Pienet pienten puolella

Kalle Helminen (vasemmalla), Jaakko Heino ja Mika Hippeläinen tempaisivat kevään kunniaksi ja ideoivat linnunpönttötempauksen asiakkaidensa iloksi.

– Tämä on vähän tällainen pienet pienten puolella -juttu, eräjärveläinen yrittäjä Kalle Helminen Kallen Helmipuusta nauraa.

Kollegat, MKH-Rakennustarvikkeen Mika Hippeläinen Rautajärveltä ja Pekan Puun Jaakko Heino Orivedeltä yhtyvät nauruun. Kolmikko keksi tempaista kevään kunniaksi ja jakaa yrityksissään asioiville ihmisille linnunpönttöjä. Puualan yrittäjät eivät tyytyneet urakoimaan sataa – yhtä jokaiselle itsenäisen Suomen vuodelle – linnunpönttöä mieheen, vaan pistivät kukin vielä yhdellä paremmaksi.

– Ollaan täällä Hämeessä vähän aikaamme edellä, Helminen virnistää.

Linnunpönttöjä aletaan jakaa kuluvan viikon keskiviikosta eteenpäin. Rautajärvellä ja Eräjärvellä liikkeet ovat avoinna myös lauantaina. Pöntönhakumatkan yhteydessä voi tarkastella, millaista toimintaa lähialueen puualan yrittäjillä oikein on.

– Tämä tempaus on samalla keskinäistä verkostoitumistammekin. Linnunpönttöjen tekeminen sopii puualan yrittäjille, ja teemmehän tässä samalla asumuksia metsän pienille. Pieniä toimijoita isojen ketjujen rinnallahan me itsekin olemme, yrittäjät miettivät.

Sama malli kaikissa pöntöissä

Kaikki 303 linnunpönttöä on tehty tietyn mallin mukaan. Asumuksissa on puhtaanapitoa helpottava irrotettava katto, ja mitat on suunniteltu siten, että ne sopivat viidelle tai kuudelle eri pikkulintulajille. Tekeminen oli tottuneille puunkäsittelijöille nopea homma.

– Parissa päivässä sai helposti kaikki tehtyä, miehet vakuuttavat.

Mika Hippeläinen miettii, että linnunpönttötempaus sopii hyvin käynnissä olevaan Suomen juhlavuoteen.

– Puuala on Suomessa varmaan kaikkein perinteisin ala, ja aika perinteisiähän nuo linnunpöntötkin ovat, Hippeläinen toteaa.