Huutijärven koulun vuoro

– Tiedän, että Kangasalla moni paikka odottaa vuoroaan. Tämä laajennus kertoo tavattoman tärkeästä asiasta – Kangasala kasvaa kovaa vauhtia, ja saamme pohtia, millä tavalla palveluja kasvavalle väkimäärälle järjestetään, kunnanjohtaja Oskari Auvinen tuumasi juhlapuheessaan Huutijärven koululla viime viikolla.

Musiikkiluokassa on hyvä opetella eri soittimien saloja.

Juhlan aihe oli koulun uusi laajennusosa, jonka vihkiäisten merkeissä kunnanjohtajakin kiersi läpi koulun uudet – ja samalla myös vanhat – tilat. Kierroksen perusteella noin 2000-neliöinen uudisrakennus saatiin istutettua kiinni vanhaan kivikouluun onnistuneesti, ja aiemmin tilanpuutteesta kärsinyt koulu saa nyt tarjottua riittävät ja toimivat tilat noin 230 oppilaalle ja kahdelle esiopetusryhmälle.

Kieltenopettaja Ulla Inkeroinen esitteli tietotekniikkaluokkaa muun muassa kunnanjohtaja Oskari Auviselle.

Esimerkiksi kielten opetuksessa hyödynnetään vuoroviikoin etäyhteyttä Liuksialan koulun kanssa, musiikin luokasta jätettiin pulpetit kokonaan pois ja ruokasalissa voidaan vihkiäisten tapaan heijastaa valkokankaalle täpötäydessä juhlasalissa esitettävää ohjelmaa.

Ykkös- ja kakkosluokkalaisten ”Maija-Kaisa”-esityksessä sukellettiin koulun perustamisen aikakaudelle.

– Tulevaisuuden oppimisympäristöt ovat vielä kenties tätä nykyistäkin muunneltavampia, Auvinen arveli.

Hän toivoi Huutijärven koulun väen osallistuvan osaltaan koulutilojen tuotekehitykseen.

– Haluan kannustaa käyttämään luovuutta ja ottamaan kaiken irti näistä uusista tiloista.

Laajennusosa toi koululle lähes vanhan kivikoulun verran lisätilaa. Uusi osaa sisältää perusopetus- ja pienryhmätilojen lisäksi musiikin, tietotekniikan ja kielten opetukseen tarkoitetut luokat sekä työtiloja henkilökunnalle. Ensimmäiseen kerrokseen saatiin lisäksi sijoitettua tilat esiopetukselle. Uusien tilojen perusopetusluokkiin sijoitettiin pitkän pohdinnan jälkeen ensimmäisen ja toisen luokan oppilaita. Vanha ruokasali muuttui oppilaskunnan tilaksi pöytätennispöytineen ja säkkituoleineen.

Rehtori Tauno Aalto ehti tehdä pitkän päivätyön Huutijärven koululla ennen jäämistään eläkkeelle viitisentoista vuotta sitten.

Myös koulun pihapiiri koki muutoksia noin 4,5 miljoonan euron hankkeessa. Laajennus nielaisi osan koulun kentästä, joten tilalle rakennettiin uutta kenttää. Samalla laajennettiin parkkialuetta, joka täyttyikin hyvin vihkiäisjuhlassa. Yleisö pääsi kuulemaan kunnanjohtaja Auvisen juhlapuheen lisäksi muun muassa 110-vuotiaan koulun jo eläkkeellä olevan rehtorin Tauno Aallon ja opetuskoordinaattori Marja Mattilan mietteitä sekä oppilaiden – ja opettajien – huolella työstettyjä esityksiä.

Vanha kivikoulu sai jatkokseen modernin lisäosan, jonka ruokasaliin näkee myös toisesta kerroksesta. Ruokala toimii tarvittaessa myös juhlasalin jatkona; vihkiäisjuhlaakin oli mahdollista seurata ruokalan väljemmissä tiloissa.