Vanhan hirsirakennuksen uusi elämä: Modernin senioriasumisen kohde valmistuu yksityisellä rahalla

Pöllölän avoimet ovet vetivät väkeä

Modernin yhteisöasumisen rakennuskohteessa, Luopioisiin remontoitavassa Pöllölässä järjestettiin sunnuntaina avoimien ovien päivä.

Sari Päätalo ja Antti Sjöstedt tulivat tutustumaan Pöllölään ja arvioimaan kohteen soveltuvuutta seniori-ikäisille sukulaisilleen.

– Kummituksia emme ole täällä vielä tavanneet ja vuokratasosta on tulossa kohtuullinen, Päivi Loukamo tiivisti vastaukset päivän kysytyimpiin asioihin.

Osuuskunta Pöllökartanon tiedottajana toimiva Loukamo oli yksi sunnuntaina pidettyjen avoimien ovien puuhanaisista.

Rakenteilla olevaa Pöllölää kävi katsastamassa yli kolmekymmentä henkilöä.

– Katsojat olivat aidosti kiinnostuneita tällaisesta uudesta senioriasumisen mallista. Yllättävän moni tuntui myös harkitsevan muuttoa tänne. Saimme myös paljon kehuja siitä, että olemme pelastaneet vanhan, hienon hirsitalon, osuuskunnan puheenjohtaja Seppo Kääriäinen kertoi.

Avoimien ovien päivän tarkoituksena oli herättää keskustelua senioriasumisesta ja yhteisöllisen asumisen mahdollisuuksista. Teemapäivä liittyi sunnuntaihin saakka Mikkolan Navetalla jatkuvaan Asumaan 2017 -näyttelyyn.

 

Matkan varrella on ollut mutkiakin

Pöllölän alakerran rakennustyöt ovat siinä vaiheessa, että huoneiden rungot ovat pystyssä ja osittain jo levytettyjä. Sunnuntaina pääsi kulkemaan asunnoissa ja tilaratkaisut olivat helposti hahmotettavissa. Yläkerrassa runkotyöt ovat vielä kesken eikä yleisö päässyt sinne nyt turvallisuussyistä.

Osuuskunta Pöllökartanon väki on tehnyt ensimmäisen rakentamisvuoden aikana satoja tunteja talkootyötä.

– Lähinnä olemme siivonneet rakennustyömaata ja päättäneet materiaalivalinnoista, Seppo Kääriäinen sanoi.

Varsinaisen rakennustyön Pöllölässä tekevät Hemlog Kukkia Oy:n ammattilaiset. Työmaan vastaavana mestarina on Veikko Jokela, joka saa Osuuskunnan jäseniltä paljon kiitosta.

Pöllölään tulee seitsemän vuokra-asuntoa, joissa jokaisessa on oma kylpyhuone ja keittiö. Lisäksi on yhteisiä tiloja, kuten saunaosasto, iso keittiö, oleskelutila ja lasikuisti.

 

Vaihtoehto palvelutalolle

Osuuskunta Pöllökartanon toimitusjohtaja Leena Ilmola toimi yhtenä Pöllölän esittelijöistä.

Osuuskunta Pöllökartanon toimitusjohtaja Leena Ilmola esitteli taloa ja sen ideaa katsojille.

– Haluamme osoittaa, että senioriasumiseen on muitakin ratkaisuja kuin suurella rahalla rakennettavat palvelutalot. Meidän ratkaisumme tuottaa kohtuulliset neliöhinnat ja työtä paikallisille yrittäjille. Emme halua olla rahoittamassa minkään suuryrityksen voittoja, Ilmola napauttaa.

Osuuskunta rahoittaa hankkeen kokonaan pankilta ja yksityishenkilöiltä lainatulla rahalla. Julkisen rahoituksen ehtona olisi ollut suurten rakennusurakoitsijoiden kilpailuttaminen.

– Rahoituksen hankkiminen oli yllättävän vaikeaa ja se on viivästyttänyt projektiamme. Muun muassa yhteisten tilojen merkitystä ja hyötyjä piti aika paljon perustella rahoittajille, Ilmola hämmästelee.

Vanhan korjaaminen on aina yllätyksellistä, eikä kustannuksia ole helppoa ennakoida lähtötilanteessa. Pöllölässäkin monia rakenteita on jouduttu purkamaan ja uusimaan, mutta nyt rakennustyöt ovat siinä vaiheessa, että kulut pystytään arvioimaan tarkemmin.

– Me pystymme tarjoamaan vuokra-asumista sellaiseen hintaan, johon ihmisillä on varaa. Pöllölä ei ole tarkoitettu vain hyvätuloisille.

Pöllölän asunnoista osa on jo varattu, loppuihin otetaan varauksia aikajärjestyksessä.

– Tämä on kokeilu. Haluamme osoittaa, että säällisen elämän skenaario on mahdollinen. Tulemme seuraamaan asukkaiden tyytyväisyyttä, kustannuksia sekä asumisen hiilijalanjälkeä, Leena Ilmola sanoi.

 

Ideaa voisi toteuttaa muuallakin

Pirjo Turunen ja Kirsti Luoto tulivat tutustumaan Pöllölään lauantain Muuttuva tulevaisuus -luennon innoittamina.

– Tulimme katsomaan, miten toteutus täällä etenee, Turunen kertoi.

Naiset olivat tyytyväisiä näkemäänsä. Heidän mielestään ikääntyminen on otettu suunnittelussa hienosti huomioon.

– Oma yksityisyys on turvattu. Toki tässä asumisen mallissa taitaa olla hyötyä sosiaalisesta luonteesta, Luoto pohdiskeli.

Sijainti keskellä kylää sai myös kiitosta.

– Ei ikäihmisiä pidä mihinkään mettäkorpeen viedä, Turunen sanoi.

Pälkäneellekin voisi naisten mielestä tulla vastaava kohde.

Sunnuntain näyttö oli toinen Pöllölässä järjestetty avoimien ovien tilaisuus. Kohteeseen pääsee tutustumaan jatkossakin rakennustöiden edetessä.

– Järjestämme seuraavan avoimien ovien päivän todennäköisesti kesän aikana, Loukamo kertoi.

Pöllölään kävi sunnuntaina tutustumassa yli kolmekymmentä henkilöä. Kierros käynnistyi tutustumalla pohjapiirustuksiin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?