Konkaripäättäjä: Kunnan pitää edistää yrityselämän kehittymistä

Olavi Seppälä teki tilaa nuoremmille

Olavi Seppälä ei ole enää ehdolla kevään vaaleissa.

1970-luvulla Luopioisten palolautakunnassa ja 1981 kunnanhallituksessa aloittanut Olavi Seppälä on ehtinyt istua pitkään sekä Luopioisten että Pälkäneen valtuustoissa. Sunnuntain vaaleissa hän ei kuitenkaan ole enää ehdolla.

Konkaripäättäjä ei ole huolissaan siitä, miten nuorempi polvi pärjää, kun kokemusta siirtyy sivuun.

– Maailma muuttuu ja nuorilla on omat ajatuksensa, jotka kyllä hioutuvat päätöksenteossa. On ollut mukava katsoa, kun nuoret tekevät ja hommat pyörivät. Ei ole tullut tarvetta neuvoa, että ei näin minun aikoinani tehty.

Sen sijaan nuorten päättäjien määrästä Seppälä kantaa huolta: turhan harva lähtee mukaan vaikuttamaan.

– Kiinnostus yhteisten asioiden hoitamiseen pitäisi olla myötäsyntyistä.

Seppälä on varma, että päätöksenteosta vapautuvalle ajalle ja energialle löytyy käyttöä kotitilalla.

– Maatilalla on aina jotain nurkkien laittamista. Ja olen huomannut, että laiskaksikin oppii aika äkkiä, Seppälä nauraa.

 

Yritykset tuovat myös asukkaita

Olavi Seppälän rooli muuttui kymmenen vuotta sitten kuntaliitoksen myötä. Luopioisissa Seppälä oli kunnanhallituksen puheenjohtajana kunnan keskeinen kehittäjä. Uuden Pälkäneen valtuustossa hän on profiloitunut Luopioisten ja sivukulmien puolustajaksi.

– Koko kunnan asioita minä edelleen olen hoitamassa. Oman kulmakunnan asiat ehkä korostuvat sen vuoksi, että koko kuntaa koskevissa asioissa on oltu aikalailla yhtä mieltä. Siksi omaa kulmakuntaa koskevat puheenvuorot jäävät paremmin mieleen.

Seppälän mielestä kunnan pitää olla edistämässä yritystoimintaa.

– Luopioinen rakensi aikanaan aktiivisesti toimitiloja yrityksille. Eiväthän kaikki hankkeet menneet nappiin, mutta työpaikkaomavaraisuus saatiin nostettua yli sataan prosenttiin.

Seppälä toivoo myös Pälkäneen kunnalta aktiivisempaa roolia yrityselämän edistäjänä.

– Yritykset haluavat keskittyä tuotteisiinsa, eivätkä seiniin. Kunnan on jelpattava yrityksiä. Ei Lapwallin elementtitehdaskaan olisi asettunut Kankaanmaalle, jos siellä ei olisi ollut Lindholmin Riston ansiosta toimitiloja valmiina.

Yritykset tuovat myös asukkaita, sillä ihmiset haluavat asua lähellä työpaikkaa.

– Ihmiset liikkuvat työn perässä. Meillä on erittäin hyvä tonttikapasiteetti, mutta tontteja on ollut vaikea markkinoida, kun maallemuuttobuumi lopahti kymmenen vuotta sitten. Siinä voi mennä aikaa, ennen kuin muuttoliike taas kääntyy kohti maaseutua.

 

Terveyspalvelut pitää olla lähellä

Olavi Seppälän luottamusmiesura päättyi kauden verran etuajassa. Hän oli lähdössä ehdokkaaksi vielä kevään vaaleihin, mutta terveysmurheet ja kevättalvinen leikkaus muuttivat suunnitelmia.

Terveysasiat ovat lähivuosina vahvasti myös päättäjien huulilla, sillä sote-uudistus voi tietää muutoksia palveluverkkoon. Luopioisissa kannetaan huolta terveysasemasta. Olavi Seppälän mielestä kiertävät terveyspalveluautot tai kotipalvelun tehostaminen eivät korvaa omaa terveysasemaa.

– Kulkumatkat pitenevät, ja se tulee sekä asukkaalle että yhteiskunnalle kalliiksi. Jos on joku erityinen sairaus, niin se on sama vaikka matkustaisi hoidon vuoksi Ouluun. Mutta arkipäiväisemmät palvelut pitäisi olla kohtuullisen lähellä. Siitä tulee mahdoton vaiva, jos jokaviikkoisten laboratoriotutkimusten vuoksi pitää matkustaa kauas.

Sekä Luopioisten että Pälkäneen valtuustojen pitkäaikainen päättäjä Olavi Seppälä ei asettunut enää ehdolle.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?