Kevätsiivousta

Kun aurinko alkaa enempi paistaa, niin iskee siivousvimma. Todettakoon, että tuo tauti on vuosi vuodelta laimentunut. Liekö syynä silmiin hiipivä harmaakaihi vaiko tarmokkuuden aleneminen?

Ulkonakin lumen sulaminen paljastaa talven mittaan kertyneet roskat, koirankakat ja muut epäsiisteydet. Toisaalta, vaikka taajaman lemmikkimäärä on kasvanut, niin tienvierusten epäsiisteys on pikemminkin vähentynyt. Joskus 1990-luvulla Luopioisten kirkollakin oli kylätoimikunta, joka aika monena vuonna järjesti raitinsiivoustalkoot. Ihan kivaa yhteistä puuhaa se oli. Vieläköhän nykyään talkoillaan tuohon tyyliin? Joskus on sattunut silmään, että koululaiset ovat ympäristönsiivouspuuhissa. Hyvä juttu!

Jostakin vuosikymmenten takaa palasi vanhukselle mieleen eräs asumiskäytäntö, joka taisi silloin olla aika yleinen. Kun väkeä oli paljon ja lämmitettäviä neliöitä vähän, niin keväällä levittäydyttiin avovinttiin. Sisähuoneissa tuli siistimpää. No, ei se vielä tähän aikaan vuodesta tainnut tapahtua, vaan ehkä vapun tienoilla. Sitten kai joskus mikkelinpäivän aikoihin ahtauduttiin takaisin lämmitettäviin tiloihin.

Kun siivoaminen tänä keväänä tuntuu raskaammalta kuin vuosi sitten, miettii helpotuskeinoja. Jos roinaa olisi vähemmän, niin homma sujuisi kevyemmin. Ihanaa, kun meidänkin kylässämme on kolme kirpputoria. Nuukalle ihmiselle olisi näet kova paikka, jos pitää viedä ehjä tavara roskikseen.

Viime vuosina on kevätsiivouksen yhteydessä iskenyt yleisemminkin raivausvimma, ettei jäisi niin paljon roinaa jälkeläisten riesaksi.  Etteivät sitten kovin parjaisi hoitolaitokseen joutunutta tai edesmennyttä mummoa: Pitikö sen onnettoman kaikki paperit säilyttää? Ikivanhat tiliotteet ja kuitit voi huoletta tuhota, mutta kirjeitten, valokuvien ja lehtileikkeitten kanssa pitää harrastaa pohdintaa perusteellisemmin.

Vanhat lehtileikkeet on tutkittava tarkkaan ja aikaa kuluu, kun melkein joka juttu pitää lukaista. Voi tulla vastaan ihan mielenkiintoisia löytöjä, kuten sivu 13 Sydän-Hämeen Lehden kesä- tai joululehdestä noin vuodelta 1989. Siinä oli toimittaja Satu Lehtosen kirjoitus Rajalanniemeen tulee lomakylä.

Kerrotaan, että Luopioisten Rajalanniemessä käynnistyvät kohta lomakylän rakennustyöt. Noin 35 hehtaarin alueelle rakennetaan korkeatasoinen ympärivuotiseen käyttöön tarkoitettu lomakeskus, kustannusarvio noin 45 miljoonaa markkaa, kunta hankkeessa mukana. Alueelle tulisi 80–100 lomaosaketta, ravintola, tenniskentät, uimarannat, venesatamat, kuntopolut ja ratsastustallit. Kylpyläkin oli suunnitelmissa. Vaan ei hanke sitten näköjään ole toteutunut, taisi iskeä 1990-luvun alun lama. Sittemmin Rajalanniemeen tuli omakotialue, jossa on yhä tilaa tehdä koteja kauniisiin Kukkian maisemiin.

Tuli kirjoitetuksi hiljattain 1939 vuoden kunnalliskertomuksesta ja karjalaisten tulosta Luopioisiin. Nyt löytyi lehtemme joululiitteestä vuodelta 1985 kunnallismies Toimi Kaukosen yksityiskohtainen kirjoitus Siirtoväen sijoittaminen Luopioisiin talvisodan aikana.  Siinä on luettelo muuttajista: nimi, kotiseurakunta, syntymävuosi ja sijoituspaikka.

Niin että ihan mielenkiintoista materiaalia arkistosta löytyy, joten kevätsiivous kannattaa tehdä.

Mymmeli