Häme-teko -palkinto ojennettiin Vilkmanille

Rautajärven palkittu perinnetapahtuma sai alkunsa vuosituhannen vaihteessa. Jouko Vilkman palkittiin sunnuntaina Häme-teko 2016 -palkintolaatalla.

Hämeen Heimoliiton myöntämä Vuoden 2016 Häme-teko -palkinto ojennettiin Jouko Vilkmanille sunnuntaina Vanhalla Savotalla. Vilkman on yhdessä perheensä kanssa järjestänyt perinnetapahtumia Rautajärvellä jo 15 vuoden ajan. Palkinto myönnettiin pitkäjänteisestä perinneharrastuksesta, jonka vaikutus ulottuu useiden kuntien alueelle.

Häme-teko on vuosittain jaettava palkinto merkittävästä toiminnasta hämäläisen kotiseututyön, hämäläisen kulttuurin tai perinne- ja kulttuurimaiseman hyväksi. Tekona huomioidaan myös pitkäjänteinen tavoitteellinen kotiseututyö, alueen tai kohteen tunnetuksi tekeminen tai teon lähiyhteisölle antama merkittävä taloudellinen hyöty. Palkinnon saajana voi olla niin yksityinen henkilö, yhdistys, yhteisö, kunta, seurakunta kuin yrityskin.

Monipuolisesti ja kaikin aistein

Vanha Savotta järjestettiin 16. kertaa viime viikonloppuna. Tapahtuma esitteli perinnetyönäytösten avulla Suomen metsähistoriaa 1800-luvun lopun kaskimailta ja tervanpoltosta 1980-luvun puunkorjuuseen metsäkoneilla. Yleisö pääsi jälleen tuttuun tapaan eläytymään vanhaan metsäperinteeseen kaikilla aisteilla.

Tapahtumassa oli Vilkmanin omien perinnetraktorien ja museoesineistön lisäksi kymmeniä perinneharrastajia esittelemässä vanhoja metsäkoneita, traktoreita, moottorisahoja, kuorma-autoja ja perinnetyökaluja.