Heikki Rönni: Yksi valtuustokausi riitti laitikkalalaiselle

Iso laiva ei helpolla käänny

Muun muassa kyläkouluasiat olivat reilut neljä vuotta sitten tapetilla, kun Heikki Rönni lupautui kuntavaaliehdokkaaksi. Laitikkalalainen keräsi sitoutumattomana keskustan listalla toiseksi eniten ääniä ja nousi valtuuston lisäksi myös kunnanhallitukseen.

Heikki Rönnin valtuustovisiitti jäi yhden kauden mittaiseksi.

Valtuustovisiitti jäi kuitenkin yhden kauden mittaiseksi.

Rönni uskoi voivansa viedä kunnalliseen päätöksentekoon yrittäjämäistä suoraviivaisuutta. Neljässä vuodessa hän on huomannut, ettei iso laiva kovin helpolla käänny.

– Ennakkoarvioni osoittautuivat osin paikkansa pitäviksi: kunnallinen päätöksentekokulttuuri on aika perinteistä ja tehotonta. Asiat on tehty turhan hankaliksi ja byrokraattisiksi.

Rönni huomauttaa, että päättyvä nelivuotiskausi oli luonteeltaan sellainen, että työläitä selvityksiä ja lausuntoja suollettiin poikkeuksellisen paljon.

– Kyllähän loputon lausuntojen antaminen kypsytti heti alkuvaiheessa. Jokseenkin jokaisessa kunnanhallituksen kokouksessa oli joku sote-lausunto. Niihin käytettiin valtava määrä virkamiesten ja luottamushenkilöiden aikaa, vaikka jo lausuntoa annettaessa mietitytti, että kukahan pitkiä sepustuksia edes lukee ja mitä pienen kunnan lausunto isoon asiaan vaikuttaa.

Kunta- ja palvelurakennetta on yritetty remontoida jo pitkään. Kunnat ovat lausuneet jokaisesta muutosversiosta, ja kohta suunnitelmat ovatkin menneet uusiksi. Myös kunta itse on ollut osasyyllinen turhaan selvitystyöhön.

– Minusta tuntuu, että jokainen tiesi, ettei Kangasalan ja Kuhmalahden kanssa tehty kuntaliitosselvitys tule ikinä toteutumaan. Mikään yritys ei olisi koskaan ryhtynyt vastaavaan urakkaan turhan takia.

Rönni toivoo, että päättäjät pääsisivät alkavalla kaudella keskittymään enemmän oman kunnan kehittämiseen, joka häntäkin eniten kiinnosti. Laitikkalalainen kuitenkin jättäytyy suosiolla sivuun.

– Arjen pyörittäminen on vaatinut melkoisia järjestelyitä. Pojan kanssa ajellaan viidesti viikossa Tampereelle lätkätreeneihin, joten kokoukset tulevat aina niiden päälle. Vaimollakin on iltahommia, ja lisäksi meillä on hoidettavana Villa Hepolahti.

Siitä Rönni on harmissaan, että myös Tero Ahlqvist jättäytyi yhden kauden jälkeen sivuun.

– Teron asioihin paneutuminen ja isojen kokonaisuuksien hahmottaminen on aivan ylivertaista. Kunnanhallituksessa yhteistyö on toiminut muutenkin hyvin. Suuri kiitos siitä kuuluu puheenjohtajalle. Eero Laesterän tietotaidosta ja yhteyksistä on valtava hyöty kunnalle, Rönni painottaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?