Näyttely: Esillä visioita sekä käytännön tekijöitä

Luopioisten Asumaan 2017 -tapahtuma katsoo eteenpäin

Norjalaisen Byggma Groupin myyntipäällikkö Petri Pelkonen aloitti ensimmäisenä osaston rakentamisen Mikkolan Navetalle. Byggma Group esittelee näyttelyssä kosteiden tilojen sisustuslevyjä.

Lauantaina pidettävää messupäivää ja sen jälkeistä näyttelyä rakennetaan Mikkolan Navetalla kovaa vauhtia. Ensimmäisenä osastoaan tuli rakentamaan norjalaisen Byggma Groupin myyntipäällikkö Petri Pelkonen.

– Suuri osa näytteilleasettajista ei kuitenkaan tarvitse isoja osastoja, vaan yritystä esitellään henkilökohtaisesti sekä valmistamiemme esitetelineiden avulla, messujen puuhamies Seppo Kääriäinen kertoo.

Luopioisten Yrittäjien väki on tulostanut näyttelyyn tuleville yrityksille A3-kokoisia esitteitä, joten yrittäjälle osallistumiskynnys on matala. Messuille tulon lisäksi yrittäjän on tarvinnut vain toimittaa tulostettava materiaali järjestäjille.

– Olemme halunneet tehdä osallistumisen mahdollisimman helpoksi myös yksinyrittäjille, joilla ei ole resursseja suunnitella ja valmistella osastoaan useita työpäiviä.

Rakentamisen messuilla yli 60 näytteilleasettajaa

Messuilla on esillä monenlaista osaajaa, joista suurin osa tulee lähiseuduilta eli Luopioisista, Pälkäneeltä ja Kuhmalahdelta. Mukana on muun muassa arkkitehteja, sisustussuunnittelijoita, rakennusmateriaalien valmistajia ja myyjiä, rakentajia sekä maansiirtoyrittäjiä. Tarjontaa täydentävät myös kauempaa tulevat näytteilleasettajat.

– Käytännössä täältä löytyy lähes kaikki, mitä asumisen suunnittelussa ja rakentamisessa tarvitaan, Kääriäinen kehaisee.

Osa näytteilleasettajista sijoittuu Mikkolan Navetan sisätiloihin ja osa esittelee toimintaansa piha-alueella.

Messutapahtuman aikana vieraat pääsevät ostamaan kahvia Pytingin kahvilasta. Lisäksi Mikkolan Navetan porukka pitää makkarapistettä messualueella.

Näyttely on avoinna messupäivän jälkeenkin

Asumaan 2017 -näyttely jatkuu Mikkolan Navetalla 26.3. saakka. Asumisen ja rakentamisen asiantuntijoiden esittelymateriaaleja voi siis käydä katsomassa messujen jälkeenkin Mikkolan Navetan aukioloaikoina.

Näyttelyn lisäksi Asumaan 2017 -tapahtumaan kuuluu Mikkolan Navetalla maaliskuun viikonloppuina järjestettäviä alustuksia sekä tutustumismahdollisuuksia Luopioisten erityyppisiin asumiskohteisiin.

Luopioisten Yrittäjien toiminnanjohtaja Seppo Kääriäinen ja puheenjohtaja Erkki Toivari ovat toimineet Asumaan 2017 -tapahtuman puuhamiehinä.

Pientalorakentamisen teemaviikonloppuna 11.–12.3. tarjolla on Pälkäneen kunnan rakennustarkastaja Iiro Mäkelän pitämä alustus vapaa-ajan asuntojen muuttamisesta vakituiseen käyttöön. Tämä tilaisuus on Mikkolan Navetan luentosalissa lauantaina kello 14. Lisäksi viikonlopun aikana on asuntonäyttöjä esimerkiksi mummonmökkialueella ja rivitaloissa. Lisäksi nähtävänä on myös remonttikohde.

Seuraavan viikonlopun teemana on senioriasuminen. Osuuskunta Pöllökartanon toimitusjohtaja, filosofian tohtori Leena Ilmola pitää lauantaina kello 14 Mikkolan Navetan luentosalissa luennon aiheesta Muuttuva tulevaisuus. Luento järjestetään yhteistyössä Muodonmuutoksia ry:n kanssa. Ennen tilaisuuden alkua on mahdollisuus tutustua rakenteilla olevaan Pöllökartanoon.

Maaliskuun viimeisenä viikonloppuna tapahtuman teemana on ympäristörakentaminen. Koko tapahtuman ajan Luopioisten Yrittäjät keräävät kävijöiltä ideoita ympäristön viihtyvyyden parantamiseksi. Nämä ideat toimitetaan Pälkäneen kunnan puutarhuri Anna-Maria Pohjalle käytettäväksi hänen työnsä suunnittelussa. Pohja on myös viikonlopun pääpuhujana lauantain luentotilaisuudessa.

Viimeisen viikonlopun toisena teemana on kompostointi. Lauantain toisena puhujana on Pertti Nieminen Geoanalyysi Oy:stä. Hän kertoo hyödyllisten mikrobien käytöstä kompostoinnin edistämisessä.

Asumaan 2017 -tapahtuman aikataulu

  • Lauantai 4.3. klo 10–15 Rakentamisen messupäivä Mikkolan Navetalla
  • 11.–12.3. Pientalorakentamisen teemaviikonloppu. Lauantai 11.3. klo 14 Mikkolan Navetan luentosali, Pälkäneen kunnan rakennustarkastaja Iiro Mäkelä: alustus vapaa-ajan asuntojen muuttamisesta vakituiseen käyttöön
  • 18.–19.3. Senioriasumisen teemaviikonloppu. Lauantai 18.3. klo 12–14 Mahdollisuus tutustua rakenteilla olevaan Pöllökartanoon ja klo 14 Mikkolan Navetan luentosali, Osuuskunta Pöllökartanon toimitusjohtaja Leena Ilmola: luento Muuttuva tulevaisuus
  • 25.–26.3. Viherrakentamisen teemaviikonloppu. Lauantai 25.3. klo 14 Mikkolan Navetan luentosali, Pälkäneen kunnan puutarhuri Anna-Maria Pohja: alustus Viherrakentaminen kunnan näkökulmasta sekä Pertti Nieminen Geoanalyysi Oy:stä: hyödyllisten mikrobien käyttö kompostoinnin edistämisessä
  • Näyttely avoinna 4.3.-26.3. ti-la Mikkolan Navetan aukioloaikoina.

Tulevaisuutta luodaan visioimalla

Asumaan 2017 -näyttelyn Visiot-alueella on esillä Luopioisten Yrittäjien kokoama visio ”Pirkanmaan paras kylä 2030”. Myös Rautajärvi on mukana näyttelyn Visiot-osiossa.

– Lähtökohtana on tehdä Luopioisista Pirkanmaan paras kylä vuonna 2030!

Näin sanovat Asumaan 2017 -tapahtuman puuhamiehet Erkki Toivari ja Seppo Kääriäinen. Miehet ovat Luopioisten Yrittäjien ja muiden sidosryhmiensä kanssa työstäneet kirkonkylän seudusta tulevaisuuden karttaa. Visio vilisee houkuttelevia ympäristöjä, kuten Mikkolanlahden Unelmien polku, Tarinasalmi ja Vohlisaaren Satujen talot.

– Tämä kartta on hirvittävän epävirallinen, mutta haluamme tällä ottaa kantaa siihen, mihin suuntaan haluamme aluettamme kehittää, Kääriäinen painottaa.

Miehet korostavat, että visiota on kehitetty jo pitkään. Taustalla on useita hankkeita, kuten Terve Talo -, Mummon Mökki – sekä Mikkolan Navetan Inno-hankkeet sekä Viherutopian ja Pöllökartanon rakentamiseksi tehty yhteisöllinen ideointityö.

– Tälle ei ole olemassa yhtä lähtöpistettä ja karttakin on vasta varovainen raapaisu kohti tulevaisuutta. Tarvitsemme kuitenkin vision, jota kohti kulkea, Kääriäinen toteaa.

Alueiden suunnittelussa tarvitaan paitsi hyviä visioita, myös kehittämisestä kiinnostuneita maanomistajia.

– Yksi tämän kartan kiinnostavimpia kohteita on Luopioisten liikuntapuiston kupeeseen kaavailtu Mattilanmäen huvilakylä, Toivari kertoo.

Miehet ovat tyytyväisiä siihen, että kunnan suunnalta nykyisin tulevat positiiviset signaalit luovat hyvää, eteenpäin vievää ilmapiiriä.

Visio on esillä messujen Visiot-osioissa ensi lauantain messupäivänä sekä sen jälkeisessä näyttelyssä, joka päättyy maaliskuun viimeisenä viikonloppuna.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?