioista, joista kaikki voivat sopia. Minä edustan siellä Suomen kantaa, ja kaikki muut oman maansa. Jos en itse pysty sitä Suomen kantaa edustamaan, minun pitää erota – en voi puhua siellä ihan omiani.

Keskinäinen kommunikaatio on päätöksiä mietittäessä ja tehtäessä avainasemassa. Helppoa se ei aina ole, koska erilaisten kulttuuritaustojen vuoksi ”lähtökohtaisesti kaikesta ollaan eri mieltä eikä ymmärretä toisiamme”. Kaikesta ei luonnollisestikaan aina päästä sopuun, mutta esimerkiksi lakiesityksistä vain kolmisen prosenttia hajoaa Pietikäisen mukaan erimielisyyksiin.

– Komissio on vähän kuin kunnanjohtaja, ja neuvosto on kuin kuntakokous. Parlamentissa edustetaan Euroopan kansoja, mutta myös yksittäistä äänestänyttä ihmistä, hän tiivisti.

Pietikäisen tapaan koulun kansainvälisyyskoordinaattori Juha Valtonen muistutti EU:n olevan lähellä eikä ”tuolla jossakin kaukana” – hämeenlinnalainen europarlamentaarikkokin saatiin paikalle pälkäneläiskytkösten kautta. Kytköksiä eurooppalaisen päätöksenteon ytimeen voi yrittää luoda itsekin esimerkiksi työharjoittelun kautta. Onpa europarlamentaarikoiden matkassa ollut Pietikäisen mukaan jopa TET-harjoittelijoita.

Pitkiä työpäiviä Brysselissä ja Strasbourgissa tahkoava Sirpa Pietikäinen kävi puhumassa EU:sta ja europarlamentaarikon työstä Pälkäneellä. Pilke silmäkulmassa hän vakuutti uskovansa, että moni oppilas rientää nyt posket hehkuen seuraamaan valiokunnan kokouksen suoraa nettilähetystä mielenkiintoisesta ”Hybrid mismatch” -aiheesta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?