Maisemia ja unikuvia

Kusti Vuorinen avasi taidenäyttelynsä Pohjan kirjastossa torstai-iltana. Näyttely on nähtävänä kirjaston aukioloaikoina maaliskuun ajan.

Värit vangitsevat katseen tauluun, joka on kiinnitetty kirjaston hyllyn päätyyn. Taulu Keväistä haavikkoa kuvaa lehtomaisemaa Maljasten salmelta Längelmävedelle päin.

– Teen aika paljon harjoitelmia ja annan idean kypsyä. Tavoitteenani on saada tauluihin herkullisia värikontrasteja, taiteilija Kusti Vuorinen kertoo työskentelytavoistaan.

Aiheina hänellä on ympäröivä elämä ja kuhmalahtelainen maisema. Uusimmat teokset ovatkin nimenomaan maisematauluja.

– Täällä maisema on läsnä kaiken aikaa, hän kiittelee.

Vuorinen tekee itse värinsä kananmunatemperasta ja pigmenteistä. Temperaan hän sekoittaa kananmunaa, pellavaöljyä ja vettä, joista muodostuu maalin pohjaksi emulsio.

– Teen pienen määrän kerrallaan, sillä emulsio säilyy kylmässä enintään pari viikkoa.

Keväistä haavikkoa -taulun värit puhuttelivat Pirkko Mattilaa, joka harrastaa itsekin maalaamista. Hän kiitteli värien yhtäaikaista raikkautta ja pehmeyttä.

Pääosan näyttelyssä saavat kuitenkin unisymboliikkaan pohjautuvat teokset. Niistäkin suurin osa on maalattu temperamaalilla, toki joukossa on myös yksi musteella maalattu työ.

Muusikkona paremmin tunnettu Vuorinen on harrastanut kuvataiteita koko ikänsä. Lahjakkuus ja harrastuneisuus periytyvät äidiltä, kuvataiteilija Emmi Vuoriselta. Maalarina Kusti kertoo kuitenkin olevansa itseoppinut eli taustalla ei ole alan opintoja.

– Taulujen teossa oli taukoa perhe-elämän ja musiikkiin keskittymisen vuoksi. Aloitin harrastuksen uudelleen nelisen vuotta sitten.

Näyttelyjä Vuorinen on pitänyt suunnilleen kerran vuodessa. Toissa vuonna hän oli mukana Mikkolan Navetan yhteisnäyttelyssä, joulun alla taas Tampere Undeground Nyt -näyttelyssä. Oma näyttely hänellä on ollut Kauhajoella ja yhteisnäyttely äitinsä kanssa Varkaudessa.

Kirjastosihteeri Mervi Kortelahti oli tyytyväinen saadessaan Vuorisen näyttelyn Pohjan kirjastoon.

– On hienoa saada monipuolisesti lahjakkaan, paikallisen taiteilijan näyttely esille tänne, hän kiitteli.