– Tässä on räknäilty, että jos neljä, viisi ihmistä puuttuu, niin muuten on koko kylän väki paikalla, Antero Toivonen sanoo ja silmäilee täysiä pöydällisiä Vehkajärven entisen koulun luokkahuoneessa. Liisa Alanko piti tarkkaa lukua kevään ensimmäisten illanistujaisten kävijöistä ja sai tulokseksi peräti 47 vierasta.
Keskiviikkoillan suosio osoitti, että Vehkajärven Marttojen ideoimalla olohuone-toiminnalla on selkeä tilaus. Kyläläisillä on suuri halua tavata toisiaan, rupatella ja istua iltaa yhdessä. Seuraavan kerran Marttojen pannu on kuumana, pöytä koreana ja koulun ovet avoinna yhteiseen olohuoneeseen huhtikuun 19. päivänä.
Iloinen ilta
hyvässä seurassa
Keskiviikkoiltana koulun piha on täynnä autoja, eteisen naulakot pursuavat päällysvaatteita. Luokkahuoneessa käy niin innokas ja samalla voimakas puheensorina, että kuulluksi tuleminen pöydän yli vaatii äänen korottamista. Koolla on iloisella tuulella olevaa väkeä.
– Ilta on ylittänyt kaikki odotukset, Anja Karppi hehkuttaa.
– Mahtavat tunnelmat, Antero Toivonen kuvaa.
– Muuten kylä on talvella kuin kuollut. Viikkotolkulla menee aikaa, ettei näe ketään, ei vierasta, ei tuttua, mies täydentää.
Koko viiden hengen pöytäseurue tunnustaa ja tietää sen tosiasian, että naapurissa piipahtaminen, kyläily on kuivunut pois. Taloon ei poiketa ainakaan silloin, jos kävijällä ei ole mitään erityistä asiaa.
– Aika heikkoa se on, Toivonen sanoo.
– Jos ulkona tavataan, niin silloin jäädään juttelemaan, vapaa-ajanasunnollaan Kuhmoisissa ison osan vuodesta asuva, helsinkiläislähtöinen Pirkko Korpinen mainitsee.
Elli Viljamaa sanoo omasta puolestaan, että ihmisiä näkee vain ohi ajavissa autoissa. Muiden kyläläisten kanssa voi päästä juttusille, jos menee jumalanpalveluksiin omaan kirkkoon ja jää siellä mahdollisesti tarjottaville kirkkokahveille. Sahalahden terveysasemallakin tuttuja nähdään.
– Tällainen toiminta tuli ihan todelliseen tarpeeseen, hän vahvistaa.
Kuulumisten vaihtoa
ja puhetta koulusta
Neljän naisen ja yhden miehen muodostamassa pöytäseurueessa, joka välillä täydentyi tyhjäksi jääneelle tuolille istuneelle vaihtuvalla jäsenellä, keskustelua herätti varsinkin Vehkajärven koulun tulevaisuus.
– Kunta on tätä myymässä. Ja jos koulu ei mene kaupaksi, se puretaan, Antero Toivonen tietää.
Kyläläisille tärkeän kokoontumispaikan mahdollista menettämistä murehtii Sirkka Valkama.
– Koulu on meille tärkeä, hän painottaa.
Kun Toivosen tekemän arvion mukaan olohuoneessa oli istumassa keskimääräiseltä iältään noin 70-vuotiaita ihmisiä, niin luonnollisesti terveysasiat, omat ja toisten, puhuttivat nekin.
– Kuulumisia on vaihdettu. Kyselty, miten on voitu, jos ei ole talven aikana nähty, Viljamaa kertoo.
Koko luokkahuoneessa keskustelua virittivät muiden muassa Antero Toivosen mukanaan tuomat ravikilpailujen vanhat valokuvat ja julisteet, jotka kiersivät kolmituntisen illanvieton aikana pöydästä toiseen. Jatkossa tulevissa tapaamisissa on ohjelmaa ajateltu olevan sen mukaan, miten kävijät sitä toivovat.
Rahat käytetään
kyläläisten hyväksi
Ensimmäisen olohuoneillan osallistujamenestys ei tullut yllätyksenä toiminnan käyntiin polkaisseille Vehkajärven Martoille.
– Veikkailimme etukäteen kävijämäärää. Pienin arvio oli 28, suurin 50 ihmistä, paljastaa Liisa Alanko, joka yhdessä Sinikka Toivosen kanssa ideoi rungon yhteiskyläilylle.
– Vapaalle juttelulle on selvästi tarvetta, hän lisää.
– Televisiota tulee illat katsottua, Sirkka Valkama kertoo.
– Ja sieltäkin tulee melkein pelkkiä uusintoja, Antero Toivonen täydentää.
Idea yhteisestä olohuoneesta syntyi, kun Martat havahtuivat siihen, kuinka liian moni nyhjöttää yksin tai kaksin pirtissään aivan liian pitkiä aikoja. Tämän elämänmenon pohjalta naiset päättivät kutsua seuraa kaipaavat kylään koululle ja tarjota siellä vieraille kahvit suolaisten ja makeiden leipomusten kera.
– Haluamme käyttää Marttojen varoja kyläläisten hyväksi, Liisa Alanko viittaa tarjoilupöytään, jonne ei nosteta kulhoa kahvirahaa varten.
Olohuone Vehkajärven entisellä koululla avoinna seuraavan kerran 19.4 klo 17-20.