Yhdistymissopimuksen toteutumisselvitys: Uuden Pälkäneen ensimmäisten kymmenen vuoden aikana on kehitetty ennen kaikkea Luopioisten puolta

On tehty enemmän kuin luvattiin

– Suurin piirtein kaikki on tehty, mitä sovittiinkin, sanoi kuntaliitoksesta reilut kymmenen vuotta sitten neuvotellut pitkän linjan päättäjä Jarkko Pihkala.

”Luopioinen on ollut kymmenen vuotta pälkäneläinen. Mitä on jäänyt käteen kyseiseltä ajalta?

Toivoisin, että sekä silloiset että nykyiset päättäjät listaisivat hyvät ja huonot asiat. Mitä kävi esimerkiksi niin sanotuille porkkanarahoille? Mitä tuli luvattua ennen yhdistymistä ja miksi niin ei tehty?

Pieni pa-kunta (velan määrä/asukas) on keskittänyt ”tarpeensa” Onkkalaan, kuten Luopioinen aikanaan kirkonkylälle”, Sydän-Hämeen Lehden mielipidepalstalla kirjoitettiin alkuvuodesta.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Eero Laesterä pyysi viranhaltijoita laatimaan pyydetyn välitilinpäätöksen ensimmäisistä kymmenestä yhteisestä vuodesta. Laajan selvityksen tiedokseen saanut kunnanvaltuusto saattoi myhäillä tyytyväisenä: on tehty se, mitä luvattiin ja paljon enemmänkin.

Uusi kunta on alkutaipaleellaan kehittänyt nimenomaan Luopioisten puoleista osaa, vaikka Onkkaala on nyt saamassa suurinvestointinsa.

– Lehdissä välillä purnataan, ettei yhdistymissopimusta ole noudatettu. Mutta suurin piirtein kaikki on tehty, mitä sovittiinkin. Rautajärven kaava on vasta valmistumassa, koska rautajärveläiset itse möhlivät ensimmäisen käsittelyn. Esteellisyyksien vuoksi se piti laittaa uudelleen nähtäville. Aitoon kaavoitus jäi vielä tuleville kausille, Jarkko Pihkala (kok) sanoi.

Laesterä kiitteli työlään selvityksen tehneitä viranhaltijoita sekä kunnalle synninpäästön antanutta senioripäättäjää.

– Jos Pihkala sanoo, että asiat ovat maalissa, niin toivoisin että se ymmärrettäisiin koko kunnassa, ja vanhat rajat vihdoin poistuisivat Onkkaalan, Aitoon ja Luopioisten väliltä.

Jukka Kittilä (kesk) oli samoilla linjoilla.

– Vakuuttava lista. Hommia on viety hienosti eteenpäin. Kunta ei myöskään estä kylien omatahtoista kehittämistä. Parhaillaankin on päällä hienot messut Mikkolan Navetalla.

Monissa Luopioisten hankkeissa on hyödynnetty kylien omaa ideointia ja talkootyötä. Muun muassa Mikkolan Navetan toimintakeskus, Rautajärven kuntosali ja Luopioisten kuntorataremontti ovat syntyneet kunnan ja kyläläisten yhteistyöllä.

Timo Ailion (sd) mielestä kaikkia kuntaliitoslupauksia ei ole vielä lunastettu, koska Luopioisten historiaa ei kirjoitettu loppuun saakka. Nyt työtä saatellaan päätökseen kotiseutuyhdistyksen ja sukututkijoiden johdolla.

Lisäksi Ailio toivoi kaavaa Luopioisiin.

– Kirkonkylän kaava on vielä tekemättä Rajalanniemen susikaavaa lukuun ottamatta.

 

Kouluja lakkautettiin Pälkäneen puolelta

– Vakuuttava lista. Hommia on viety hienosti eteenpäin, Jukka Kittilä kiitteli yhdistymissopimuksen toteutumisselvitystä.

Yhdistymissopimuksen toteutumisselvityksen mukaan kunta on edistänyt monipuolisesti asukkaiden palveluita ja elinolosuhteita sekä elinkeinojen toimintamahdollisuuksia. Palvelut eivät ole kadonneet kylistä, vaikka sosiaali- ja terveyspalvelut ovat siirtyneet Kangasalan hoidettavaksi ja kansalaisopistopalvelut Valkeakoski-opistolle.

Kouluverkkoa on harvennettu vanhan Pälkäneen puolella, josta on lakkautettu liian pieniksi kutistuneet Salmentaan, Laitikkalan ja Epaalan koulut. Luopioisissa lakkautettiin yläkoulu, ja alueen oppilaat voivat käydä joko Anna Tapion koulussa tai yhteiskoulussa.

Aitoon, Luopioisten Kirkonkylän ja Rautajärven alakouluja on remontoitu. Aitoossa alakoulu asettui yläkoululta vapautuneisiin tiloihin. Alakoulun puoli remontoitiin päiväkodiksi ja ryhmäperhepäivähoitoa varten räätälöity sadan tonnin talo myytiin Pukkivuoresta.

Luopioisten Lumpeennupun päiväkodin pihapiiri on uusittu ja julkisivuremontti tehdään tulevana kesänä. Rautajärven lainausasema korvattiin kyliä kiertävällä kirjastoautolla ja Luopioisten kirjasto muuttuu keväällä osin omatoimikirjastoksi. Tänä vuonna aloitettiin kutsutaksikokeilu Rautajärvi-Pohja -välillä.

Luja-Lukon kanssa tehty sopimus on taannut jumpat, vesijumpat ja koulujen liikuntakerhot myös Luopioisten alueella. Luopioisten lähiliikuntapaikka on saneerattu ja kuntosalin välineet uusittu. Ensi kesänä aletaan kunnostaa Aitoon kuntorataa.

Kunnan strategiassa Pälkäneen vahvuudeksi nostetaan kylien elinvoimaisuus. Kylien omaehtoista toimintaa tuetaan avustuksilla. Viime vuonna kunta vieraili kaikissa niissä vanhan Luopioisten puolen kylissä, joissa toimii kyläyhdistys. Kierroksen avulla haettiin tietoa kylien toiminnasta ja uusia käytäntöjä kylien ja kunnan yhteistyön parantamiseksi.

Kunnan palvelupiste toimii Mikkolan Navetan Pytingillä. Siellä neuvotaan muun muassa alkavia yrittäjiä ja esitellään joka kylään rakennettavaa valokuitua. Aktiivisen neuvonnalla on synnytetty pieni yrittäjyysbuumi: kuntaan syntyy parhaillaan runsaasti uusia yrityksiä. Alkuvuodesta kunta sai Pirkanmaan Yrittäjien ja Pirkanmaan liiton kunniamaininnan yrittäjyyden ja elinvoiman kehittämisestä.

Myös kunnan talous on pysynyt kunnossa. Taseeseen on kertynyt ylijäämää toistakymmentä miljoonaa ja kuntakonsernin taseeseen 17 miljoonaa euroa. Lainaa sen sijaan on selvästi keskivertokuntaa vähemmän.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?