Sote tai ei, oma kunta on tärkein

Vaalitorilla aatteita oli sekä ilmassa että keskusteluissa.

 

Keskustaväki tarjosi kuumaa kaurapuuroa marjojen kera.

 

Lauantaina Pälkäneen vaalitorilla tunnelma oli hilpeä, kun viisi kuntavaaleissa ehdokkaita asettanutta puoluetta otti mittaa toisistaan kahvin, lättyjen, kaurapuuron, grillimakkaran, koira-ajelujen ja musiikkiesitysten voimin. Torilla liikuskelevat ehdokkaat poikkeilivat sopuisasti maistelemassa kaikkien puolueiden herkkuja, eikä markkinahumussa käyty kiivaita väittelyitä.

Näkymää täplittivät harmaan loskasään keskellä puolueiden omien värien lisäksi Keskustan ilmapallot ja SDP:n jakamat hiekkaämpärit ja -lapiot, mutta monien tapahtumaa katsomaan tulleiden kuntalaisten mietteet olivat kaikesta huolimatta vakavat.

Henki oli se, että oma vahva kunta halutaan säilyttää kaikista tulevista hallinnon murroksista huolimatta.

– Tänne pitää saada lisää asukkaita, jotka tuovat elinvoimaa kuntaan. Taloille on tilaa, mutta kuka rakentaisi? Tontit pitää saada kaupaksi, pohti yrittäjä Teemu Järvenpää.

Vihreiden vetonaula oli 2-vuotias hovawart Rina, joka ajelutti lapsia kärryissä.

 

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiat askarruttavat kuntalaisia, vaikka niiden pitäisi pian haihtua kokonaan kuntalaisten harteilta. Ilmassa oleva sote-epävarmuus sai vaalitorin yleisön tenttaamaan tiukasti ehdokkailta, mitä pälkäneläisille jatkossa tapahtuu.

– Harjutuulen alasajo pelottaa. Kaikki vanhukset eivät selviä kotona, ja me tietysti toivomme, että hoitopaikat järjestyisivät läheltä, sanoi eläkkeellä oleva terveydenhoitaja Hannele Näsi.

– Ei sote-uudistus yksin riitä takaamaan iäkkäiden ihmisten turvallisuutta. Kunnan toimia tarvitaan ehdottomasti myös, arveli linja-autonkuljettaja Raimo Ohtonen, hänkin eläkeläinen.

 

Vasemmistoliiton makkaragrillillä käytiin keskuisteluja puolueiden välillä.

Viitanen ihastui lasten julisteisiin

Kansanedustaja Pia Viitanen poikkesi vaalitorilla vauhdittamassa SDP:n vaalikampanjaa ja ihasteli ensi töikseen Pälkäneen torin reunaa koristavia

Kansanedustaja Pia Viitanen vauhditti SDP:n vaalikampanjaa.

lasten taiteilemia vaalijulisteita.

– Valokuvasin ne itselleni muistoksi. Hienoa, että lapset on otettu täällä tällä tavoin huomioon – näin he oppivat demokratiaa, hän kiitteli.

Vasemmisto on Pälkäneen poliittisissa voimasuhteissa vähemmistönä, mutta Viitanen vakuutti uskovansa, että puolueen sanoma kantaa myös pälkäneläisehdokkaat hyvään tulokseen.

Kokoomus luotti perinteiseen kahvitarjoiluun.

– Meillä on takuuvarmaa, että pidämme työllisyyden ja hyvien kaikkien saatavilla olevien peruspalvelujen puolta,  Viitanen vahvisti.

Hän muistutti, että ennen kuin sote-uudistus lopullisesti toteutuu, kunnissa tehdään monia sitä koskevia tärkeitä päätöksiä. Nyt valittavat kuntapäättäjät ovat lisäksi ratkaisevassa asemassa, kun tehdään uusia linjauksia ja painotuksia ilman sosiaali- ja terveyspuolen rasitetta.

– Soten jälkeen kunnat jäävät joka tapauksessa merkittäviksi vaikuttajiksi koko yhteiskunnassa, joten tässä valitaan kaikkien kannalta todella tärkeitä päättäjiä, Viitanen muistutti.