Kysymyksiä Pälkäneen Valokuitu Oy:lle

Pälkäneen Valkokuitu Oy:n toimitusjohtaja Esko Koskela vastaa lukijan esittämiin valokuitukysymyksiin.

 

Muuttuuko kuukausivuokra 24 e/kk sitten kun velat on maksettu?

– Liiketoiminta on suunniteltu siten että kuluttajat maksavat liittymästä liittymismaksun sekä 24 euroa kuukaudessa Valokuidulle. Ja sen lisäksi valitsemalleen operaattorille tilaamansa palvelun hinnan.

 

Maksavatko myös operaattorit vuokraa yhtiölle?

– Operaattorit eivät maksa Valokuidulle yhteysvuokraa, vaan verkko on kuulutuksella avoin kaikille halukkaille. Tällä ratkaisulla saadaan mahdollisimman laaja palvelutuotanto. Toisinpäin ei myöskään liiku korvauksia, eli Valokuitu ei operaattoreiden investointeihin osallistu.

 

Mikä on vieraan pääoman määrä ja takaisinmaksuaika, esimerkiksi jos 50 % liittyy kuituun?

Yhtiön kannattavuus on laskettu 40 % penetraation mukaan ja kaikki sen yli menevä helpottaa vieraan pääoman hoitoa ja mahdollistaa myös Valokuidun kuukausimaksun alentamisen tulevaisuudessa. Vieraan pääoman osalta laina-aika on laskelmissa 25 vuotta.

 

htiö esitettiin voittoa tavoittelemattomana. Muuttuuko se ajan myötä kaupunkien sähkölaitoksien kaltaiseksi ”verottajaksi”, jonka avulla kerätään rahaa kaupungin kassaan?

– Pälkäneen kunnan tahtotila on kirjattu yhtiöjärjestykseen, siten että ”yhtiön tavoitteena on pyrkiä taloudelliseen tasapainoon” ja mahdollinen voitto on käytettävä tietoliikenneyhteyksien kehittämiseen.