Kylmän sodan revanssi etenee

Niin idän kuin arabimaidenkin yksinvaltaiset hallitsijat kaatuivat, kun ihmiset alkoivat haluta vapautta ja parempaa elintasoa. Tehokas tiedonvälitys kasvatti tyytymättömyyttä. Televisiosarjat, elokuvat ja etenkin mainokset kertoivat aivan erilaisesta todellisuudesta kuin mihin kansalaiset olivat tottuneet.

Lännessä on tiedetty informaatiovaikuttamisen voima ja osattu hyödyntää viihdettä. Siksi Amerikan ja vapaan Euroopan ääntä tuutattiin ahkerasti rajan taakse. Idässä demokratiasta, vapaudesta ja markkinataloudesta tuli lännen hapatusta. Sen leviämistä torjuttiin parilla tuhannella voimakastehoisella radiosignaalia sotkevalla häirintäasemalla.

Informaatiovaikuttaminen aloitettiin jo sodan aikaan. Lännessä Hitlerin Saksaa vastaan rakennettu koneisto käännettiin nopeasti Stalinin Neuvostoliittoa vastaan.

Neuvostoliitto rakensi omat kanavansa, joissa toitotettiin muun muassa Suomeen, miten hyvin neuvostokansat elävät. Viesti ei uponnut kovin hedelmälliseen maaperään, sillä jokainen suomalainen tunsi jonkun, joka oli kuullut kommunismin kutsua ja lähtenyt itään maidon ja hunajan perässä. Rajan takana ihmiset päätyivät Stalinin vainojen uhreiksi vankileireille.

 

Kyynäröllä asustava eläkeläiskenraali Pertti Salminen on ollut tuottamassa jättimäistä nettisivustoa, jonka avulla voi tutustua kylmän sodan aikaan sekä Suomen tasapainoiluun idän ja lännen välillä.

Suomen asemasta kertoo se, että informaatiovaikuttamista suunnattiin Suomeen molemmista suunnista. Sotien aikaan aloitetut Amerikan äänen ja BBC:n suomenkieliset lähetykset jatkuivat pitkään sotien jälkeen. Lännen vaikuttaminen oli hienovaraista, eikä tällaisia kanavia osattu pitää propagandana.

 

Parinkymmenen vuoden hiljaiselon jälkeen informaatiosotaa käydään entistä laajemmalla rintamalla. Itsevaltiaat kokevat ykkösvastustajakseen lännestä leviävän demokratian ja vapaamielisyyden. Perinteisten arvojen puolustajaksi julistautuneen Venäjän presidentin hallinto lietsoo kaikkea sitä, mikä rapauttaa näitä arvoja.

Vladimir Putin on tiedustelutaustan omaava KGP:n kasvatti, joka oli häviämässä kylmän sotaa. Nyt hän ottaa revanssia uusien välineiden avulla. Enää propagandan levittämiseen ei tarvitse rakentaa radiolähetinverkkoa, sillä ihmiset ostavat itse vastaanottimet ja maksavat yhteytensä.

Nykyihmisen säntäilyä ja ajattelua ohjaa älypuhelin, joka toi sosiaalisen median jokaisen taskuun. Sen kautta on helppo toteuttaa propagandan vanhaa kaavaa: tarjotaan ratkaisuja itse lietsottuihin pelkoihin. Valeuutisten levittäminen ei saa ihmisiä uskomaan propagandaan, vaan menettämään uskonsa kaikkeen; haastamaan virallisen tiedon ja auktoriteetit.

 

Yhdysvalloissa tutkitaan, nostiko Venäjä informaatiosodan avulla Trumpin presidentiksi. Amerikkalaiset ovat jakautuneet kahteen leiriin, ja ensimmäiset osavaltiot pohtivat itsenäistymistä. Kylmän sodan revanssi etenee tehokkaasti piilaaksossa keksityn tekniikan avulla.

Nykyihmisille ei ole yllätys, että meihin yritetään vaikuttaa blogien ja sosiaalisen median avulla, sillä uusi tekniikka on valjastettu erilaisten yritysten markkinakanaviksi. Peruskansalaisen medialukutaito riittää tunnistamaan mainoksia. Mutta omaan elämäntilanteeseen sopiviin mainoksiin ei suhtauduta torjuen. Uusien välineiden avulla mainostaja pystyy kohdistamaan ja räätälöimään ihmistä puhuttelevan viestinsä tarkasti erilaisille vastaanottajille.

Uudelleen virinneessä idän ja lännen informaatiosodassa käytetään yritysten omaksumia keinoja, mutta kansalainen ei hoksaa, mikä tyytymättömyyden lietsonnalla myytävä tuote on. Lisäksi ihmiset saadaan valjastettua sanoman levittäjiksi.

Nettiin sikiää kiihtyvällä tahdilla erilaisia yhteisöjä, jotka rakastavat ja ruokkivat salaliittoteorioita. Ne haastavat vallitsevan tiedon ja vallanpitäjät ainoastaan kulisseissa: ryhmät keräävät voimaa samanmielisistä kannattajista, mutta eivät turvaudu perinteisiin vaikuttamiskeinoihin. Valtuustosalin takapenkissä räksyttävä vastarannankiiski tekee itsestään nopeasti pellen, mutta netissä hän saa elää virallista totuutta haastavana sankarina.

Muun muassa Yhdysvaltojen presidentinvaalit ja Britannian EU-ero ovat todistaneet, että perinteiset toimijat eivät ehdi eivätkä osaa reagoida some-ajan ilmiöihin. Se tulee kaikille yllätyksenä, kun joku osaa puhaltaa nettiyhteisöissä kyteneet voimat liekkeihin.