Juhlakonsertti huipentaa SPR:n toimintapäivän

– Tätä syntymäpäivää juhlitaan ystävien ja yhteistyökumppaneiden kanssa täysin rinnoin, suitsuttaa Kangasalan Punaisen Ristin puheenjohtaja Matti Kauhanen.

SPR Hämeen piiri täyttää 80 vuotta ja Aitoon, Kangasalan, Kuhmalahden, Luopioisten ja Pälkäneen osastot ovat olleet tuon ajan vahvassa vedossa. Kaikki paikallisyhdistykset ovat yhdessä järjestämässä koko perheen toimintapäivää ja juhlakonserttia, jotka tuovat sunnuntaina monipuolista ohjelmaa niin Kangasala-taloon kuin torillekin.

Pihalla on kello 12 alkaen ambulanssit, paloauto ja Tulikettu-kärry, pakolaisteltta, ensiapunäytöksiä ja palvelukoirat sokkoratoineen.

– Sodan jälkeen ensimmäiset palvelukoirat koulutettiin juuri Punaisen Ristin toimesta sotasokeiden käyttöön, Kauhanen kertoo.

Sunnuntaina jokainen voi kokeilla sokkolasien avulla, millaista on kulkea kepin avulla tai seurata opaskoiraa. Lisäksi pääsee katsomaan ja opettelemaan ihmishenkiä säästävän sydäniskurin käyttöä.

Lapsille on järjestetty kasvomaalausta, naamioiden tekoa ja kello 13 alkava Tenavat -elokuva.

Musiikin ja myyjäispöytien jälkeen voi siirtyä saliin kuulemaan kuvaesitystä Nepalin maanjäristyksen pelastustöistä ja Syyrian sodan uhrien auttamisesta Kreikan pakolaisleirillä. Keikkamatkoistaan kuvien kanssa kertovat SPR delegaatit eli avunlähettiläät lääkäri Eila Rooseli ja terveydenhoitaja Sirpa Miettinen.

Päivän päättää kello 15 alkava Yhdessä enemmän -konsertti, jossa esiintyy herkästi soiva Vox Pedagogica -kuoro, lämminääninen Päivi Kosonen säestäjänään Eveliina Virtanen ja kuuluisuuteen kipuamassa oleva, nykyään Kangasalla asuva alttoviulisti ja laulaja Samer Saad juhlaorkestereineen.

 

Pälkäne ja Kangasala olivat edelläkävijöitä

Pälkäneen ja Kangasalan nimet on painettu isoilla kirjaimilla, kun muistellaan mitä on 80 vuoden aikana tapahtunut SPR:n Hämeen piirin historiassa.

Perustamisvuonna 1937 piirihallituksessa istui tohtori Eeva Tulenheimo Kangasalta. Hän oli tulisieluinen auttaja ja neuvottelutaitoinen järjestöihminen. Tulenheimo sai hämäläiset tuota pikaa järjestäytymään SPR-osastoihin. Ensimmäisinä aloittivat Kangasala ja Pälkäne.

Jos ihmisiltä kysytään mitä tulee mieleen nimestä Punainen Risti, niin puolet vastaa verenluovutus ja toinen puoli Nälkäpäivä. Nälkäpäivä on Suomen merkittävin vapaaehtoisvoimin toteutettava avun keräys.

– Ja se on ihan pälkäneläistä tekoa, Hämeen piirinhallituksen jäsen Pirkko-Liisa Ollila sanoo ihailua äänessään.

– Onneksi Mailis Korhonen päätti yhdessä Erkki Korkaman kanssa tehdä Siskonpäivä tempauksen vuonna 1980.

Korhonen toivoi pälkäneläisten antavan keräykseen yhden päivän ruokarahat. Keräys onnistui heti ja siitä lähtien, jo 35 vuotta se on ollut Punaisen Ristin nimikkotapahtuma ja vahva tukijalka avun viemiseen katastrofeihin kotimaassa ja ulkomailla.

– Mailis muuten keksi toisenkin keräysidean ja sekin onnistui – liian hyvin. Päätettiin kerätä yhden päivän ajan tietullia SPR:n hyväksi. Poliisi pyysi, ettei tempausta uusita, koska liikenne tukkeutui, kun autoilijat sankoin joukoin pysähtyivät tullattaviksi!

Punaisen ristin sydänhämäläisosastot järjestävät sunnuntaina Kangasalla toimintapäivän ja juhlakonsertin, joka juhlistaa SPR:n Hämeen piirin 80-vuotista taivalta. Torilla ja Kangasala-talolla on monipuolista ohjelmaa kello 12 alkaen. Kangasala-talon konsertti alkaa kello 15. Sen yhtenä tähtenä soittaa Samer Saad.