Ikinuoret talkoilivat linnunpönttöjä

Linnunpönttö valmistuu yhteistyönä. Riitta ja Erkki Palkee vauhdissa.
Tällaisia pönttöjä ikinuoret talkoilivat.

Ikinuorten jokaviikkoisissa kokoontumisissa käyvien mieli virkistyy, kun kerholaiset ohjaajansa Jouko Henttosen johdolla jumppauttavat aivojaan kahvittelua ja seurustelua unohtamatta. Viime viikolla Kontulassa myös kädet ja samalla koko keho saivat liikettä kerholaisten nikkaroidessa linnunpönttöjä.

– Ihan hiki tässä tulee, Raili Elkelä huokaa.

Ikinuoret antoivat näin oman panoksensa Yleisradion noin vuosi sitten julkistamaan Miljoona linnunpönttöä -kampanjaan, jolla innostetaan suomalaisia rakentamaan asuntoja siivekkäille.

– Miljoonan raja meni rikki viime viikolla, Henttonen tietää tavoitteen täyttymisestä.

Kampanja on käynnissä toukokuun loppuun saakka. Pönttöpörssiin voi rekisteröidä uusien asumusten lisäksi myös jo käytössä olevia pönttöjä. Kampanja täyttää todellista tarvetta, sillä vanhat metsät koloineen ja lahopuineen ovat katoamassa Suomesta.

Osien kokoamista

Ikinuorten urakkaa nopeutti se, että Jouko Henttonen oli ennen kerhon alkamista sahannut rakennusainekset, laudat ja levyt, määrämittaisiksi. Tekotarpeita oli varattu parillekymmenelle pöntölle.

Raili Elkelä nikkaroi kerhossa elämänsä ensimmäisen omin käsin tehdyn pöntön. Paljon enempää kokemusta ei ollut Jorma Lindholmilla.

– Jos yhden tai kaksi olen tehnyt, varmaan joskus koulun käsityötunneilla, hän arveli.

Kerholaisten tekemät ja heidän omikseen jääneet pöntöt ovat reikänsä koon puolesta sopivia pikkulinnuille, kuten tiaisille ja kirjosiepoille. Riitta ja Erkki Palkeen pihapiirissä käyttäjiä odottaa kolmisenkymmentä pönttöä.

– Neljä niistä jäi tyhjäksi viime kesänä, Erkki Palkee kertoi.

– Jotkut muut saavat sen takia ottaa nämä meidän tekemät pöntöt, mies viittasi vaimonsa kanssa yhteistyössä kerhossa valmistuneisiin asumuksiin.

Uusille urille

Ikinuoret nikkaroivat linnunpönttöjä kerhoon lahjoitetuista aineksista. Puutavara tuli Pirkko-Liisa Heinolta, levypalat Kangasalan kunnalta ja ruuvit Palkeen pariskunnalta. Pönttöjen rakentajat käyttivät omia työvälineitään.

Lempi Haavisto ja Maija Rantanen tekivät talkoissa oman osuutensa jo ennen pönttöjen kokoamista.

– Me puhdistimme ja hioimme suuaukot. Ne olivat aika tikkuiset, Lempi Haavisto mainitsi.

Ikinuorten puutyöpäivä oli Jouko Henttosen idea, joka toi kerhon ohjelmaan erilaista ja innostavaa vaihtelua.

– Tämä piti toteuttaa jo syksyllä, mutta ehkä kevät onkin parempi ajankohta, hän huomautti.